Funkcionalna remedijacija pomaže kod kognitivnih oštećenja povezanih sa bipolarnim poremećajem | BA.Superenlightme.com

Funkcionalna remedijacija pomaže kod kognitivnih oštećenja povezanih sa bipolarnim poremećajem

Funkcionalna remedijacija pomaže kod kognitivnih oštećenja povezanih sa bipolarnim poremećajem

Mnogi ljudi koji imaju ozbiljne raspoloženje epizodu psihoze često imaju kognitivna oštećenja koje i dalje dugo nakon što se oporavi od epizoda raspoloženje. Stvarni procenti variraju od studije do studije, ali oko 50% onih sa manije i 15% onih s velikom depresijom iskustvo raspoloženje epizoda sa psihotičnim karakteristikama, tako da oporavak od kognitivnih oštećenja je ozbiljan problem za one koji imaju bipolarni poremećaj.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Psychiatry pod nazivom "Dva-Year karakteristične i funkcionalni oporavak u 219 slučajeva Prva epizoda Major afektivni poremećaj sa psihotičnim Značajke", otkrili da su većina pacijenata oporavio od simptoma ubrzo nakon hospitalizacije, samo jedna trećina s psihotični afektivni poremećaji oporavio funkcionalnost za 24 mjeseci.

load...

Lijek je efikasan u liječenju akutnih bipolarni epizoda raspoloženje. Lijekove i psihoedukacije su i efikasna u smanjenju recidiva u euthymic perioda (kada simptomi nisu prisutni). Nažalost, niti terapijska opcija ima mnogo utiče na obnavljanje kognitivne objekata ili sposobnost pojedinca da funkcionira kao što su radili prije epizode. Ali može biti nade na horizontu.

Sherry Boshert, izvještavanje za internu medicinu News Digital Network, je objavio odličan članak pod naslovom "Funkcionalni trening pomaže pacijenata s bipolarnim poremećajem", koji se fokusira na studiji predstavljenoj dr Eduard Vieta (direktor poremećaja programa Bipolarni u Kliničkom Instituta Neuroscience, University of Barcelona) na godišnjem kongresu Europske College of Neuropsihofarmakologija. Studija je pratila 220 odraslih pacijenata s bipolarnim poremećajem za usporedbu djelotvornost 21 sedmica funkcionalna sanacije program u odnosu na onaj od psihosocijalna edukacija i standardne bipolarni tretmana.

Studija mjeriti funkcionalnog statusa pomoću funkcionalne Assessment Test (FAST). Prethodni podaci koriste FAST pokazuju da pacijenti sa bipolarnim poremećajem imaju značajno niže funkcioniranje u mjerama autonomije, spoznaje, finansijska pitanja, međuljudske funkcioniranje, slobodno vrijeme, i ukupne rezultate u odnosu na osobe bez bipolarnog poremećaja (vidi "Klinička prediktori funkcionalni ishod bipolarnog pacijenata u remisiji ").

Na 6 mjeseci praćenja, učesnika u funkcionalnom sanacije grupa je imala značajno veće FAST rezultate od onih u psihoedukacije grupi ili kontrolne grupe.

21-sedmica funkcionalna sanacije program sastojao se od jedne 90-ak minuta sjednica tjedno oborio kako slijedi:

load...
 • 15-minutni razgovor o domaći zadatak
 • 5 minuta warm-up zadatak
 • 20 minuta teorije i kognitivne strategije
 • 45 minuta praktičnih vježbi
 • 5 minuta da se istakne take-home poena i zadataka obavljaju kod kuće

U nekim slučajevima, članovi porodice su učestvovali u pomoći strategija prakse učesnika studije i ojačati materijal se uči.

Sjednice zaposleni tehnika modeliranje, igranje uloga, verbalne upute, samo-instrukcija, pozitivno pojačanje, i metakognitivnih naznake da se fokusiraju napredak u sljedećim područjima:

 • Obrazovanje
 • Pažnja
 • Memorija
 • Izvršne funkcije (programiranje i organizovanje aktivnosti, utvrđivanje prioriteta i upravljanje vremenom, i tehnike rješavanja problema)
 • Komunikacija
 • Autonomija
 • Upravljanje stresom

Dr. Vieta ukazuje na to da je idealna kombinacija tretmana za bipolarni poremećaj može sastojati od lijekova, pacijent i porodica psihoedukacije, obuku u zdrave navike, i funkcionalne sanacije.

Našli smo nekoliko detalja o ovom 21-nedelje funkcionalna sanacije program, ali mnogi od istog područja fokusa preklapanja sa onima radne terapije. Uostalom, cijeli cilj radne terapije je da se reintegrira pojedincima u svaki aspekt njihovog života, uključujući karijeru, dom i zajednicu. Pogledajte našu prethodnom postu "Šta da radni terapeut učiniti za vas?"

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Narcisoidni poremećaj ličnosti naspram normalnog narcizma

Post Svakodnevna kreativnost

Istraživanje duhovitog ljubavnika: pandora i leteći dutchman (I deo)

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Više o tebi

4 načina na koje dete sa autizmom utiče na porodični život

Post Roditeljstvo

Kako pomoći voljenom osobu sa graničnim poremećajem ličnosti, 2. deo

Post Poremećaji ličnosti

4 strategije za ljutito i anksiozno u ljubavi

Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Roditeljstvo

Sebičnost u parovima: narcizizam, nedostatak međuljudskih sposobnosti ili nešto drugo?

Post Tvoje tijelo

Demistifikacija anoreksije i porodičnog lečenja: drugi deo sa harriet braonom

Post Više o tebi

5 načina života sa hroničnim bolom

Post Poremećaji ličnosti

Ono što ja radim narcisoidu zaista znači

Post Roditeljstvo

Šizofrenija: dijagnoza sa lošom prognozom?