Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan | BA.Superenlightme.com

Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan

Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan

Puno stvari sam naučila od moje mame, ali kako da budem sretna nije bila jedna od njih.

Morao sam da shvatim da je jedan od na svoju ruku i nije bilo lako. Pomislili biste da je sreća instiktivno i da će doći prirodno. Nije za mene.

Moja majka nije bila sretna žena. Barem tako sam to vidio. Ona je bila kći alkoholičar koji ju je osramotio kao dijete. Samo prije nego što je umrla rekla mi je ovu priču: Kad je bila dijete, njen otac naslagane djecu u automobil i odvezao ih u školu. Onda je otišao u lokalnu konoba i napio. Kada škola pustiti bi on bio pijan, ponekad sjedi na trotoaru. Umjesto da hoda s njom iz razreda, ona je u uličicu.

load...

Ona se probudila jedno jutro i njena ponija, koji je zapravo bio rad konj na farmi, nije bilo. Niko nije rekao ni riječ o tome. Ali njen otac je bio pre nego što je noć za piće, a ona sumnja da je možda je izgubio kockanja. On ju je izbačen iz kuće kada je najavio da želi da ide na koledž. Žena nije potreban fakultet, rekao je on. Ona je zaradila joj je nastava diplomu i predavao u jednosobnom schoolhouse. Ona je kasnije stekla je magisterij u obrazovanju.

Moja majka je radila i radila i radila. Ona kuhana, očistiti, peglaju i zasadio vrt svake godine. Ona konzervirane trešnje, kruške i breskve i napravio kiseli krastavci, džemovi, želei i od jabuka. Ona lopatom snijeg, cjepanice i sašila. Nikad nisam vidio da ode u bioskop. Ona je imala prijatelje koje sam znao.

Udala se alkoholičar, moj otac, a ne mogu se sjetiti da ih nikad držeći se za ruke, ljube ili izražavanje bilo koje fizičke naklonosti jedno za drugo. Izgledala je tako tužna, ljuta i ogorčena. Za razliku od mog oca, nikada nije potrošio novac na sebe. Ona je proklet čarape i nosila džempere otrcane.

Ali ona je hteo deca budu sretni. Ona je bila pametna, mudra žena, ali ona nikada nije znala da dijete ne može biti sretan ako njena majka nije zadovoljan. Borila sam se tokom mog djetinjstva do usrećiti. Dobre ocjene. Prvo mesto trake na plivanje ispunjava. Više dobre ocjene. Više plave trake. Hajde, mama. Molimo vas da budete sretni.

Nisam psihijatar, ali iz onoga što sam naučio o depresiji, mislim da je moja majka imala distimija: low-grade, uporni depresije. Ja iskreno vjerujem da je moja majka mislila da joj je nezadovoljstvo nas nije utjecati na djecu - da je njena osećanja pripadala isključivo na nju i da nisu zarazna. Ali depresija je porodična bolest.

load...

Sve što sam želio je da ona bude sretna. Kada su rođeni joj unuci, ona je konačno izgledao sretan. Imali smo najzabavniji nakon što je dijagnosticiran fazi 4 od raka debelog crijeva. Ona je pustili, potrošio nešto novca na iznajmljivanja kuća na plaži. Hodala plaže, napravio balon štapići za unucima i osmehnu. Mislim da je umrla sretna. Nedostaje mi toliko.

Prije nekoliko godina, nakon što sam izašla iz moje zadnje depresije, moj terapeut pitao što me je usrećilo. Moja kćer me je usrećilo. Moj pas me je usrećilo. Čista kuća me je usrećilo. Uklapanje u veličine 4 farmerke bi me usrećilo. Sastanak sa George Clooney bi me izuzetno sretan.

"Ne", rekla je ona. "Šta radite samo za sebe da čini sretnom?"

"Ne znam."

Radili smo na tome. Godina piće ostavio me otuđen od mog brata i sestru. Nisam imao djevojke. Nikad nisam izlazio. Radi nešto samo da bi me happy bez da neko drugi sretan izgledalo tako sebičan. Nisam imao pojma.

Radio sam na tome. To nije bilo lako i trebalo je neko vrijeme. Konačno, nastanio sam na ronjenje. Oduvek sam želeo da nauči da roni. Tako sam to uradio. Nisam znao da li bih imati prijateljice, ali sam odlučio da ga dati vrtlog. Ispostavilo se da mi se dopalo. Sada idem na večeru s mojim girlies. Kupujemo, idemo u kino i odlaze na odmor zajedno. Ja i dalje radi na veličina 4 farmerke i datum sa George Clooney

Isprva sam morao da prisili sebe da pronađu istinsku sreću. Učinio sam to. Ne samo za mene nego i za moju kćer. Dijete ne može biti sretan ako njena majka nije zadovoljan. Moja sreća nije odgovoran moje kćerke. To je moja odgovornost. Dakle, uradio sam za nju. Onda sam to uradio za mene. I sada to učiniti za nas troje: ja, moja kćerka i sjećanje na mamu.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Šta je pba? razumevanje složenih emocionalnih simptoma

Post Roditeljstvo

Zastoj našeg sistema mentalnog zdravlja

Post Slavnost

Josh duggar se vraća kući nakon 6 mjeseci u rehabilitaciji

Post Više o tebi

6 znakova upozorenja koje pate od poremećaja depersonalizacije

Post Više o tebi

12 suplementa koje uzimam svaki dan za depresiju

Post Svakodnevne veze

Online dating, komunikacija i intimnost: iznenađujući nalazi

Post Više o tebi

5 znakova tajnog narcizma

Post Svakodnevne veze

Crtež linije: tri načina za postavljanje jasnih granica

Post Poremećaji ličnosti

Poremećaj graničnog ličnosti: narcisoidne povrede, ludilo i svesnost

Post Više o tebi

10 načina zaustavljanja paničnog napada

Post Svakodnevne veze

Kriza braka i srednjih godina: izazovi i prelazi

Post Više o tebi

Antipsihotična zloupotreba u domovima za starateljstvo?


load...