5 izraza manipulatora vole (i koriste) | BA.Superenlightme.com

5 izraza manipulatora vole (i koriste)

5 izraza manipulatora vole (i koriste)

Ona nastavlja da mi smeta da verbalna agresija je minimiziran u našoj kulturi, iako nauka pokazuju da su efekti verbalnog zlostavljanja su duboke i jednaki, u mnogim aspektima, fizičko zlostavljanje.

To je dokazano da mijenja i funkcionisanje i doslovnom obliku mozga u razvoju, na primjer, a ima i stvarnog svijeta efekti na odrasle osobe u disfunkcionalnih odnosa, bilo kod kuće ili na radnom mjestu.

Ljudi koji su odrasli sa unloving majka ili otac-posebno ratobornim ili kontrolu jednom obično internaliziraju ono što su rekli o sebi kao samokritike koja, zauzvrat, utječe na njihovu sposobnost da se oporavi od zastoja, da se motivišu postaviti ciljeve, a za održavanje zdravog samopoštovanje i osjećaj agencije.

load...

Samokritike je mentalna navika pripisivanja nepovoljno događaja ili kvarova na fiksnu karakterne crte, a ne okolnosti, obično odjekuje roditeljskog komentare i kritike. Dakle, ako ste dobili manje nego divan pregled na poslu, ti bi rekao sebi da "nije ni čudo, jer sam previše glup da se stvari u pravu", a ne priznajući da možda mogli ste uspjeli stvari bolje i treba da više raditi. Slično tome, kada je odnos Flounders, ti bi pripisati ga na suštinski unlovability ili s prekomjernom tjelesnom težinom ili nekog drugog ličnog mana, a ne vide stvarne faktore koji su doveli do raspada.

Mislio sam da istakne neke od fraza koja se često se pojavljuju kada se riječi koriste kao oružje. Ako ste ih sami koristite, treba priznati da pokušavate da zastraše i potcjenjivanja osoba pričaš. Ako ih čujem, morate postati granica proaktivni, potražnja, i prestati dopuštajući sebi da se tukli usmeno. Na kraju liste, ja sam uključen neke opservacije o govor tijela koji često funkcionira kako bi verbalne agresije kući.

  1. Previše si osjetljiva

To je bila moja majka mantru i to je česta, trebalo da skrene pažnju od osobe koja te ne verbalno zlostavljao i da prebace krivicu na tebe za svoj trebao nedostatak. To se događa u vezama odraslih osoba, kao i da je to efikasan način vrebaju žrtve nesigurna u sebe, dok je "normalizacija" bez obzira na gadosti je izražena. Prepoznati za ono što je: Manipulacija, čista i jednostavna.

  1. Uvijek si / ste nikada

Ova fraza je obično prekretnica u svakoj diskusiji koja se odnosi na žalbu o ponašanju jer prebacuje fokus sa šta se desilo sa vašim ličnim nedostacima. Bračni stručnjak John Gottman identificira ovo personalizirane kritika, često izgovara s prezirom, kao trenutak ključ u ruke na kojima ono što on naziva kuhinja potonuća počinje. Kuhinja potapanja-da, kao iu svemu, ali sudoper-uključuje litaniju kritika, uključujući i sve negativno možete eventualno sjetiti o drugoj osobi ili bilo greška on ili ona ikada napravio. Fraza često dolazi u najotrovnijih odnos obrazac svih-Demand / Isplate-u kojoj je jedna osoba čini zahtjev i druga osoba suhozida.

load...
  1. Preteruješ

Ovo je bliski rođak "Ti si previše osjetljiva", a koristi se za potkopa vjeru osobe u njegovom ili njenom opoziv šta se zapravo dogodilo. Govori nekome da je ona zaista nije "to boli", ili da su riječi izgovorene ili radnji nije bilo "toliko loše", ima za cilj da joj (ili njega) pitanje ne samo valjanost njena osećanja, ali i njena percepcija događaje. To je još jedan oblik gaslighting i zajednički jedan u to, koji se koristi za veliki učinak s djecom i, da, čak i nesiguran odrasle.

  1. Nemoj me psihoanaliziraš

Ovo je bio miljenik nekoga koga sam da znam kada bih pokušati objasniti ono što sam mislio da je ponašanje znači ili kako su me pogođeni. On bi me iščetkajte nakon prvog mene odbijaju saradjivati ​​pomoću ovih riječi ili one koji su im bliski. Varijacije na ovom uključuju: "Šta si ti neki stručnjak ili tako nešto?" "Šta ti daje za pravo da pokušaju da mi objasni?" Ili "Šta si uradio? Pročitajte neke vrste knjiga za samopomoć? "U osnovi, sve ove fraze-i one poput njih-imaju za cilj da vas spustiti i zaustaviti od iznošenja bilo kakva saznanja na stol koji bi mogli zapravo promijeniti dinamiku.

  1. To se nikada nije dogodilo / nikada nisam rekao da / nisam to uradio

Da, to se zove gaslighting, i to je još jedan oblik verbalnog zlostavljanja značilo da se osjećate kao da vaša percepcija i misli su u pravu, i da je vaš pogled na ono što se dogodilo je ludo ili iskrivljen. Ovaj oblik poricanja je druga vrsta laže, u stvari, i to je vrlo uspješan sa djecom koja su skloni da vjeruju roditelja kao viši oblik vlasti ili neko duboko nesiguran. Gledano iz drugog ugla-da osobe rekavši da-to je potpuno odbrambene akcije kada ne postoji drugi način osoba može opravdati svoje postupke i riječi. To je čista otrov i manipulativne do maksimuma.

Verbalnog zlostavljanja i govor tijela

Verbalna agresija obično prate govor tijela koji ima za cilj da ojača Poruka koju prenosi riječi, i da zastraši druge osobe. To uključuje pokrete koji prenose prezir (smeh, valjanje svoje oči, odstranjen, a uvijen usne, vrteći ili glavu), pokazujući ravnodušnost ili superiornosti (odstranjen, prekrštenih ruku, tražim dalje ili raditi nešto poput pokupiti novine ili dobivanje up kao što govorite), ili izrugivanje (uvijen usne, peciva oko, ili bacanje svoje ili ruke.)

load...

Verbalna agresija nema mjesta u zdravom odnosu i nema nikakve veze sa diskusijom ili rade stvari. Svi moramo imati na umu.

Gottman, John. Zašto Brakovi uspjeti ili ne. New York: Fireside, 1994.

Photography Dymtri Ratushny. Autorsko pravo besplatno. Unsplash.com

Posjetite me na Facebooku: http: //www.Facebook.com/PegStreepAuthor

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Sreća je unutrašnji posao: intervju s Sylvia Boorstein

Post Više o tebi

10 načina na koji roditelji mogu pomoći u sprečavanju sajber-hapšenja

Post Roditeljstvo

Pet znaka znakova vaše dijete je puno perfekcionista

Post Poremećaji odraslih

Opasnost-kompulsivni poremećaj: opsesivno-kompulzivni poremećaj ili nešto drugo?

Post Poremećaji ličnosti

Operacija nosa: prvi dan Božića, moj hirurg mi je dao

Post Svakodnevne veze

Šta to znači kada narcisoid kaže da te volim

Post Poremećaji odraslih

Lekcija u neželjenim efektima pomoću buprenorfina

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost je kao izdanje: pitanja i odgovori sa umjetnikom i mentorom amy maricula

Post Depresija

Pesticidi i depresija: veliko nepoznato

Post Više o tebi

Carl jung ima pet ključnih elemenata za sreću

Post Slavnost

Džon Goselin navodi okrutnost, traži starateljstvo od jedne od osam dece

Post Roditeljstvo

Trebalo je da se nosim sa eksplozivnom i labilnom osobom