Alexitimija: uzrok i rešenje | BA.Superenlightme.com

Alexitimija: uzrok i rešenje

Alexitimija: uzrok i rešenje

Eric

"Eric, obavezno morate razgovarati sa svojom ženom o tome", rekao sam. "Moraš joj reći da si u potrazi za apartman za kupovinu. Moraš da joj do znanja da ti je ostaviti. " 

"Hoću. Stvarno hoću. Ja ću ove sedmice. Obećavam ", naglasio je on.

Ali, kao što sam sjedio preko puta Eric u mom uredu terapije, slušajući njegove iskrene izjave dok ih sintezu svojim govor tijela i istorije, znao sam da ne bi.

load...

Možda se pitate kakav je čovjek planira da napusti svoju ženu, ali ne da joj kažeš. Eric narcis? Varalica? Zavisnik? Ili sociopat?

Ne nikako. Eric je nijedna od tih stvari. U stvari, on je odan porodičan čovjek koji nikada nije prevario svoju ženu. On ne krije ništa od nje. On nije tajanstven ili obmanjujuće ili bezobzirni.

Eric samo djelo je da on ima ozbiljan slučaj aleksitimija.

Aleksitimija: Nemogućnost da identifikuje i opiše svoju emocije.

 • Da li vam je lakše da komuniciraju međusobno razumevanje nego s riječima?
 • Da li se jezik-vezan kada si uznemirena?
 • Da li je osjećaj gotovo nemoguće reći nekome šta osećaš?
 • Da li se izbjeći sukob?
 • Da li je to borba za reći nekome ih volite?
 • Nema jake emocije vas akutno neugodno, čak i ako to dolazi od nekog drugog?

Aleksitimija može izgledati kao prilično blag problem u odnosu na mnoge druge, kao što je depresija ili anksioznost ili poremećaj ličnosti. Na kraju krajeva, možda ste bili u mogućnosti da rade oko nje na mnoge načine, baš kao i Eric je imao.

Ali, istini za volju, vidio sam brakovi izgubili, brat ili sestra odnose oštećena, a djeca otuđena od strane ništa drugo nego ove bolesti. To je, zaista potpuno poražavajući problem da ide kroz život s.

Šta izaziva aleksitimija?

Tokom vremena, naučnici su radili identificirati faktore koji uzrokuju neki ljudi pate s ovim problemom mnogo više od drugih. Zlostavljanja u dječjoj dobi, neurološki deficiti i genetike su svi istraženi i nazvan.

load...

Ali ja sam primijetio u svom radu izuzetno visoka korelacija između onih koji se bore sa aleksitimija, a djetinjstvo obilježio je nedostatak roditeljske pažnje posvećuje svojim emocijama. Kada roditelji ne odgovori na njihove dječje emocije dovoljno (Childhood Emocionalno zanemarivanje ili CEN), djeca ne uče emocija vještine.

Ovo ne znači da je zlostavljanje, neurologije i genetike su izbegne uključivanje, pogotovo što sada znamo da su ova tri faktora u interakciji jedni s drugima u daleko složeniji način nego što smo ikada ranije shvatili.

Ali, to je u ljudskoj prirodi da se uhvate u stvari koje se dešavaju (zlostavljanje djece, u ovom slučaju) i fizičkom svijetu (neurologije i genetike) da objasni stvari. Često najbolji odgovor je najjednostavnije rješenje:

Ponekad, naši roditelji samo ne nas uče stvarima.

What You Can Do About It

 1. Prestanu kriviti sebe. Postoji, najvjerojatnije, ništa ne fali mozak. I to je vrlo moguće da je vaš geni su sasvim u redu. Tvoj problem je jednostavan, i popraviti, a niste ga odabrati ili uzrokovati. Sve što treba da uradite je da budu spremni da ga prevaziđe, a mi ćemo govoriti o tome dalje.
 2. Prestani se boriti u tajnosti. Imate ovaj problem za ono što je, vještina deficita. Prihvatiti da krivicu i stid nema mjesta na ovoj slici, i reci nekome o tome. Vaš partner, član uže porodice i / ili obučeni terapeut. To je vrijeme da počne da uči ono što ste propustili.
 3. Početi učiti vještine emocija koje ste propustili. Kao dijete, možda ste zidom off svoje emocije zbog CEN ste iskusili. Ako je tako, možda žive svoj život odraslih pitajući se gdje su osećanja. Uvjeravam vas da su tamo, a možete im pristupiti. Bilo da svoje emocije su zazidana isključen ili ne, možete naučiti kako da pristupite, identificirati, tolerirati, upravljanje i izrazite svoje osjećaje.
 4. load...
 5. Prihvati pomoć. Kao neko ko je odrastao sa svojim emocijama ispod radara, pretpostavljam da ste možda sasvim samodovoljan i samostalan. Ali učenje vještine emocija ste propustili je teško bez nekog usmjeravanje i vas uči. A licencirani terapeut vešt u uči kako prepoznati i izraziti emocije mogu vas voditi kroz proces učenja.

Djetinjstvo Emocionalno zanemarivanje često nevidljiva. Da biste saznali ako ga imate, ohrabrujem vas da emocionalnom Zanemarivanje Upitnik (to je besplatno). Tamo možete pročitati više o vještinama emocije i kako ih možete naučiti.

Eric

Na žalost, bilo je prekasno da spasi Eric brak. Ako je prije samo je on mogao shvatio godina da je njegova tajna borba bila proizvod CEN-a. Ako je samo on znao da to nije mana ili defekt, kao što je uvijek plašio. Možda je mogao naučili vještine je propustio, a zarasla detinjstva Emocionalna zanemarivanja. Možda je mogao razgovarao, i osjetio, i komunicirali, i održava u životu ljubav i bliskost da su on i njegova supruga jednom deli.

load...

Povezane vijesti


Post Depresija

Kako roditelji mogu pomoći deci sa depresijom: Dio II

Post Roditeljstvo

Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom

Post Roditeljstvo

Kada vaš partner ima bipolarni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Narcizam, paranoja, opsesivno-kompulsivni poremećaj i rituali (oh moj!)

Post Poremećaji ličnosti

Dan (nakon) moj lekar opšte medicine propisao je paxil

Post Roditeljstvo

Da li će pravi narcisista ustati

Post Roditeljstvo

Preostali simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja

Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: fokusiranje na vaše odnose

Post Više o tebi

Botox kao lek za depresiju

Post Svakodnevne veze

Opsesivno-kompulzivni poremećaj kod dece i tinejdžera

Post Poremećaji odraslih

Krivica i nevinost: znaci zlostavljanja dece

Post Poremećaji odraslih

Stara žena i najveće životne lekcije