Kada narcisoid postane opasan | BA.Superenlightme.com

Kada narcisoid postane opasan

Kada narcisoid postane opasan

Nedavno na zabavi, razgovor okrenuo na trenutnu vijest o Bill Cosby. Kao jedini psiholog za stolom, svi me je pogledao kao jedna osoba je postavila sa intenzivnim radoznalosti, "Kako je iko mogao zlostavljaju žene sve ove godine, i dalje žive sa samim sobom? Kako si mogao da spava noću? "

S obzirom da sam ne znam Bill Cosby, ne mogu govoriti za njega; niti znam da li je on kriv za optužbe protiv njega ili ne. Ali generalno, u stvarnoj situaciji poput ove, tu je odgovor na pitanje. Odgovor je jedna riječ: narcizam.

Na mnogo načina, čini se kao da bi bilo zabavno biti narcisoidan. Zar ne bi bilo super da ide kroz život osjećaj superioran u odnosu na druge ljude, i nepokolebljive samopouzdanje? Da!

load...

Ali, kao što svi znamo, postoji i tamna strana narcizma. To nepokolebljive samopouzdanje je kao krhki kao ljuske jajeta. Narcise ne miči se i nazad na kontinuumu samopoštovanja kao i ostatak od nas. Umjesto toga, oni rade na full-tilt dok se nešto slavine da zaštitne ljuske samo-važnosti dovoljno teško. Zatim, oni padaju u milion komada. Pod tim krhka, lomljiva poklopac leži skriveni bazen nesigurnosti i boli. Duboko u sebi, narcis je najdublji i najmoćniji strah je da je on ništa.

Sa svojim drzak, egocentrični način, narcis može povrijediti ljude oko sebe emocionalno, i često. Njegov najdublji strah je da bude izložen kao "ništa." Dakle, on će štititi svoje krhko ljuske iznad svega, čak i ako je ponekad emotivno šteti ljudima koje najviše voli.

Zašto je narcis u takav strah da bude ništa? Jer je bila podignuta od strane roditelja koji su odgovorili na nju na površnom nivou, hvaleći ili čak obožavanje određene aspekte njene koje vrijednosti, dok je potpuno ignoriranje ili aktivno nevažećom njegovu pravu prirodu, uključujući i svoje emocije. Tako da je većina narcise odrastao u suštini više-vrijednosti na jednom nivou, i ignorisao i poništena na drugom (Childhood Emocionalno zanemarivanje - CEN). CEN vlastite ne izaziva narcizam, ali u kombinaciji s drugim osnovni sastojci, igra ulogu.

Neki narcise moraju učiniti više nego samo štite svoje ljuske. Njihovu potrebu da bude posebno je toliko velika da su i oni treba da se hrani sa priznanja, priznanje, ili njihovi lični verziju posebnost.

load...

To je kada narcizam postaje opasan.

Postoje četiri karakteristike narcis koji mogu raditi zajedno kako bi mu opasnost da. Oni su:

  1. Potrebu da zaštiti svoje napumpane osjećaj sebe mogu da ga očajni.
  2. Potreba da prehrani osjećaj posebnosti njega može voziti do krši granice drugih.
  3. Nedostatak empatije za druge mogu da ga u stanju da vide kad boli drugima.
  4. Svoje uvjerenje da je on poseban da bi se lako da racionalizirati svoje postupke.

Većina narcise ne predstavljaju nikakvu stvarnu opasnost za ljude oko sebe (osim možda emocionalno). Rizik dolazi od # 2. Koja je njegova Posebna sastojaka? Šta narcis potrebno da prehrani svoju posebnost?

Da li on treba da imaju "poseban odnos" sa mladim momcima, kao što je Jerry Sandusky (teška kršenja granica)? Da li je potrebno da se vidi kao mentor olimpijski hrvači kao John DuPont, kao što je prikazan u Foxcatcher (eksploatacije)?

Šta narcis potrebno da nahrani svoju posebnost, u kojoj dužine će on ići da ga, te je njegova posebnost dovoljno ekstreman da mu se omogući da se racionaliziraju svoje ponašanje? To su faktori koji određuju potencijalne opasnosti narcisoidnog osobe.

Jerry Sandusky je rekao da je osjetio njegov poseban odnos sa momcima bio od pomoći momcima. John DuPont pojavio racionalizirati da je njegov novac i privilegije bi njegove sluge bolje rvača.

Ako imate narcis u vašem životu: roditelj, brat ili sestra, prijatelj, supružnik, ili bivši, to je moguće upravljati odnosa na zdrav način. Vaš najbolji pristup je da hoda figurativni žici. Imaju empatiju za bazen bola koji se nalazi ispod površine vetrovit školjke vašeg narcis-a. Shvatite da je on ili ona sama štiti od boli koja je doživjela u djetinjstvu. Ali, u isto vrijeme, važno je da se zaštitite kao dobro. Držite granice netaknuta.

load...

Ne dozvolite da samilosti vas ranjivim.

Da biste saznali više o efektima emocionalne ništavim u djetinjstvu, pogledajte EmotionalNeglect.com ili knjigu Running on Empty: prevladati detinjstva Emocionalna zanemarivanja.

Foto ljubaznošću Flickr

load...

Povezane vijesti


Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: kako reći ne (kad ne možete reći ne)

Post Svakodnevne veze

4 znakovi da se zabavljate sa narcisom

Post Tvoje tijelo

Umjesto da se brinete za samokritiku, razmotrite ove reči

Post Roditeljstvo

Izbor izmedju psyd i phd psihologije

Post Tvoje tijelo

Suočavanje sa glasnim unutrašnjim kritičarima

Post Više o tebi

Stvari koje nikada nećete vidjeti narcisisti

Post Poremećaji ličnosti

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: transformacija poremećaja hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Dobro zdravlje

3 savjeta za rješavanje razočaranja i obeshrabrivanja

Post Svakodnevne veze

Hronike pacova u laboratoriji: neuroscientist otkriva životne lekcije iz najuspešnijih sisara na planeti

Post Roditeljstvo

7 stvari koje psihijatrijske bolnice ne mogu učiniti

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj, lažna, hiper-odgovornost i iskrenost