Istraživanje duhovitog ljubavnika: pandora i leteći dutchman (I deo) | BA.Superenlightme.com

Istraživanje duhovitog ljubavnika: pandora i leteći dutchman (I deo)

Istraživanje duhovitog ljubavnika: pandora i leteći dutchman (I deo)

Film Pandora i Flying Dutchman (1951) ilustruje arhetip Ghostly Lover. Arhetip je simbol ili obrazac koji stalno ponavlja i prepoznatljiva kao dio ljudskog iskustva, često viđen u mitovima ili bajke.

Pregled Pandora kao da je bajka pomaže rasvijetliti dinamiku Ghostly Lover koji nas drži u domenu snova, nije zemaljskog života. Ovo ljubavnik može biti netko za koga mi "nose baklju", onaj koji je pobjegao, ili fantazija ideal dušu-mate. On ili ona često boravi u zemlji "šta ako" ili "šta je moglo biti", stvarajući ono što Linda Schierse Leonard naziva 'nemoguće mogućnost. "Ova dinamika može podesiti pakleni čežnja za nešto što ne postoji ili nikada ne može biti.

load...

Ovo fantomski ljubavnik će nas držati žive u iluziji da su naši potpunost ili osjećaj sebe je da se nađe izvan vlastite naše iskustvo nas zarobivši u beskrajnom ciklusu želje, čežnje i razočaranja. On ili ona će se okrenuti nama gorka i frustrirani, ili sanjive i neosnovane. Vođenje nas stalno nezadovoljni i traže naše idealizovanih mate, to arhetip može voziti klin između nas i naših partnera ili potencijalnih partnera.

Nije povezano samo za naše individualne psihološke dinamike, Ghostly Lover također povezuje u kulturno na mnogim našim drage pojmove idealne romantične ljubavi. Kao autor Terrence Real piše: "romantična ljubavna priča je paradoksalan spoj dva izuzetno moćna poruka. Prvi je da ljubav, duboku povezanost, je najvažniji, zaista jedini istinski važno pitanje u svijetu. A druga je da se prava ljubav ne može postojati na ovom svijetu. "

Na početku Pandora i Flying Dutchman, narator, Geoffrey, nam govori da je "mjera ljubavi je ono što je spreman dati za to", jedna od tema ove priče. U ovom slučaju, Pandora će biti spreman da se odrekne svog života za svoju ljubav, kolektivna ideja romantične ljubavi, kao ljubavi koja je veća od samog života. Međutim, to je korisno da pogledam to vjerovanje, i pitamo se da li je sve to zdravo. Kao dijete, vidio sam ovaj film mnogo puta, postavljanje idealizovani fantazije u meni i pretrage da pronađe "ljubav vredi umreti."

Pandora (glumi ga Ava Gardner) je femme fatale koju je vodio veliki broj udvarača prilično Obuzet njom. Jedan od njih čak i ubija nad njom dok je u njenom prisustvu, na koje ona nema emocionalni odgovor. Ona je hladna, bezosjećajan i samostalan. Drugi lik kaže joj: "Ti si zanima samo senzacija nije raspoloženja."

load...

Jedne večeri, od obale, Pandora vidi jahta u Flying Dutchman. Legenda kaže da je, nakon što je ubio svoju suprugu u Othello tipa situacija u 17. Stoljeću, Holanđanin je izrekao svoju sudbinu: "Neka čovjek i njegova večna duša jedro do Doomsday, on će naći nijedna žena vjeran i pravedan." Mi često osuditi sebe kroz "prokletstvo" našeg posebno vjerovanja, rane, i fiksacija, a ponekad, naša sujeta i arogancija. Holanđanin je osuđena na plovi morima za vječnost dok ne možete pronaći ženu koja je spremna da umre za njega tako da on možda zna značenje ljubavi.

Sluha mita, Pandora je zaintrigirao. Osim toga, na plaži, vidimo raskomadana statue žena, simbolizuju odrezati dijelove Pandora, nešto nedostaje, nepotpun.

Stephen, jedan od njenih prosaca, vidi šta se dešava i kaže: "Zašto ne bi došao na zemlju -. Sreća leži u jednostavnim stvarima" Ovo je jedan od problema s Ghostly Lover, koji je antiteza svetovne i jednostavne stvari u životu. Kao pisac Anais Nin je rekao: "Svaki dan pravi milovanje [mora zamijeniti] sablasnog ljubavnik." Kada je ovaj fantom živi u našem psihe, što je zabranjeno u potpunosti naseljavaju naših dana u dan život.

Pandora otpliva na jahtu i zadovoljava Hendrick (James Mason), The Flying Dutchman sebe, koji je radio na sliku žene koja izgleda baš kao Pandora. Način na koji je prikazan u slici nije kao ona je ikada bio, ali kao što bi željela da bude. "To nisam ja kao ja na sve. Zašto ja ne sviđa? ", Pita se ona odražava želju za duševnost, dubinu i karakter. Ponekad je čežnja osećamo za romantičnu Ostale stvari mogu ukazati na dijelove sebe koji su uspavani ili čak potisnuti. Hendrik nju gleda kao da bi željela da se vidi (možda više autentični, manje je branio sebe) ne okrutnim i bezosjećajan osoba je postala.

Kada smo pasti "u ljubavi", čini se da je Drugi da nam ponudi vlastite ljepote i dubine. Možda imamo osjećaj da su mnoge od dijelova hibernacija sebe se bave, probudio, oživljena. Postavlja se pitanje: da li možemo doživjeti one aspekte sebe bez Ostali? Možemo biti našu punu sebe bez katalizatora, "romantična" objekat u obliku druge osobe?

load...

Da se nastavi u Dijelu II

Foto: Alexandra Gutiérrez Funez

load...

Povezane vijesti


Post Slavnost

Otac kaže da je knjiga za led dovela do sopstvene smrti

Post Poremećaji ličnosti

Traženje odobrenja: pokušaj da se sve to uradi

Post Više o tebi

Kriminal, posledice i mentalne bolesti

Post Svakodnevne veze

Kako se nositi kada padaju točkovi

Post Više o tebi

5 načina života sa hroničnim bolom

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Više o tebi

10 načina da upravljate svojom težinom na psihološkim sredstvima

Post Više o tebi

Može li bolji romantični odnos dovesti do boljeg roditeljstva?

Post Dobro zdravlje

Žene zaslužuju dostojanstvo i ne diskriminaciju!

Post Svakodnevne veze

Hronike pacova u laboratoriji: neuroscientist otkriva životne lekcije iz najuspešnijih sisara na planeti

Post Više o tebi

Blokiranje sećanja na strah

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost - podstičući stvari koje treba uraditi kada odložite telefon