Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj | BA.Superenlightme.com

Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj

Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj

"Tvoji roditelji su bili toliko ispred svog vremena", moj šef je provalila. Upravo sam pogledao u nju, tupo, zbunjen. Deset godina kasnije, napokon sam "beži to" zato što mnogi roditelji danas koriste iste roditeljstva tehnike. Ali ona je bila u pravu. Moji roditelji nisu bili "toliko napredovala", a ni danas roditelji. Sve je to učinjeno prije, mnogo prije, neko kome smo svi dugujemo ogroman dug zahvalnosti za sati vrhunsku zabavu: Louis B. Mayer, Motion Picture pionir, suosnivač i VP (1924 - 1951) Metro -Goldwyn-Mayer (MGM), studio koji nam je dao, kao remek-djela kao Čarobnjak iz Oza, Lassie Come Home i The Philadelphia priča. (LB Mayer je na ovoj slici sjedi između Katherine Hepburn i Greer Garson prednje i-centar na fotografiji gore).

Louis B. Mayer-ov pristup odgajanja dece je kao pažljivo je promišljen, definitivna i navodno "dobronamjerni" kao svoju strategiju za vođenje MGM studio pohvaliti "više zvjezdica nego što ima na nebesima." Za razliku od većine narcise, LB ili "Tata Mayer", kako je volio da ga zovu nije bio samo-opsjednut do tačke zanemarivanja. Umjesto toga, on i njegova supruga, Margaret, izgledala nakon dvije kćerke, Edith i Irene, sa "zaštite" koja graniči na opsesija.

load...

Na papiru, sve ovo zvuči kao odličan praksi odgajanja dece. Nažalost, Irene Mayer Selznick iz 1983. Autobiografije A Private Pogledaj govori drugačiju priču. Sada, prije nego što kažete "samo još jedna gorka dijete koje dopalo što je disciplinovano," dozvolite mi da vas izvesti iz zablude na taj pojam. Irene pisci sa samo divljenje, poštovanje i ljubav prema roditeljima. "Njega Divio sam i volio ga," ona piše, "Želio sam očajnički da ga zadovolji." (Stranica 18) Ditto. Ali nikada nisam mogao. Ne baš. Uvijek sam osjetio da je zvjezdicu-see-fusnoti moga oca "Volim te je", rekao je u tonu "Volim te... U svakom slučaju."

Ali čak i veliki brigu i nadzor ne može otkupiti narcis iz slučajno ugrožavanja svojih najmilijih. U slučaju Irene, pristup njenih roditelja na dijete-uzgoj je bio potpuno objektivan, s nula pažnju ili obzira na određeno dijete se parented. "On je osjetio deca nisu mogla da se formira, već oblikovani", kaže Irene oko LB Mayer-ov pristup odgajanja dece. (Stranica 19) On i Margaret bi parented bilo dijete, muško ili žensko, na potpuno isti način, slijepi na njihovu osobnost i gluvi za njihove posebne potrebe, interese, vještine i u slučaju Irene, ljevorukost.

Nakon sedam godina studiranja narcizma, mislim da je to bilo sve što ima veze sa motivima. Da li je narcis parenting za dobrobit svog djeteta... Ili sebe? Da li je to zaista da svoje dijete sretan, zdrav i opremljen za život... Ili za njihov ugled kao zvjezdana roditelja i pedagoga? Motivi!

U mom iskustvu, to je to zanemarivanje specifične dijete (ren) se parented koji radi štetu. To je sve u redu i dobro za narcis osmisliti The Perfect odgoja djece Strategije. To je njihov potpunim ignorisanjem koji njihovo dijete zaista da radi štetu. U mom srednjim dvadesetim sam pročitao u Gene Stratton Porter knjiga, Laddie, da je "na osjetljivim dijete oštre riječ je kao bič." Ide mojoj majci rekao sam: "Znaš, bio sam vrlo osjetljiva mala. Nisi morao vikati na mene toliko!" Zinula je u šoku. Gotovo bez riječi od iznenađenja, ona se borila da nađem reči da se izvini.

load...

Za Irene, šteta je počelo kad je krenuo u školu. Rođen ljevoruke, nije dozvoljeno da koristi svoju lijevu ruku za ništa drugo osim tenisa, kao i mnogi ljevaka natrag u dan. Ponekad joj je lijevom rukom je čak vezana iza nje. Na žalost, u tim danima nije bilo poznato da je negiranje jućnjak korištenje njihovih dominantne ruke često rezultiralo u razvoju mucanje. Sasvim sigurno, Irene počeo da mucaju. "Čudno", rekao je njena porodica, "nije to kad je bila mala." Kao što je rekao Irene "Postupno, naučio sam da kontroliše ovaj [nju mucanje] previše... [to] je agonija za mene. I to iritiralo gubi iz moje porodice. Vjerujem samo Marion Davies ikada dobio bilo kilometraža Od mucanje. " (Stranica 11)

Ah, sada je tema "kontrole" već pojavila. Tata Mayer je kontrolu nad svojom ženom, djecom i studio i Irene željeza pesnice kontrolu nad sobom željeza pesnice između tatin ideala, suzbijanja emocije ili autentične misli, osjećaje ili mišljenja. "Ne živac u svom tijelu", hvalio je njena porodica. "Ona ne zna kako da se naljutiti." Oh, ali ona je! Bilo je potrebno nekoliko decenija za nju da konačno govoriti njen um, konačno kaže svoju stranu priče, konačno izraziti svoje mišljenje... I razbijem cijeli nered širom otvorena. A Private View je vrisak djeteta i žena dugo zaledile!

Potpadaju pod naslovom "kontrole" bila je Mayer insistiranje da je "grijeh da čuva tajnu od majke." Nakon što je držao jedan tajnu od svoje majke kao šest godina, sad razbijena, a zatim traži da NARC na sebi svaki dan u mom životu, osjećam bol Irene. Dok druga djeca mogla naučiti da bude savršen lažovi da spriječi bol kažnjeni za iskren o svojim prestupe, i Irene i ja sam izabrao da budem potpuno iskren, na našu vlastitu štetu. Granice ne postoje. Privatnost nije postojao. Kao što je rekao Irene, "Naši životi su otvorena knjiga, a kako nije bilo brave ( 'Mlade djevojke ne treba brave ako imaju čega da se stidi'), privatnost nije napao. Da ne postoji." (Stranica 76; naglasak moj) Ali šta bi drugo očekujete od Daddy Mayer koji je pratio svoju glavnu glumicu i mjesečnih ciklusa starleta je!?!

load...

Kao i mnogi klinci, Edith i Irene, imali uloge koje su im dodijeljene. Edith je Golden Child predstavljen kao "naša mala dama." Irene je dobio ulogu Scapegoat, zadirkivao nemilosrdno dok se borila se sa suzama i upoznao sa strancima kao "naša muškarača." Uloge nije zaslužio; su dodijeljena. Tiho, Irene čeznuo za kovrče i lijepa odjeća Edith uživao. Umjesto toga joj je kosa bila je točno u holandskom stilu Boy (da, zdjela je korišten za rezanje šiške!), A ona je obučena u jednostavnu odeću, bez nabora i lukove. Dok su rasli, ovi zadaci postali sve više i više usađen i izgovara. Dok je Edith je insistirao na skupe visoke mode, Irene reagovao štedljivost i teškim krojenje.

"Tri A i B nisu bili vrlo dobri", piše Irene. "Zašto imam B? Tri A i A plus još uvijek nije ispunila očekivanja. Ona [njena majka] da se hvalim iza mojih leđa, ali ne i tapšanja po leđima da ne bi okrenem glavu." (Stranica 15) Ah, Ye Olde perfekcionizam. Ja to znaju dobro! U šesnaest godina, dijagnosticirana sam se u ljusci-šok (PTSP). U sedamnaest godina, sa OKP. I na dvadeset i jednu godinu, pokušao sam oporavak od perfekcionizam. "Tvoj otac je definitivno perfekcionista", složila se moja majka. Oh, beda to donosi život!

Ali, ponekad, to je samo kulturu dom koji radi najveću štetu. Ne mogu poboljšati na ono što Irene tako lijepo na stranicama kaže 20 - 25. Naglasak je moje.

"Smatrajući je stvar koju sam najbolje radio. Progutao sam sve, kuka, linija i visak. Vjerovao sam da su svi javni službenici su modeli učenja i pravde dugo nakon što sam trebao znati bolje. Vjerovao sam u mojoj školi i moj grad i moja zemlja. Iznad svega, vjerovao sam u kući Moja kuća nije morao biti idealno.; ono što je bitno je ono što sam mislio da je bio sam najsretniji djevojka na svijetu i, naravno, vjerovao sam da su moji roditelji.. Savršeno.

Moj otac nije bio samo svemoguć, on je bio sveznajući. Na neobičan način, imam ga pomiješao s Bogom, zbog riječi Svevišnjeg. Srećom, bio spašen od Deset zapovijedi; mnoge od njih nisam razumeo, ali prva zapovest rekao: "Ti ćeš imati drugih bogova pred mene, i držao sam ga. Da nije bilo toga, bio bih bojao mog oca.

Ako je ikada postojala je gospodar u svojoj kući, tata je bilo to. Naša dan je bio usmjeren na njegov povratak kući. Uzbuđenja, žudnje, obično u pratnji malo napetosti. Ono što je njegovo raspoloženje? Šta god da je, upoznali smo ga. Ako je bio uznemiren, mi djevojke napravili sami oskudne...

Majka je vodio ushićen divljenje ovog heroja.... Nema veze standarda drugih ljudi, on je imao namjeru da njegova prevlada. Tako smo ne samo obaviješteni već indoktrinirani.

Naučili smo da se ne prekine ili Činjenicu ne spontanih razgovora od nas....

Divio sam se kako je nosila njegovo odgovornosti. To nikada nije palo na pamet da drugi muškarci imaju jednak pritisak...

Moj otac... Nije data mali razgovor, tako da nije bilo u stanju mirovanja čavrljanje na večeru stol...

Istina je, nije bilo prostora za [moje] narav; su koristili sve to... Da, bilo je dosta narav oko. Moj otac je bio zastrašujući i plašio sam ga. Savjet majke bio je: "Ne govori se kada je tvoj otac ljut. Daj mu da ga njegova prsa....

Moja ideja raja nije podigao glas nikad, niko nije uznemirila, mir, mir.... Izgledali su u takvom užasnom stanju nakon što su izgubili svoje strasti da je moje simpatije je zagubila i ja ih žaliti, umjesto svojih žrtava...

Osmislio sam vrlo privatna sistem u kojem ću uvijek biti u pravu, inače možda se ljutiti previše. Bilo je lakše kriviti sebe; da nađete kriv je sjajna tehnika za kontrolu bijesa. Da sam osjetio bijes, nisam znao, to je upravo progutao. Kada sam konačno saznao ljutnju, bilo je prokleto kasno za to da se u naravi....

Edith nije mislio naš dom bio raj... Mnogo kasnije je odbacio moje gledište pozivom mi nije isprao mozak. Izgleda da sam bio, ali sretno tako. Edie ne samo govorio za nju prava (prava? Nisam znao da sam imao bilo kakve), osetila potrebu da se izrazi. To nikada nije palo na pamet da sam imao sebe da izrazi. "

Na kraju, gospodin Mayer privatne domaće raj se srušio i tako učinio svoje profesionalne raj u MGM. Uprkos tome što je najbolje napore kako bi svoje kćeri visoka, suha i izolovan, nekako su uspjeli da se udala svakako. Gospođa Mayer je mentalno i fizički zdravlje na kraju pokvario i ona je bila institucionalizovan. Edith i Irene zaustavio govoreći dugi niz godina. 1947. Godine, gospodin Mayer razvedena gospođa Mayer i bio slobodan da se otvoreno nastavi sa starleta koju je tajno posteljine sve zajedno. Godine 1951. Bio je svrgnut od MGM i šest godina kasnije je umro od raka. Godinama kasnije se ispostavilo da je, dok je svoje kćeri su izolirani od čak ugledne udvarače, LB Mayer je besramno zlostavljanje Judy Garland u studiju. Možeš li reći "licemjer"!?!

U konačnoj analizi, možda to je narcis know-it-all povišen lažne persona, njihov nepraktičan dogme i njihove zahtjeve za slijepa obožavanja da je najviše štete njihova povjerenja djecu.

Ali opet, ja sam samo na strani 76 Irene Mayer Selznick je odličan (ako iscrpljujuće bolnu čitati) autobiografiju... Mora da se pročita za svako dijete od narcis.

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Kada vaš partner i vaše dijete imaju hiperaktivnost

Post Depresija

Generacije depresije: hej, mama. Konačno sam srećan

Post Više o tebi

33 omiljena knjiga za samopomoć psihologa

Post Svakodnevne veze

Genije suprotnosti: kako introvertni i ekstrovertirani postižu izvanredne rezultate

Post Poremećaji ličnosti

Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike

Post Tvoje tijelo

Demistifikacija anoreksije i porodičnog lečenja: drugi deo sa harriet braonom

Post Svakodnevne veze

Da li je lakše dati nego dobiti?

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Poremećaji ličnosti

Perfekcionizam, anksioznost i bipolarni poremećaj

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i roditeljska anksioznost

Post Poremećaji ličnosti

5 izraza manipulatora vole (i koriste)

Post Svakodnevne veze

Stonewalling, šta ga čini sličnim, ipak razlikuje od osvetljenja? 1 od 2