Biti vencent: osećati van goghovu maniju i depresiju | BA.Superenlightme.com

Biti vencent: osećati van goghovu maniju i depresiju

Biti vencent: osećati van goghovu maniju i depresiju

Vincent van Gogh je posljednji autoportret je na izložbi u našoj lokalnoj umjetnosti muzej do februara. To je na posudbi iz Nacionalne galerije u Washingtonu - zamijenili za Gaugin autoportret u Gesthemane, koju je naslikao ubrzo nakon što je njegov prijatelj Vincent ubio.

Jedan od mojih urednika pozvao me da napišem članak o van Gogh je mentalnih bolesti, koja je kao me pozvali da kupuju u Nordstrom sa kreditnom karticom. Naravno da ću pisati članak o van Gogha.

Volim van Gogh - ne samo svoje slike i crteže. Volim njegovu slova - stotine i stotine pisama u kojima je on dijeli minutia svog života - od impotencije do absinta. Trač, savjete, kritike, boje, boje, nijanse, platnu, hrane, vremenska, Boga i njegove mentalne bolesti (es). Jer su slova od moguće je da odgovara sliku na pismo i čuti van Gogh opisati kako se osećao kada ga je naslikao - njegovo stanje uma i zdravlja. To kao da je van Gogh je docent na svoju izložbu.

load...

Skinuo sam slike u boji svih 34 autoportreta. Ušao sam u salu za konferencije i izložio slike u kronološkom redu. Nikada nećete vidjeti ove slike koje su kao ovo u muzeju, jer autoportrete van Gogh se prostiru diljem svijeta. Pet su u Sjedinjenim Američkim Državama. Vidio sam samo dva.

Tamo, na stolu, je vizualni dokaz mentalne bolesti tog čovjeka. To opadala i tekla dok je gledao u ogledalo i naslikao sebe (nije mogao priuštiti modele i autoportreta su svi bijes među holandskih slikara vremena) I bojati se kad pomislim tempa van Gogha rada. To je sirova, čista manija.

Preko svom kratkom, 10-godišnje karijere je stvorio više od 2.100 slika i crteža. Da li je matematika: To je u prosjeku od 210 komada godišnje - ili jedan umjetničko djelo svakih 42 sati. Ali van Gogh nije radio na stabilan tempo. Bilo je čini kada mu bolesti spriječiti njegovo slikarstvo. U drugim slučajevima bolesti ostavio ga u stanju da zaustavi ". Imam trenutke kada me uvijeni s entuzijazmom ili ludilo ili proročanstvo, kao grčki proročište na stativ"

Nasuprot tome, impresionističkog slikara Paula Gaugin, prijatelj do van Gogh je pokušao da ga ubije, proizveo 497 radova tokom svoje 30-godišnje karijere. Još jedan moderan, Paul Cezanne, stvorio 488 radova više od 45 godina.

Mnogi forenzički psihijatri i psiholozi su ponudili dijagnoze: bipolarni poremećaj, tempoaral epilepsiju, Menierova bolesti (poremećaja ravnoteže), shizofrenija, depresija, trovanje tujon (otrov u absint) i trovanja olovom - od gricka čips boje.

Imam bipolarni poremećaj II. Znam da je nalet manije - oseća kao konj na vratima, pawing na prašinu sa širokim očima i nozdrve planula. Znam kako je to kada ne bude u stanju da prestane - da nastavimo i ide i ide. Znam da depresija - moja crna rupa. Ali van Gogh je znao ta osećanja sa daleko više intenziteta. Imao je raspoložen stabilizatora ili antidepresiva i tako njegova bolesti nije imala granica.

load...

Ali ono što najviše divim van Gogh je svoju zahvalnost i poštovanje za svoju bolest (es). Bio je itekako svjestan svoje "ludilo", a on je htio očajnički znati više - zašto, kada i šta je uzrok. Znao je svoje svirepe moć i pregledava se u duševnoj bolnici kada je osetio se gubi kontrolu. Iako je smatrao užasno krivim i sramota je što je učinio kada je bio bolestan, on je priznao da je bio bolestan i potrebna pomoć.

Imao je bolest. Imao je objašnjenje - nije opravdanje.

Ono što tješi me malo je da sam počinje da razmotre ludilo kao bolest kao i svaka druga i prihvatiti stvar kao takva, a za vrijeme same krize sam mislio da je sve što sam zamišljao je bilo stvarno.

Vincent van Gogh svom bratu, Theo van Gogh

21 April 1889

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove?

Post Više o tebi

4 načina za upravljanje opozicionim prkosnim poremecajima kod dece

Post Svakodnevne veze

3 tajne da nadmudriraju narcisoara (ne pokušavajući)

Post Svakodnevne veze

Kako se zaštititi od energetskih vampira

Post Svakodnevne veze

Sreća - nema srebrne podloge u ovom oblaku!

Post Tvoje tijelo

Završite emocionalno jelo: identifikujete svoja osećanja

Post Svakodnevne veze

6 velikih problema sa ljudima - prijatnim i kako ih popraviti

Post Psihologija seksa

Ženski arhetipovi ljubavi i seksa Pažnja Deficit Disorder: lucy love Attention Deficit Disorderict

Post Poremećaji ličnosti

Narcisisti na radnom mestu

Post Svakodnevne veze

Pregled knjige: energija ljubavi: nevidljivi ključevi za ispunjenje partnerstva

Post Više o tebi

Cirkadijski poremećaj ritma spavanja: imate li abnormalni šablon spavanja?

Post Psihologija seksa

Šta je fetiš? Možda ne ono što mislite