Kako perfekcionizam može uništiti vaš oporavak | BA.Superenlightme.com

Kako perfekcionizam može uništiti vaš oporavak

Kako perfekcionizam može uništiti vaš oporavak

Jednom, kad sam bio u osnovnoj školi, imam 97% na testu.

Prilično dobro, zar ne?

Uzeo sam ga kući da pokažem moju mamu. To je bio frižider materijala.

"Wow", rekla je, "nije loše..."

Pauza.

"... Ali verovatno mogao da nabavim 100%."

Uh. Kao odrasla osoba, sada, gledajući unazad, znam da se šalio. Morala je da se šališ. Zar ne?

load...

Voleo bih da se vratim u prošlost i gledati ove interakcije sa odraslim očima, otkrivanje suptilnih nijansi u čela pokreta, dokazati sebi da je to bila bezopasna šala od majke koja je poznavali malena je bio na pravom putu i uske.

Ali to pinta veličine mozga moj, ušuškan u mojoj mršavi mali organ koji je nosio težak neon roze i žute ruksak, čuo samo jednu stvar: ti mogao bolje.

A perfekcionista je rođen.

Da, naravno - to nije bio rezultat jednog incidenta, da budem iskren. U 1. Razredu, Secam se da sam B + na "isto" - to je ono što mi zovemo one purpley-plavi listova svježe sa Xerox mašinu.

Smo imali zamjena tog dana - gospođa Obrazi joj je ime, kunem se - ona mi je dala papir (uz debelu B + u crveni marker i nekoliko pitanja s kvačice pored njih), i plakala sam malo lice isključeno.

Ja ću se truditi vam kažem kako praznog mi je bilo kada sam izgubio 4. Razreda spelovanju. (A pod "izgubio", mislim ", osvojila je drugo mjesto", pretpostavljam.)

Megalopolis. MEGALOPOLIS.

E sad, ja ću nikada zaboraviti kako se piše da je riječ - iako sam prilično siguran da sam nikada ga koristili u razgovoru, osim kada sam ispričati priču o tome kako sam izgubio 4. Razreda spelovanju. (Pogledajte kako Rekao sam ponovo "izgubio"? To je instinktivno.)

SAVRŠEN PRISTUP za paniku

Ja sam odrastao osoba sada, a pogon za savršenstvo je napravio udoban dom u stomaku. Nalazi odmah ispod moje prsne kosti i pritisne protiv moje pluća.

To nikada nije palo na pamet kako perfekcionizam mogu ometati oporavak iz anksioznog poremećaja. (Uvjerljivo, to može biti jedan od uzroka mog anksioznog poremećaja, ali da osim što konzervu crva za neki drugi dan.)

load...

Već godinama, radio sam kroz razne permutacije kognitivne bihevioralne terapije pokušati da osvoji moju anksioznost, moj napade panike, a moj strah od velikog prostora pogoršanja. Volim ideju CBT jer je ukorijenjena u nauci. Dokaza. Dokaz.

Ako je to istina, zašto ja i dalje imam problem vožnje preko mosta prošle sedmice? Zašto sam vrtoglavicu kad sam pomislio da Lowe da se vrati čistač palube? Zašto u svijetu sam imao napad panike na parkingu u centru grada, tako teške da je moja majka-in-zakon morao doći po mene?

Nesavršen PRISTUP na terapiju

Ja nemam odgovora, ali mislim da je jasno da nešto ne radi ovdje.

CBT je prilično jednostavan - možete stvoriti hijerarhiju svoje strahove, u rastućem redosledu Freakout potencijal, i pribor ih jednu po jednu. Ti Interoceptivne vježbe - kao vrti na stolici ako vrtoglavica čini vas uhvati panika - da namjerno prizvati strašnog fiziološke simptome koji vas zaustaviti u svoje tragove.

Radio sam sve ovo. Sve to. Godinama. Zato mi je ono spoticanja?

Perfekcionizam, mislim. Evo i zašto:

1. Perfekcionizam moli za majstorstvo. Oporavlja od anksiozni poremećaj zahtijeva dosta teško trčkaranje, ali to ne mora biti savršen. Ja sam čestitao mnogo puta od strane mnogih terapeuta za odlazak tjedan dana sa samo jednim napad panike. Sjajan posao, rekli bi. Ali za mene? Hteo sam paniku bez sedmice. Sam učinio nešto loše.

U stvarnosti, tehnike CBT ne treba ovladati. Oni samo treba da se praktikuje. Opet i opet, čak i ako je vaš posao je samo "B" nivo. Samo se tamo i učiniti zastrašujuće stvari bez procene koliko dobro obavlja. (Moram da ponovo pročita ovu rečenicu za sebe iznova i iznova. Znam da je to istina, ali internalizujući tako je strano.)

load...

2. Perfekcionizam stavlja umjetno visok ulog na oporavak. Podstiče crno-bijelo razmišljanje. Ovo nije "ti izlecila ili neočvrsli" vrstu situacije (kao, očito, nema lek za panični poremećaj). Postoje razine oporavka. Tu je Likertova skala za mjerenje vaš napredak. A ako je potrebno neko vrijeme da počnete da napredujemo, to ne znači da si otkazuje.

Približavanje terapija kao perfekcionista je jednostavan način da se osjećaju, zar ne napamet, da si iza devet radi u poslednjem krugu.

3. Perfekcionizam nas podsjeća kako nesavršena smo. Ovo zvuči nekako očigledno, ali me poslušaj: oporavlja od teške i po život zamrzavanje anksioznost je težak zadatak.

Svaki korak (dug) proces koji podsjeća na tvoje mane - činjenica da ne možete učiniti ovo ili ono, da ne možete ići tu i tamo.

Vremena za rad na vožnju jedan kilometar od kuće kako bi se prosiriti sigurno radijus? To je podsjetnik šamar-u-lice da se nešto unutar vas zajebao ili ne bi započinju na tom putu-da-shouldn't-feel-kao-a-putovanje na prvom mjestu.

Ako ste perfekcionista, pojam "oporavak" samo po sebi izgleda kao okrutna semantička igra dizajnirana da sakrije činjenicu da ste nesavršeni bića.

Vidiš oporavak za ono što mislim da je: MEGOLOPOLIS.

A drugo mjesto pobjedu; nužno zlo da, iako je cilj da stvori savršen unije između sebe i svijet oko sebe, samo drži se ogledalo na messiest dijelova.

Ovo je teška prepreka za prevazilaženje.

A sada, to je vrijeme da se sve "meta" ovdje: Na kraju krajeva, kako perfekcionista pokušaj da se bori perfekcionizam?

Savršeno, naravno. Sa samo pravo misli i samo prave korake.

Uh.

Foto: cloud_nine (Flickr)

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove?

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj, lažna, hiper-odgovornost i iskrenost

Post Roditeljstvo

Da li ste vi omogućitelj?

Post Poremećaji ličnosti

Kako osveta čini pravednom

Post Slavnost

Zamisli zmaj muzičar otkriva bitku sa depresijom

Post Poremećaji u detinjstvu

Sva anksioznost nije ista: 3 vrste, 3 rešenja

Post Svakodnevne veze

Zaljubljen u svog terapeuta? Evo šta da radite

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i velika slika

Post Više o tebi

3 lekcije za otvaranje oka za ponovno razmatranje odbacivanja

Post Tvoje tijelo

Još 50 stvari za koje sam zahvalan

Post Poremećaji ličnosti

Drama mrtvog narcisa (i kako se nositi)

Post Roditeljstvo

Programi od 12 koraka za poremećaj pažnje deficita nisu za sve