Hladni medvjedi te uznemiruju? znate svoje sastojke! | BA.Superenlightme.com

Hladni medvjedi te uznemiruju? znate svoje sastojke!

Hladni medvjedi te uznemiruju? znate svoje sastojke!

Happy sezone prehlade i gripa!

Pa, hm, minus "sretan" deo.

Ja sam na dan 5. Najgora hladno sam imao godinama. To je počelo još u nedjelju s opći osjećaj nelagode i pospanost. Zatim, u ponedeljak, bol u grlu. Utorak, kijavicu i puno kija. Srijeda, punopravna sinusa pucanja. (Fuj?)

I danas: nos je sirov i svijetle ružičastim. Upadam se neopisivo količine sluzi. Oh, i ne mogu da probaju mnogo. Nije da sam previše gladan, u svakom slučaju. (A ja pretpostavljam da nisi gladan ni najmanje sada, nakon čitanja fraza kao što su "neopisive količine sluzi".)

load...

Fuj.

Dakle, da bi u posljednjih nekoliko dana više podnošljivim, udarala sam se lijek ormarić - ali ostati sabran o onome što sam stavio u moje tijelo. Kao i mnogi drugi panika pate, ja sam uvijek malo nervozan kad uzmem bilo koju vrstu medicine. Šta ako me hiper čini? Šta ako me čini nervoznim? Šta ako me neprijatno pospani? Šta ako me panike?

Mi smo fiziološki osjetljive gomila, pa čak i malo promjene u državnim našeg organizma može da nas krenula. Zar ne?

Želim olakšanje, ali ne ako je trošak za to olakšanje je panika.

Aktivni sastojci

Mnogi od nas se koriste za oslanjajući se na brand-name supstanca za liječenje naše prehlade i gripe simptoma. Tu je NyQuil. Tu je Comtrex. Postoji Triaminic i Dimetapp za mališane.

Ali svaki od ovih lijekova čine jedan (ili više) aktivni sastojak. Ne postoji droga kao "NyQuil" - to gorka zelenkasto tečnost je jednostavno kombinacija acetaminofen (Tylenol), dekstrometorfan (kašalj suzbija), i Doxylamine sukcinat (a sedativni antihistaminik).

Dakle, zašto je to važno? Zašto bi ti u naviku čitanja o aktivnih sastojaka u našoj hladno lijekova?

Pa, to može vas spasiti od nepoželjni anksioznosti. Nisu svi od tih sastojaka su bezazleni - posebno za nas panike pate. Ispod, učiti o najčešćim aktivnih sastojaka u hladnim lijekove i napraviti informirani izbor dok vi pretražujete Kašalj & Cold prolazu u apoteci:

Dextromethorphan: Ako imate brand-name lijek koji je zatim "DM", verovatno imate dekstrometorfan. Radi kao kašalj suzbijanje i mogu izazvati vrtoglavicu, ošamućenost, nervoza i nemir.

load...

Guaifenesin: ćete često naći i dekstrometorfan i guaifenesin koristiti zajedno u istom proizvodu. Dok dekstrometorfan je kašalj suzbijanje, guaifenesin je ekspektorans. Drugim riječima, bivši zaustavlja svoj kašalj, a drugi povećava se (što je korisno ako vam je potrebna da biste dobili gomilu bljak iz pluća). Ovaj lijek se ne čini da ima puno neželjenih efekata koje bi izazvalo nervozu.

Pseudoefedrin: Ovo je stvar koja je dostupna samo sa iza ljekarne kontra ovih dana. Ne treba ti recept za to, ali većina država morate prevući vozačku dozvolu kako da ga kupi. To je jedan od dva popularna dekongestivima koje bi mogle biti u svojim "-D" Medicina - Allegra-D, Claritin-D, i tako dalje. Neki od mogućih neželjenih efekata uključuju nemir i nervozu - i iz tog razloga, volim da se izbegne pseudoefedrin, osim ako sam stvarno pate. Kao panika pati, mislim da je biti neugodno stimulativno medicine.

Phenylephrine: Ovo je drugi nosne dekongestiv. Profil je nuspojava na US National Library of web stranice Medicine je malo oskudan od profila za pseudoefedrin. Ali da li je i efikasan? Neki istraživači sa Sveučilišta u Floridi da ne.

Antihistaminici: Neću da smeta listing svaki pojedinačno, jer postoji toliko mnogo od njih prehlade lijekova. Oni se koriste za ublažavanje zagušljivo i prehlade-y nos. Tu je difenhidramin (Benedryl), Doxylamine, Brompheniramine... Dovraga, ja ću vas uputim na Wikipediji je fina dugoj listi antihistaminika. Ove vrste lijekova imaju tendenciju da se sedativni - neki recept antihistaminici, kao Hydroxyzine, čak se koristi za lečenje anksioznosti - tako da ako pospanost je panika okidač za tebe, uzeti u obzir.

Sada za očiglednih izjava: tijelo svima je drugačiji. Šta god medicina je vjerojatno da pokrene svoj odgovor panike može poništiti tvoje. Dakle, ne gledaj na ovu listu sa strahom - umjesto toga, uzeti kao prijateljski gurkanje kako bi postali više vodi računa o lijekovima vas. Možemo svi imati koristi od učenja više o tome što smo izabrali staviti u našim tijelima.

load...

A za one od nas anksioznih poremećaja, postoje tri posebno koristi ovu svijest:

Prvo, ne možemo izbjeći slučajno dvostruko doziranje ako uzimate dvije hladne lijekova odjednom. Ako niste svjesni da su NyQuil i Tylenol sadrže acetaminofen, možda rizikujem da dvostruko preporučene doze paracetamola ako koristite oba lijekova prije spavanja. (I to nije dobro za jetru.)

Drugo, kroz suđenje i pogreške, možete saznati koji aktivnim sastojcima da se osjećate neugodno. Ako imate visok anksioznost nakon uzimanja, recimo, DayQuil Sluz kontrole DM, možete pogledati na etiketi i vidjeti da su dva aktivni sastojci su dekstrometorfan i guaifenesin (kašalj ekspektorans). Sljedeći put, možete pokušati lijek koji sadrži samo dextromethophan (kao Duract) ili onaj koji sadrži samo guaifenesin (kao neka vrsta Mucinex). Farmaceuti su velika sredstva, ako vam je potrebno pronaći OTC hladno proizvod koji sadrži samo aktivne sastojke koji tražite.

Treće, upoznavanja sastojke u hladnom medicini vam daje veći osjećaj kontrole nad svojim bolest. Znajući o tome da određeni lijek ima na vaše tijelo može biti utješno - umjesto pripisivanja blagi osjećaj wooziness na predstojeći napad panike, zar ne bi bilo lijepo da sjedimo i reći sa sigurnošću da znate difenhidramin (antihistaminik) vas čini na ovaj način? Znaš da je to lijek, a to može biti neugodno - ali to ne znači ništa. Zar to nije utješno misao?

Ako ste upoznati kako se svaki od ovih sastojaka osobno utječe na vaše tijelo, možete lakše pomiriti s kako se osjećate.

I na taj komentar, vrijeme je da uzmem neki NyQuil i dobiti đavola natrag u krevet.

Foto: MoHotta18 Foto:... -Wink-...

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj pogrešno dijagnostikovan?

Post Poremećaji u detinjstvu

Narcisista ili sociopata u tvom životu? Četiri suštinska odgovora

Post Više o tebi

5 savjeta o tome kako napraviti pravi izbor

Post Svakodnevne veze

5 koraka do iskrenog izvinjenja koji radi

Post Svakodnevne veze

Ljubaznost: lakmus test za ljubaznog partnera i ljubaznog odnosa

Post Poremećaji ličnosti

Perfekcionizam, anksioznost i bipolarni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Hopewell: terapijska zajednica

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični

Post Depresija

Depresija, anksioznost, stres i razlivanje ulja: koga briga?

Post Dobro zdravlje

Žene zaslužuju dostojanstvo i ne diskriminaciju!

Post Više o tebi

Intervju sa autorima tim farrington

Post Dobro zdravlje

3 savjeta za rješavanje razočaranja i obeshrabrivanja