Efektivna komunikacija: upoznavanje vašeg partnera | BA.Superenlightme.com

Efektivna komunikacija: upoznavanje vašeg partnera

Efektivna komunikacija: upoznavanje vašeg partnera

Ako vaš činjenica reći jednu stvar, a vaše akcije još jedan, pogodite što je više vjerodostojan? Mislim na prijatelja, na primjer, koji kaže: "Ja stvarno ne zanima što film vidimo večeras", ali ne gledam dok on govori, i ima glas koji zvuči ostavku i umoran. Koji poruka će Vas vjerovati?

Efektivna komunikatori su konzistentni u svojim riječima i djelima. Oni pojačavaju jedni druge, to promovira konzistentnost. Konzistentnost znači da riječima i djelima podržavaju jedni druge.

Budite sigurni da: • Koristite riječi koje otkrivaju isto značenje kao svoj glas i akcije. • Detect nedosljednosti gledajući za zbunjene reakcije slušalaca. • Obratite pažnju na sebe u ogledalu kao što govoriš kako bi se utvrdilo da li se govori u skladu sa svojim postupcima.

load...

Ljutit glas i tiho pokrete? Ono što mogu da to znači? U ovom primjeru, prijemnik će vjerojatno dati više vjeru ljutiti glas, ali pitam se što pošiljalac je zaista pokušava da kaže. Ovaj korisnik možda pokušava kontrolirati, što znači da on pokušava da prenese i prijemnik upravo završava sa miješanim poruku. Budite sigurni da vaš glas i pokrete utakmica da oni prenose isto značenje tako da se poruke ne dobije zbunjujuće. Vaš neverbalno ponašanje treba da podrži i ojača svoj izgovorene reči, ako se nadate da efikasno komunicirati. Potrebno je da pažljivo upravljanje neverbalnih ponašanja prenijeti samopouzdanje i pozitivnu sliku.

Mi smo u stanju da funkcioniše kao društvo, jer je smisao našeg riječi-naš jezik-dovoljno blizu svih nas koji možemo shvatiti ono što se svako govore. Ponekad grupe ljudi razvijaju jedinstvene riječi koje drugi ne razumiju. U drugim slučajevima, postoji toliko mnogo mogućih značenja koja, osim ako pošiljatelj je više specifičan, tu je velika prilika za pogrešne interpretacije. Poenta komunikacije je da se razvije zajedničku značenje, ne samo riječima, već i koncepata. Ovo može biti olakšano ako, kao korisnik: • Koristite riječi koje su poznate prijemnik. • Koristite specifične i konkretne riječi. • Izbjegavajte žargon.

Riječi stvaraju slike u umu. Što je više nejasan i nematerijalna riječ, više je predmet pogrešno tumačenje. Na primjer, da te riječi psa. Iako svi znaju šta je "pas", šta slika pada na pamet? Da li je to velika, mala, dlakava, elegantan, me je pogodilo, mirno, smeđe, primećen? Ako pošiljalac koristi riječ "pas", bez dodatnih informacija, komunikacija ne može doći. Što se događa ako ste razgovarali o očekivanjima, vrijednostima, prioritetima, vjerovanja, i planovi u dvosmislenih izraza? Vrlo malo značenje će se dijeliti. Stoga, važno je da se odlučite riječi koje su specifične i konkretne moguće. Uvijek će biti jaz između mentalnih slika dvoje ljudi, ali razlika će biti manja ako odaberete riječi koje su precizni.

load...

To je područje u kojem pomaže da imaju odgovarajući vokabular. Što više riječi koje se osjećate ugodno s, veće su šanse ste da bi mogli birati riječi koje precizno odražava ono što mislite. Postoje suptilne razlike između riječi u bilo kojem jeziku koji će izvornim govornicima priznati, iako oni možda neće biti u mogućnosti da se posebno navesti u čemu je razlika. Na primjer, ako ste ljuti, da li bi bilo preciznije reći da ste se naljutio, ili ozlojeđen, ili iritiranu ili iznerviran? Ako je jedina reč ste ikada koristili je "ljut", onda svoju poruku možda nedostaje jasnoća koja bi mogla biti važna za razumijevanje.

Uobičajeno je, ali ne i od pomoći, da se pitaju: "Razumijete li?" ili "Je li to jasno?" Kako se korisnik znati da li ili ne prijemnik razume? Ako poruka ima smisla, najverovatnije odgovor će biti: "Da." To može biti jasno, ali samo zato što je prijemnik je stavio svoje vlastite interpretacije o tome. Nema garancije da ono što ima smisla u glavi prijemnika je istu ideju da pošiljalac treba da prenese.

To je korisno postavljati pitanja kao što su: "Mislite..." • • "Je li to isto što i...?" • "Možete li to još jednom objasniti?" • "Hoćete da kažete da...?" • "Kako je ono što vi kažete razlikuje od...?" • "Hoćeš li mi reći nešto više o...?" • "Da li postoji drugi način da se razmišlja o tome?"

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Putovanje krivice: poricanje grešaka

Post Svakodnevna kreativnost

15 kreativnih načina da provedete nedjelju

Post Poremećaji odraslih

Alat, a ne lek

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Više o tebi

Intervju sa autorima tim farrington

Post Tvoje tijelo

Ostvarite duboku posvećenost sebi

Post Psihologija seksa

Afera srca protiv seksualne afere: koja je pogubnija?

Post Poremećaji odraslih

Možda imate fomo, ili je foku?

Post Slavnost

Čitanje vikenda: joseph burgo, objašnjava naše odbrambene mehanizme

Post Poremećaji ličnosti

Mozak: da li je to bio dodir ili metafora?

Post Poremećaji u detinjstvu

8 osobina harizme - i kako ih imati

Post Poremećaji odraslih

Opasnost-kompulsivni poremećaj: opsesivno-kompulzivni poremećaj ili nešto drugo?