Da li imate emocionalni integritet? | BA.Superenlightme.com

Da li imate emocionalni integritet?

Da li imate emocionalni integritet?

Ovdje je Merriam-Webster rječnik definicija integriteta: Kvalitet iskren i pošten; stanje biti potpune ili cijeli; nekorumpiranost; ispravnost.

Šta je, dakle, Emocionalna integriteta? To je znajući šta se osjećate i zašto, i biti sposobni i voljni da ga podijeliti s drugima, čak i kada je bolno za vas.

Dakle, general integritet uključuje iskren sa drugima. Emocionalna Integritet uključuje iskren sa sobom: suočavanje neugodno ili bolno istine unutar sebe, tako da oni ne štete ljudima koje volite. To je više o svojim unutrašnjim izbora nego spoljnom one. To je suprotno od onoga što mi smatramo poricanja. To je suprotno od izbjegavanja.

load...

Sasvim je moguće da je osoba dobrog integriteta istovremeno nedostaje Emocionalna integriteta. Mi ljudska bića imaju prirodnu tendenciju da se izbegne teškim stvarima, kao što su bolna osjećanja, sukoba, problema, ili vlastite slabosti. To je nešto ugrađeno u nas da se lakše rute. To nije uvijek jasno nam je da je lakše put nosi vlastitu opasnost; opasnost za našu Emocionalna integriteta.

Primjer Emotional Integritet:

Barry, 35-godišnji stock analitičar, je uspješan i razumno sretan momak. On voli svoj posao, a on voli svoju ženu Jeanette. Jeanette je, međutim, nedavno je govorio više žarko o bebu. Svaki put kada je pitao svoje osjećaje o tome u proteklih godinu dana, kaže Barry, "Da, želim da imam bebu, ali još uvek ne sasvim." Ili: "Uskoro ću biti spreman. Daj mi samo malo vremena. "

Ono što Barry ne govori Jeanette je nešto što se nije mogao reći ni. On se baš i nije lagao da je sa svojim odgovorima, jer želi da veruje da će uskoro biti spreman. Ali joj daje ovim nejasne, otvoreni, potvrdan odgovor, on nije bio iskren s Jeanette, jer on nije bio iskren sa samim sobom. Istina je bolna, a on ne želi da idem tamo.

Barry Emotional Istina:

Barry je pokrenuo nasilnom, alkoholnih otac i narcisoidni majka. Tokom svog djetinjstva je imao malo podrške, a svjedoci mnogo ružnih borbe između njegovih roditelja. Odrastanje uplašen i sam, on je obećao u mladoj dobi da nikada ne donese dijete na ovaj svet da pati, kao i on.

Kao što je Barry je sebe stavio na koledž, osnovao svoju karijeru i izgradio dobar život za sebe, on je stavio svoje djetinjstvo iza njega i više se nije osvrtao. On nije želeo da ponovo detinjstva zavjet, ili svoje djetinjstvo na sve. On nije želeo da mislim da kroz, jer bi to vratiti bol i strah od njegovog djetinjstva.

load...

Barry je, sve u svemu, osoba od integriteta. On posjeduje sve kvalitete koje Merriam-Webster opisuje. On nikada ne bi varao u poslu, on ne laže. On je pouzdan i dosljedan osoba koja se može vjerovati da se poštuju pravila poštenja i morala.

Ali, s Jeanette, na ovaj izuzetno važno pitanje, Barry ne pokazuje Emocionalna integriteta. On izbjegava bol, uzimajući jednostavan način out. On zapravo ne zna kako on zapravo misli o bebu, a on ne želi da ga se suoči. Upravo sada, taktika kašnjenje rade dobro za njega, ali to je jasno ide u katastrofu. Jeanette je biološki sat otkucava, a ona će na kraju imati drugog izbora nego da prisili pitanju. U tom trenutku, pod prisilom, Barry će morati odlučiti između svoje izbjegavanje i sreću svoje supruge i povjerenje.

Evo pet Savjeti za Emotional Integritet:

1. Zapamtite da bolna osećanja su privremeni. Oni idu dalje mnogo brže i temeljito kada su suočeni i bavio. Izbjegavanje bol daje više moć nad tobom.

2. Znajte da kad niste iskreni prema sebi, to može vrlo moguće povrijediti ljude oko sebe. Uzimajući lakše put uvijek dolazi sa cijenom.

3. Uzmite ozbiljno svoju dužnost da zna sebe. Ljudi koji vas vole osloniti na njega.

4. Budite spremni reći stvari koje bi drugi mogli naći bolna. Govoriti tvoja istina sa suosjećanjem i brigu. Ukoliko bi Barry samo reći da Jeanette, "Kad sam imao deset godina i živi u bijedi, obećao sam da nikad ne bi još jedno dijete na ovaj svijet", onda Jeanette bi znali šta stvarno je protiv, i da će imati priliku razgovarati s njim o tome to.

5. Own svoje greške i slabosti. Svi ih imamo. A to je daleko poštenije prihvatiti i suočiti ih nego da ignorišu ili sakriti ih.

load...

Niko ne može biti savršen na ovom. Emocionalna Integrity svima ranjiv, i često će biti testiran kroz tok naših života. Kao što smo pokušati ćemo posrnuti i ne povremeno. Najbolje što možemo učiniti je probati naš najteži.

Na kraju krajeva, mi smo samo ljudi.

Da biste saznali više o svojim emocijama i kako mogu da vas i vaše odnose utjecati, posjetite EmotionalNeglect.com, ili pogledajte Running on Empty.

Fotografija ljubaznošću Flickr.com.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Pronalaženje novog značenja u životu nakon traume: tri smjernice

Post Svakodnevne veze

Ego naspram ego-snage: karakteristike zdravog ega i zašto je to bitno za vašu sreću

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija

Post Svakodnevne veze

Uticaj tajni i laži u odnos: bliži izgled

Post Dobro zdravlje

Savjeti za pomoć anksioznim partnerima

Post Više o tebi

Acp smjernica za liječenje depresije lijekova

Post Poremećaji ličnosti

Moj lični kofeinski eksperiment: setup

Post Slavnost

Ali fedotowski otvara stvarnost materinstva

Post Depresija

Kada su u pitanju antidepresivi, kome ćete verovati svojim mozgom?

Post Roditeljstvo

Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina

Post Depresija

Richard dreyfus na bipolarni poremećaj: zaljubljen sam u svoj romantični unutrašnji život

Post Depresija

Medicinska zloupotreba u lečenju dualne dijagnoze