Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike | BA.Superenlightme.com

Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike

Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike

Učenje kako da prihvati kritiku graciozno je oblik umjetnosti, ali za mene je to umjetničko djelo u toku. To je zato što mi je dijagnosticiran granični poremećaj ličnosti i dio tog sindroma je da ne može da trpi kritičke komentare, bez obzira na to koliko dobro značenje.

Dakle, ono što se događa kad se kritikovao? Bez obzira na to koliko na umu moj mozak želi da bude, moje tijelo ima anafilaktičke reakcije. Osećam kao da je neko bacio kiselinu u lice. Osećam kako mi tijelo raspada i moje unutrašnje organe isključiti i psihički i fizički smrt je neminovna. Da li to zvuči poznato?

load...

Ovo nije planirano, to se ne radi o meni kao Drama Queen ili princeza sa skliznuo tijaru; radi se o ostati živ. Idem u režim za preživljavanje, gdje moram sjediti na stolici, diši duboko, prebrojati prste na rukama i nogama i pobrinite se da sam sve ovdje. Imam za detoksifikaciju moje telo pre nego što ja mogu čak početi da radi od kognitivno ono što je rekao, zašto je rekao i šta posledice kritike bile.

Moje tijelo ima tu hitnu potrebu za brzo kretanje, za plakanje, za juriš, vrištanje, plač i razbijanje plemenitih stvari. Ja sam ne-funkcioniranje koliko god je potrebno. Tu je i regresija prema uspomene djetinjstva, gdje se čini uništenja. Osećam se kao da sam se ubio.

Možda misle da sam ozbiljno bez kontrole kada pročitate ovo, ali sve ovo je bes u meni kao što sam sede prekrštenih nogu na moje joga mat. Iscrtati impotentan osvetu u mojoj glavi, ali to ide nigdje jer misli nisu radnje i moje misli ne telepatski počeli požari, raznijeti zgrade ili povrijediti ljude. Jedina osoba u bilo koje udaljene fizičkoj opasnosti od sebe - ja.

Pa kako da dalje odavde? Dobro pitanje. Tokom godina sam disciplinovani sam čekati do fizičke reakcije je prošlo. To nije lako i to radi neko vrijeme. Bilo je potrebno 16 godina i ja smo uspeli da se bave ovim najvećim dijelom u protekle dvije godine. Pitam smislena pitanja pomogao. Ali povjerenje - povjerenje u ljude koji su me kritikovali je bilo presudno.

load...

Obično je to šef ili nadzornik, ponekad prijatelja ili čak i komentar na mom blogu (sad kad da me pošalju u stratosferu kao bespilotna raketa). Većinu vremena, to je kritika da na vlastitu zasluga, je zaslužio. Obično je to nešto što je osoba razmišljala o i agonija oko za dugo vremena i potrebno je hrabar, tiče, ljubavi-ljubaznost osoba s interes u mom oporavku i napredak da se to uradi.

Ali bez obzira na to koliko dobro značenje, svaka kritika me tera da samouništenje jer osećam zlo, loše i moralno UN-salvagable.

Pa sam melodija moje misli u ono što druga osoba oseća, mišljenja i njihov mogući motiv da se kaže ono što su radili. I najvažnije od svega, dio koji mi se zaista ne sviđa, gleda u mom prethodnom ponašanju i trudeći se da ne opravdati ono što sam uradio. Što je još važnije, gdje je moja reakcija stvarno dolaze iz? Da li je to moj glas djetinjstva govori u sadašnjosti i rješavanje neriješenih pitanja iz prošlosti?

Učimo ponašanje implicitno i pod stresom reagirati u skladu s tim, automatski, bez razmišljanja. Možda mi se ne reaguje na naš trenutni nadzornika, ali nastavnik iz prošlosti koji je pokušao povrijediti i poniziti nas pred razredom, ili roditelj koji nije znao kako da se odnose na osjetljive dijete. Ko smo mi reagovali kad se osjećamo nacrt natrag kritike pržilo naše osjetljivu kožu?

Moj trenutni prinos kritičari su moji nadzora i moj terapeut (sada okrenuo trener rad) - verovatno dvije najvažnije osobe u mom psihološkom životu. Volim ih oboje i oni su mudri, divna žena, tako da je njihova kritika dolazi iz današnje perspektive.

Od promjena uloga, moj terapeut je teže na mene, manje mekan i njegovanje i više, dobro, kritična. Osim toga, ona ima tendenciju da se perspektive mog nadzornika i savjetuje da joj vjerovati jer ona ima moj najbolji interes u srcu i želi da me vidi raste, emocionalno, psihološki i unutar organizacije radim.

load...

Dakle, imam dvije žene u mom životu koji žele da me vide protegnuti krila i vinuti kroz zrak, ne dolazi sudar slijetanje u gomili na dnu litice. Oba ova žena me kritiziraju. Oba ova žena reći stvari koje ne žele čuti, ali pod vodstvom tih žena sam odrasla, sazrela i imaju neki privid kako emocionalne inteligencije izgleda iz perspektive insajdera gledišta.

Za mene je kritika je sada dar ljubavi.

Slika: http://theadventurouswriter.com/blog/what-to-do-when-nothing-is-good-enough-for-your-mother/ i http://www.fabjob.com/Mar05_web.html

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Postavite svoje strahove i zabrinutosti po abecednom redu

Post Psihologija seksa

Kokain, seks i izvršna privilegija

Post Svakodnevna kreativnost

Istraživanje autentičnog da i ne u čoveku

Post Svakodnevne veze

Suočavanje sa bivšim supružnicima

Post Psihologija seksa

Da li žene mogu da dobiju pažnju na pornografiju?

Post Poremećaji ličnosti

Uzmite komentar o hladnom pilju: smešan ili uvredljiv?

Post Poremećaji ličnosti

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: sin sa bipolarnim poremećajem koji ne dobija tretman

Post Više o tebi

3 sigurni znakovi emotivne afera

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Svakodnevne veze

Kriza braka i srednjih godina: izazovi i prelazi

Post Roditeljstvo

Kako je napravljen siledžija

Post Svakodnevne veze

Vaše zdravlje, mozak i moć zahvalnosti - ključ za sreću, 1 od 1