Važnost dnevnika sa mekim očima | BA.Superenlightme.com

Važnost dnevnika sa mekim očima

Važnost dnevnika sa mekim očima

Ono što volim kreativni proces je njenoj moći prevesti. Ono što smo naučili na stranici, na primjer, možemo se odnose na naše svakodnevne. To su stvari koje smo naučili o sebi, i stvari koje su od pomoći za pisanje (i žive) iskreno. Da uživa naše živote, da uživa radosti. Da se nosi dobro. Sa teškim vremenima. S čvrstim emocije.

Evo dobar primjer: U svojoj knjizi Pisanje i Being: Prihvatanje Your Life kroz kreativne Journaling, G. Lynn Nelson naglašava važnost "viđenja sa mekim očima." To znači pisanje bez osuđivanja, pišući o stvarima kao što su, bez etiketa ili ih kategorizacije.

Redovno suditi sami, bez da je shvatajući. Posebno smo pokupiti na naše osjećaje. Na primjer, u svom dnevniku, pišete: "Ja sam stvarno ljut na to i to." Čak i prije stavljanja u periodu na kazne, samokritično misli Početak: Ja ne bi trebao biti ljut na tu osobu. Ne bi trebalo da se oseća na ovaj način. Ono što nije u redu sa mnom? Moram biti više razumijevanja. Ja sam smešan... I tako dalje.

load...

Sudeći sebe samo goriva našeg unutrašnjeg kritičar i pogoršava bilo tuge, razočaranja ili bol. Ona nas pokreće sve dalje i dalje od sebe, od istraživanja, od razumijevanja.

Prema Nelson u pisanom obliku i Being:

... Presude ubiti proces otkrivanja slanjem nas jure dalje od taj osjećaj, jer je to "pogrešno" ili zato što "ne bi trebalo da" tako. Ili zato, što ga suditi, nakon što je boksovao ga i označen je, vjerujemo ne postoji ništa više da vidi ili reći.

Sudeći i etiketiranje ostavi nas drži na stvari. Oni nas sprečavaju da uzimaju naše smeće. Onda je smeće drži prste, naš um, naša srca, a ne možemo pustiti ga. Mi smo izaći u kontejner sa našim smeće, ali smo ga vratili u kuću sa nama. Mnogo snage procesa časopisa je u potencijal da nam pomogne da pusti naše smeće i olakšati naše opterećenje...

Ostajem otvoren, znatiželjan i fleksibilan sa našim osećanjima pomaže nam da ih obradi. To nam pomaže da učimo od njih. To nam pomaže da zaraste. Kao Nelson piše:

... Kada pišete o ljutnje, na primjer, možemo ostati otvorene i pratite naše osjećaje prema unutra sa našim riječima: ". Ja danas osjećaj duboke bijes moj otac kada je pozvao i rekao da neće biti u mogućnosti da dođe za Božić, ja nije mu vjerujem - ja osjetio ljut - ali ispod ljutnju, osjećam boli - i nevoljeno - ponovo, ponovo, - i ja se tih istih starih osjećanja - sjećam se kad mi je bilo deset godina, a on nije došao na My Christmas program u školi... "Onda idemo na ispriča priču u časopisu, da pusti dijete boli reći da priča i sve druge priče, da ozdravi te rane. Prvo smo reći naše priče u ljutnji, a zatim u puštajući, i na kraju u ljubavi - oslobađanje ljubavi za naše očeve i za sebe.

load...

Posebno volim Nelson primjer sudeći ponedjeljkom. Koliko često kažete "Još u ponedjeljak. Ugh"? Onda ste vjerojatno lansiranje u litaniju uzdahe i razloga zašto ponedjeljkom smrde. To možda i nije namjerna. To samo prospe napolje. Ova vrsta razmišljanja nas sprečava zapravo doživljava u ponedjeljak. Kao što piše Nelson, prije nego što smo čak i dotakli ili okusio ponedjeljak, već smo se odvojiti od ovog dana.

Međutim, ovdje je realnost o ponedjeljak (i ​​stvarno realnost o svemu, zar ne misliš?):

... U stvarnosti, to nije "još jedan ponedjeljak" na sve. Čak je i oznaka "Ponedjeljak" je stvaranje jezika, kutija staviti dan. Kada koristimo jezik na ovaj način, ona gasi proces naše viđenje, naše saznanje, naš osjećaj. Naše reči promovirati sljepilo. Naša riječi ubijaju naše čudo i umrtviti svijetu oko nas.

... Za ovaj dan, ovaj "Ponedjeljak" nikada nije bila prije i nikada neće biti ponovo. To je jedinstven, drugačiji od svih ostalih dana od početka vremena i dana. To je plemenitih daleko izvan moje male Znalac. To je jedinstven za me na miru, jer je moj dan. Niko drugi neće imati isti dan kad imam...

Umjesto da sudi i etiketiranje, Nelson nas ohrabruje da "vide i reći." To je, kažu ono što vidite. Izbjegavajte generalizacije, kao što su "Moj muž je u pravu" ili "ponedjeljkom su strašno", piše on. Izbjegavajte predrasude, etikete ili kategorije.

Umjesto toga, obratite pažnju. Biljeska. Koristite čula.

Početi pisanjem ono što je ispred svog lica. Onda pisati ono što osećate. No kritika. No presuda. Samo ono što je. Šta god da je. Od sada, pokušati časopisu na ovaj način. Praksu zapisivanju jednostavnih opise svom okruženju, od stvari koje vidite. Praksu zapisujem kako se osećate u različitim fazama dana. Naviknite se na žurnalizovanje bez cenzuriranja ili reviziji. Jer to je kako slušamo. Za sebe. Drugima. Na ovaj svijet.

load...
load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Žene koje vole psihopate

Post Poremećaji ličnosti

Da li je umirila majka i ubila plavuše bombardera?

Post Poremećaji ličnosti

Poremećaj graničnog ličnosti: narcisoidne povrede, ludilo i svesnost

Post Svakodnevne veze

Prednosti i slabosti hipnoterapije

Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Depresija

Botox: novi antidepresiv?

Post Svakodnevne veze

Da li vaša samopoštovanje preti vašoj vezi?

Post Roditeljstvo

Da li ste vi omogućitelj?

Post Svakodnevna kreativnost

Sarah ferguson na oprah: uporna narcistička odbrana

Post Tvoje tijelo

10 načina da budete ljubavni prema sebi ovog vikenda

Post Više o tebi

3 uvida od umjetnika na kreativni proces

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: žurnal za genogram