Moj lični kofeinski eksperiment: setup | BA.Superenlightme.com

Moj lični kofeinski eksperiment: setup

Moj lični kofeinski eksperiment: setup

sam proveo proteklih tjedan dana pio neke prilično, uh, misterioznu šalice kave.

Pa, ne kafa, sam po sebi - Ja sam pio Americano, koji je napravljen dodavanjem tople vode za espresso. To je moja omiljena kafa poput pića.

Ja sam sada pio šolje Americano na Alabaster, moja omiljena u centru grada kafić, skoro godinu dana. Prema Alabaster je barista, Americano ima manje kofeina od tradicionalnih kap po kap kave i manje kiseline da se pokrene. To je prilično solidan izbor, a zatim, za nas anksiozno GERB-y tipa koji insistiraju da pije kafu piće.

load...

Ali ja nisam ovdje danas jednostavno zastupaju moju ljubav prema Americano ili Alabaster. (Iako, zapravo, volim oboje.)

Ovdje sam da vam kažem o mom eksperimentu.

POVEZIVANJE KOFEIN sa anksioznošću

Uvijek sam povezan unos kofeina s anksioznosti. I zašto? Pa, knjiga i vijesti i internet mi reći da je to istina: kofein unos može povećati anksioznost. To povećava otkucaje srca, što, opet, mogao ni proizvesti paniku u nekog poput mene koji pronalazi ubrzan rad srca da bude senzacija okidanja.

Kada sam prvi put počeo dobiti napade panike kada sam bio na fakultetu, nisam bio baš razmišljam o unos kofeina. Popio sam čaj, pio kafu, a ja sam pio kofeinom soda uz svaki obrok. (Hvala, sve-you-može-jesti-ili-piće koledž kafeterija!)

Vremenom, međutim, počeo sam da se pitam: koliko kofeina utiče na moj nivo anksioznosti i moja frekvencija panike Dakle, tokom moje prošle godine fakulteta, odlučio sam da ostavim kofein hladno Turskoj. Prestao sam sasvim pili kafu, počela da pije bez kofeina čaj, i napravio prekidač na kofein bez sokova.

To je kada je počela moja dva sedmice povlačenje glavobolje. Bila je to bol, naravno, ali barem sam morao da se nosi sa glavobolje oko 12 sati dnevno samo - jer moje tijelo bilo tako neverovatno dotrajali da sam spavao za ostale 12 sati na dan.

Ostao sam bez kofeina za oko godinu dana.

Kofein, znam da tako dobro - zar ne?

Kako je vrijeme prolazilo, počela sam eksperimentiranje s kofeinom tu i tamo - pogotovo u grad školi. Na kraju krajeva, ja sam u konkurenciji sa drugim studentima koji su ADHD stimulans lijekove kako pišu radove o složenim modelima teorijske komunikacije - Trebalo mi je nešto da mi daju prednost, zar ne?

load...

Od tada pa do danas, počeo sam da koristim kofeina strateški umjesto bezumno. Potrebno da se čita knjigu za razumijevanje? Šolju crnog čaja. Treba da uradite neki brainstorming? Možda neki zeleni čaj. Potrebno napisati papir ili blog? Kafu.

Ipak, smetalo I i pratiti moje potrošnje. Uvijek hiper-budni, nisam mogao razlikovati fiziološke efekte zelenog čaja (Nisko kofeina) u odnosu na crni čaj (umjerena kofeina) u odnosu na kafu (visoko kofeina).

Ili tako sam tvrdio. Ali u kojoj mjeri je moj znanje konzumiranja određene količine kofeina utjecati na reakcije moje tijelo na to? Drugim riječima, ako znam da pije visoko-kofeinom proizvod, sam češće osjetiti zujanje nego da mi je neko dovoditi u samo misle da sam pio visoko-kofeinom proizvod?

Ili šta ako ja ne znam čak ni sa sadržajem kofeina onoga što sam pio? Šta onda? Kako bih reagovao? Da li ću moći razaznati sadržaj kofeina moj fizioloških reakcija? Po mom raspoloženju? Moj nivo energije? Ničim?

U kojoj mjeri bih doživjeti placebo efekt (ili čak efekat nocebo) u odnosu na bona fide reakcija na kofein?

Ovo je mjesto gdje se dobro ljudi u Alabaster dolaze u. Za cijelu protekle sedmice, oni su radili sa mnom u uspostavljanju eksperiment za testiranje upravo to. Šest šalica Americano. Šest različitih dana. Šest različitih mogućnosti za mene slepo pogoditi sadržaj kofeina svakog piće.

Ostanite uz moju bilješke i predviđanja kafu pije - ali za sada, želim da čujem o tebi!

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj: krivite bolest, a ne osobu

Post Poremećaji ličnosti

U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta

Post Poremećaji ličnosti

Žao mi je zbog narcisista koje volim i odlazim

Post Više o tebi

3 lekcije za otvaranje oka za ponovno razmatranje odbacivanja

Post Poremećaji ličnosti

Stvari koje narcisista nikada neće učiniti

Post Svakodnevne veze

Stonewalling, šta ga čini sličnim, ipak razlikuje od osvetljenja? 1 od 2

Post Poremećaji ličnosti

Unutrašnji sukob: znajte sebe

Post Svakodnevne veze

Studija otkriva da zagrljaji imaju pozitivne efekte na poremećaje odnosa i emocija

Post Roditeljstvo

Kako pomoći osobi sa ograničenim poremećajem ličnosti, deo 1

Post Više o tebi

Odrasli sa poremećajem hiperaktivnosti deficita: kako prestati da se bijete

Post Tvoje tijelo

Suočavanje sa glasnim unutrašnjim kritičarima

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i velika slika