Želite solidan, topli brak? koristite vertikalna pitanja | BA.Superenlightme.com

Želite solidan, topli brak? koristite vertikalna pitanja

Želite solidan, topli brak? koristite vertikalna pitanja

"Ponekad si zaželim vam sa mosta", Craig konačno, rekao je, zastajkujući, nakon duge neugodno pauza.

Kada je pogledao u njegove supruge Liz oči, on je bio šokiran onim što je vidio...

Kao terapeut jednog bračnog para, radio sam sa stotinama parova tokom godina. Ako bih morao da navedu jedan najprisutniji izazov da vidim parovi suočavaju, to je ovo:

Kako da znam šta osećaš, i upravlja tim osjećaje tako da ih možete podijeliti sa svojim partnerom.

load...

Tako je mnogo lakše govoriti o logistici i sretan stvari. Djecu, svoj posao, finansije, planove za odmor; sve su to važni. I svi oni imaju jednu zajedničku faktor: uglavnom se dogoditi na površini.

Pravi ljepilo koje drži dvoje ljudi zajedno na način koji je jak i istina ne ondje na površini. To ljepilo je izrađena od emocija, osjećaja, sukoba i, da ponekad boli. Oni se mogu pristupiti samo hrabro močvarica dublje, u neuredan svijet emocija sa svojim partnerom.

Doslovno svi parovi se bore sa ovom u određenoj mjeri. Ali oni koji Vidim da imaju najviše poteškoća s njim su parovi u kojima jedan ili oba partnera odrastao CEN (Childhood Emocionalno zanemarivanje). Kada odraste u domaćinstvu u kojem se zanemaruju ili obeshrabreni osećanja, imate malo prilika da se upoznaju svoje emocije: kako upravljati, ekspres i rad sa njima. To može predstavljati izazov za bilo ozbiljnoj vezi.

Ovdje je jednostavan za naučiti tehniku ​​da vi i vaš partner može koristiti za pristup srca i emocije međusobno, i izgraditi taj vrijedan odnos ljepila. To se zove:

Vertikalni Ispitivanje Tehnika.

Prva je to važno shvatiti suprotno od vertikalne pitanja: horizontalna pitanja. To su pitanja koja vas vaš partner na osnovi dana u dan. Evo nekoliko primjera:

Zašto si kući kasno?

Kakvi su planovi ove week-end?

Koliko si kupio?

Gdje si bio?

Šta vi mislite da treba da radimo?

Sva ova pitanja imaju vrijednost, da. Ali oni su usmjerena ka prikupljanju informacija, a ne produbljivanje vašeg odnosa.

Nasuprot tome, vertikalna pitanja su usmjerena ka pristup emocije. Oni su izazov pitanja koja bi vaš partner pogled iznutra, a ne izvana. Oni osporavaju mu da ide dublje gledajući dublje u sebe. Evo nekoliko primjera vertikalnog pitanja:

load...

Kako mislite o tome?

Ne, stvarno... Zašto si reći / to?

Jesi li ljut? Zašto?

Izgledaš tužno. Da li si?

Da li shvatiti da je vaš izraz (ili govor tijela) ne odgovara vašem reči?

Da, to je istina, ova pitanja nisu za one sa slabim srcem. Oni su izazov, a može biti teško dati i primiti. Ali oni će vas odvesti negdje pravi i smisao.

Sada ćemo ponovo Craig i Liz, tako da možete saznati zašto je Craig je bio šokiran onim što je vidio u Liz očima. Ovdje je puna priča.

Liz je primijetio da tjednima, Craig je bio vraća kući s posla neobično kasno. Ona je bila zabrinuta da je nastavio da se ljuti zbog neslaganja su imali prije nekoliko tjedana. Nekoliko puta ga je upitala da li nešto nije u redu. Svaki put kad bih se nasmejao i rekao: "Ne, nikako, sve je u redu." Ipak, on je nastavio da se udaljene i isključen iz nje. Lako je govorio o logistike i planova, ali nije bio zainteresovan za nju. Pokušajte kao da bi mogla, ona je završila osjećaj izbačene.

Tako Liz odlučio pokušati Vertical Questioning da vidim da li bi mogao da dostigne Craig prava osećanja. Evo kako je bilo:

Liz: si dolazi kući kasno, a ti izgleda nekako daleko. Da li nešto nije u redu?

Craig: (sa osmijehom) Ne budi blesav. Samo sam umoran, sve je u redu. Idem u krevet.

Liz: Čekaj malo. Da li shvatiti da je vaš riječi ne odgovara vašem govor tijela? Vaš osmijeh ne izgleda realno, a hodate dalje kao da mi kažeš da je u redu da je sve. Može li biti nešto drugo događa s tobom?

Craig pauzira, izgleda iznerviran na trenutak. Onda PROBLEM dodaje, i on izgleda zbunjeno. Liz čeka dok ona vidi njegov red pažnju prema unutra.

Craig: ne znam. U čemu je stvar? (Ali on je jasno Usplahirio Liz na pitanja).

Liz: Bio sam tužan u posljednje vrijeme, jer izgleda tako dalekoj i prekinuta. Mogu li pokušati da shvatim ovo za mene? Ja ne želim da živim ovako.

load...

Craig: (Looking zaista zabrinuti po prvi put, kako je vidi tuga njegove supruge) Pa, vjerujte mi, ja sam zbog toga. Ali ja i dalje ne mogu da vjerujem da si razgovarala sa mojom majkom o svom problemu pije iza mojih leđa. To je ukupno kršenje moje poverenje. Ne mogu zamisliti zašto bi to uradio za mene. Ti očito ne zanima kako se osjećam.

Liz čeka dok Craig gleda u pod, suze u očima.

"Ponekad sam se kao da baca s mosta", konačno je rekao.

Craig ne vidi, ali dok je on govorio Liz oči su također punjenje sa suzama. Ona smatra kombinacija tužan jer ona boli Craig, ljut što je trebalo ga je tako dugo da kažem, ali olakšanje i zahvalan da je on konačno kaže. Kada je konačno gleda, Craig vidi koliko Liz zaista ne zanima šta mu treba, osjeća i misli.

Vjerovali ili ne, to gotovo da nije važno šta se dešava odavde. Liz Vertikalna ispitivanjem (i njena spremnost da bude ranjiv dijeleći svoje tužna osjećanja) je pomogao Craig pristup svoj pravi osjećaje. A sada su zajednički ono što ja zovem emotivna-sastanak-of-the-um.

To je zaista zlatni trenutak. Craig i Liz su oba sat sa svojim jakim emocijama zajedno, i osjetio bol jedni drugima. Ovaj trenutak predstavlja ljepilo koje će ih zajedno vezati i držati svoju ljubav i svoju strast jaka.

Dakle, ne boj se. Pitajte one teška pitanja. Izazov vaš partner, i izazov sebe. To je najbolji način da se pokaže, i ojačati, tvoja ljubav.

Da biste saznali više o horizontalne i vertikalne ispitivanjem, Childhood Emocionalna zanemarivanja, i kako izgraditi emocionalnih vještina koje su potrebne za snažan brak, pogledajte EmotionalNeglect.com i knjiga, Running on Empty.

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Ti, ja i posttraumatski stresni poremećaj: odnosi sa partnerima koji su pretrpeli traumu

Post Poremećaji ličnosti

Nevoljna majka i osećanje da niste ništa

Post Poremećaji ličnosti

Poremećaj graničnog ličnosti: erotski prenos

Post Poremećaji odraslih

Život kroz životne izazove: intervju sa ninja crnim pojasom

Post Više o tebi

Još 3 razloga ne možete pobediti sa narcisoidom

Post Svakodnevne veze

Otmica Elizabeth pamet - šta su šanse?

Post Svakodnevne veze

Promenite svoja uverenja, promenite svoju hemiju mozga: dokaze

Post Slavnost

Zayn Malik govori o poremećajima u ishrani, anksioznosti

Post Roditeljstvo

6 ličnosti sa ukorijenjenim obrascima razmišljanja

Post Roditeljstvo

Samoposlužni saveti za one koji su oženjeni s nekim s aspergerovim sindromom

Post Poremećaji ličnosti

Kako osveta čini pravednom

Post Svakodnevne veze

Anksiozni pacijenti: možda ćete biti previše pametni