Kada vaš kreativni proces nije produktivan | BA.Superenlightme.com

Kada vaš kreativni proces nije produktivan

Kada vaš kreativni proces nije produktivan

Skloni smo da mislimo da sve što radimo mora imati veću svrhu ili neki produktivan krajnju tačku. To mora biti profitabilan ili vrijedne na neki način. U najmanju ruku, to mora biti dobro. A ako to nije bilo od tih stvari, onda obavljaju tu djelatnost je otpad. A to uključuje i kreativnost. Dakle, mi pretpostavljamo da je pisanje kratke priče, farbanje zalazak sunca, pisati pesme, svira gitaru, slikanje našeg okruženja ili stvaranje na bilo koji drugi način samo zato-bez ikakvih osim cilj igrati ili zadovoljstva je totalno gubljenje naše vrijeme (i novac i energiju i trud).

Jednog vikenda autor Elizabeth Gilbert iznajmili studio za snimanje sa nekoliko svojih prijatelja. Oni su odlučili da biste jedan od svojih ne tako dobre pesme u pesmu. Kasnije te nedelje Gilbert susreo s nekim izdavačima u New Yorku, koji je tražio za nju vikenda. Kad je objasnila što je radila, netko na sastanku pitao: "Ali, šta je to za?" Evo Gilbert veliki odziv:

load...

Šta je to za?

To je za, jer sam htio.

To je za, jer to nije bio tamo prošlog četvrtka, a sada je to stvar koja je u svijetu.

To je za, jer ja volim ideju cocreating svemira i kao učesnik.

To je za osjećaj avanture zajednice.

To je za, jer mi nismo samo tu da plaćaju račune i umrijeti.

Vaš kreativni proces ne mora dovesti do proizvoda koji objavite ili prodati ili čak dijeliti. To ne treba da vodi nešto što je izvanredno, pa čak i dobri. Ne morate zaraditi pravo da stvori tako što nešto dostojan. Ne morate da se stvori nešto posebno kao žrtvu na oltaru kreativnost u zamjenu za privilegiju odluka. (Kako Interesantno je da se to često paralelno naša druga uvjerenja o životu-moramo naporno raditi kako bismo mogli zaraditi ostatak; moramo ostvariti tako da možemo zaraditi desert; moramo gledati na određeni način kako bismo mogli zaraditi ljubav.)

Možete kreirati, bez obzira na rezultat ili proizvod. Možda je tvoja tvorevina će biti sranja. Kompletna, potpune gluposti. Možda će biti beskoristan ili ružna. Možda će biti smiješno ili loše. Jako loše. To je u redu. Sve je to u redu. Možda ste kreirali zato što vole istražiti i isprobati. Možda ste kreirali zato što je to zabavno ili opuštanje. Možda ste kreirali samo zato. Svi ovi razlozi su važeće.

Zašto mora sve što radimo bude učinkovit? Zašto se mora u svakom trenutku biti ispunjen produktivnost? Zašto moramo da hiper-fokus na učinkovitost i rad, rad, rad?

Kao Oliver Burkeman piše u komadu "Zašto Upravljanje vremenom uništava Our Lives" u The Guardian:

load...

Jedan od sneakier zamke stav prema vremenu efikasnost zasnovan je da počnemo da se osjećaju pritisak da koriste naše slobodno vrijeme "produktivno", previše - stav koji ukazuje na to da uživaju slobodno za svoje dobro, što ste možda pretpostaviti je poenta slobodno, nekako nije dovoljno. I tako smo se našli, na primjer, putuju u nepoznate mjesta koja nisu za čista iskustvo putovanja, ali da bi se dodati u naše mentalno skladište iskustava, ili na naš Instagram hrani. Idemo hodanje ili trčanje za poboljšanje naše zdravlje, a ne za zadovoljstvo kretanja; pristupamo zadaci roditeljstva sa fiksacija na uspješnu budućnost odrasle nadamo se da ćemo stvoriti.

U 1962. Knjizi Pad zadovoljstva, kritičar Walter Kerr primijetili ovaj pomak u našem iskustvu vremena: "Mi smo svi mi primorani da čitaju za profit, party za ugovore, ručak za kontakte... I ostati kod kuće za vikend za obnovu. Kuće "Čak i odmor i rekreaciju, u kulturi preokupiran efikasnost, može se shvatiti samo kao vrijedan onoliko koliko su korisni za neke druge svrhe - obično, oporavak, kako bi se omogućilo više posla. (Nekoliko gostima konferencije spomenuo Arianna Huffington aktuelnim krstaški rat da ohrabri ljude da se više sna; za nju, čini se, glavna tačka ostalo je da se ističu u kancelariji.)

Tako stvoriti jer jednostavno želite stvoriti. Jer niste robot. Jer, da parafraziram Gilbert, ne postoje samo za plaćanje računa i nestati. Mi ne hoda zemljom da bude efikasan. To nije poenta, zar ne?

Mi smo kreatori i kreatora koji sanjaju, osmisliti, dizajn, razvijati, rade. Koji je, za mene, zvuči kao daleko od otpada kao što možete dobiti.

Foto Dustin Lee.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

7 efikasnih načina za zaustavljanje premišljanja

Post Tvoje tijelo

Slika tela, samopoznatljivost i promena

Post Roditeljstvo

Senzorimotorna psihoterapija: intervencije za traumu i vezivanje

Post Poremećaji ličnosti

Narcisista i karta za ubrzanje

Post Depresija

Buprenorfin: koliko je pacijenata previše?

Post Roditeljstvo

Dečak koji je konačno prestao da pere: opsesivno-kompulzivni poremećaj sa obe strane kauča

Post Dobro zdravlje

Previše stvari: kada vaš partner kopira

Post Svakodnevne veze

Kako se nositi kada padaju točkovi

Post Svakodnevne veze

Zašto litijum više ne ide na lek za bipolarni poremećaj?

Post Poremećaji odraslih

Kako buprenorfin (subokson) eliminiše opioidne želje

Post Tvoje tijelo

Kognitivne distorzije koje doprinose negativnom poremećaju tijela i poremećajima u ishrani

Post Poremećaji odraslih

Živeti kao da je važno: intervju sa jon kabat-zinn