Mozak: da li je to bio dodir ili metafora? | BA.Superenlightme.com

Mozak: da li je to bio dodir ili metafora?

Mozak: da li je to bio dodir ili metafora?

Danas je bio drag.

Ja sam sve završio.

Moj mozak je kaša.

Upoznajte metafora: književni tehniku ​​koja nam omogućava da predstavlja ne tako opipljive stvari (kao što je osjećaj umorni, preopterećeni mozak) sa opipljivim stvarima (kao što je "kašu").

One nam pomažu da shvatimo kompleksnim temama. Da bi privukli primjer iz George Lakoff i metafore Mark Johnson knjizi We Live By, argument je rat.

load...

U argument, kao u ratu, možete osvojiti. Možete izgubiti. Možete dobiti zemlju ili izgubiti. Vaše tvrdnje mogu biti u pravu na meti ili oni mogu propustiti znak. Možete srušiti ideja nekog drugog.

Ovaj tjedan, Brain i jezik objavio neke nove istraživačke metafora u vezi. News Team Psych Central je prijavili svoje nalaze:

U novoj studiji pomoću mozga, istražitelji su otkrili područje mozga važno za opažanje tekstura kroz dodir, parijetalni operculum, aktivira se kada neko sluša rečenicu sa teksturnih metafora. Iste regije se ne aktivira kada je čuo sličnu rečenicu izražava značenje metafore.

A teksturnih metafora je, dobro, metafora koja koristi opipljiv teksture da predstavlja ne tako opipljiv koncept. Recimo da ste imali težak dan. Nisi držati šmirgl papir se na današnji datum na kalendaru, zar ne? Niti ste proveli cijeli dan vuku svoju ruku na grubu površinu. Kada tvrdite da ste imali težak dan, vi koristite riječ "grubo" da opiše više apstraktan pojam težine.

Istraživači su koristili fMRI snimanje za proučavanje mozga sedam studenata. Dok MRI je vrši, studenti slušali rečenica koje sadrži tekstualni metafore i rečenica koje ne sadrže tekstualne metafore, ali i dalje je prenio istu ukupnu značenje. Od vijest:

"Vidimo da metafore angažovanja područja moždane kore su uključeni u senzornih odgovora, iako je metafore su prilično upoznati", rekao je jedan od autora Krish Sathian, MD, Ph.D. "Ovaj rezultat pokazuje kako se oslanjamo senzorna iskustva za postizanje razumijevanja metaforičkog jezika."

Drugim riječima, kada čujemo metafora poput "danas je bilo grubo", dio našeg mozga koji će odgovoriti na fizički dodir upali - ukazuje na to da mi obrađujemo metafore na način koji je vrlo različit od način na koji mi obično proces jezika.

load...

I šta to znači za anksioznost?

Teško je reći - ali sada, ova studija je me pitate o idejama i emocijama koje smo pridaju različitih tekstura. Kakav tekstura Vam se smirivanje? Mislim da mekom i glatkom objektima više umirujuće od mene grube i odlučan one. I, kao što je Amélie, uživam osećaj guram ruku u bure pasulja:

Pitam se da li to znači da treba da se više fokusira na pomoću metafora koje pozivaju pozivanje na moju omiljenu teksture, a manje o upotrebi metafora koje ukazuju na hrapavost ili zrnastost. Zaista je moguće promijeniti tijelo pomoću uma. Ako se odlučite da proširi svoj sljedeći izdisaju za drugi ili dva duže nego obično, primijetit ćete da je vaš rad srca usporava ikada baš malo. Vaša odluka (um) do izdahnite više utiče na vaše otkucaje srca (tijela).

Ako je dodir glatka da me opustiti, tada može pomoću metafora koja sugerira glatkoću mi da se opustim, kao i? Uostalom, zar nije isto područje mozga svjetlosti u oba slučaja?

Ne znam za sigurno. Ali u ime samospoznaje, to bi moglo da boli da probam ovo. Nisam mogao fokusirati na ono što aktivnosti išao glatko danas, umjesto kojih su bile grubo. Malo lingvističke optimizam, ako hoćete.

Pretpostavljam da je prirodno da se zaključi rekavši da ovaj blog post je povjetarac.

Šta metafore koristite za opisivanje svijeta oko sebe? Da li mislite da usvajaju nove metafore može promijeniti način na koji vi mislite ili osećate? Foto: M.Christian

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Efektivna komunikacija: upoznavanje vašeg partnera

Post Roditeljstvo

Neurotribe: nasleđe autizma i budućnost neurodiscipline

Post Više o tebi

Može li riblje ulje pomoći vašem mozgu - i bipolarni poremećaj?

Post Više o tebi

8 načina da dođete do braka

Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: transformacija poremećaja hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Poremećaji ličnosti

Vaše pitanje mentalnog zdravlja - sada uključite u australijsku medikamentnu kampanju boljeg pristupa!

Post Dobro zdravlje

Savjeti za pomoć anksioznim partnerima

Post Svakodnevne veze

Redefinisanje narcizma kao ljubavnog deficita

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: poremećeno detinjstvo: kako vaša biografija postaje vaša biologija

Post Slavnost

Nakon što josh duggar uđe u rehabilitaciju, porodica se okreće

Post Poremećaji odraslih

Ka sekularnom buddhizmu: intervju sa Martine batchelor