Nevoljna majka i osećanje da niste ništa | BA.Superenlightme.com

Nevoljna majka i osećanje da niste ništa

Nevoljna majka i osećanje da niste ništa

Osjećaj da sam nedostaje mi još pasa na dnevno. Ja sam pedeset, pa čak i najmanji nagovještaj kritike me šalje u kovit. Moja majka je uvek jasno da ništa nisam ikada bio u pravu ili prihvatljivo kad sam bio mlad. Taj osjećaj nalazi odmah ispod površine, čekaju da budu hranili list. To me čini jadnim.

Prije više od pedeset i pet godina, eksperiment pod nazivom "Visual Cliff" pokazala da bebe izgledaju na njihove majke, ne samo da uče o svijetu, ali o sebi. A riječ "look" se koristi doslovno: A majke lice je ogledalo u kojima dijete prvi uhvati tračak sebe. Eksperiment, koji provodi Eleanor Gibson i njene kolege, izrasla iz Gibson iskustva na odmoru sa svoje troje male djece u Grand Canyon; tiče, pitala kad percepcija dubine u novorođenčadi udario u. U eksperimentatora izgradio vizualni litici-komad vidjeti-kroz pleksiglasa koji je imao karirani krpu ispod nje. Dok je tik uz površinu na početku, krpa zatim nagnuti četiri noge dole, izgleda kao veliki pad-off, čak i kada nije bilo. Nije iznenađujuće, beba je počela da puzi, registrovan pad, i bilo zaustavljeno ili otpuzao natrag; koljenima, protiv čvrste plastike, rekao im jedna stvar, ali njihove oči drugima i oni su otišli sa vizuelnim informacijama.

load...

Ali James Sorce i drugi uzeo eksperiment korak dalje. Oni su postavili majke na drugom kraju pleksiglasa i morao ih gest svoje bebe. A nasmijan Mama je lice bilo dovoljno kako bi privukli 74% novorođenčadi da pređu "litice" -trusting Mama nad onim što im-dok je njihova čula, rekao je namršteno lice zaustavio svaki bebu u svojoj tragove.

Da li je čudno da se unloving majka može učiniti ako se osjećate kao da se ništa?

Internalizovane osjećaj sebe

Naš prvi sebe, a zatim su refleksije: Mi znamo ko smo jer su naše majke 'izraza, emocije, geste i radnje skrenete portreta. Beba sa prilagođeni i voljena majka saznaje da je ona dostojna pažnje, dopadljiv, i sigurno da istražuju sebe i svijet oko sebe. Ona ima sigurno utočište u njena majka, može biti umirena kada je to potrebno i da će naučiti kako da sebe umiriti dovođenjem lice njene majke i brigu na pamet. Ona zna da je odvojena od nje svekrva: "Ja sam ja" Ali usko povezani.

Kćerka unloving majka ima drugačiji portret za nju. Ono što ona uči o sebi-detalje-zavisi od ponašanja svoje majke. Nije svaka majka je unloving na isti način.

Sam proveo djetinjstvo na prstima, prestrašeni ljutnje i kritičnosti moje majke. Ona me je napao glasno i često čak i njen glas meni-ako uplašio sam napravio grešku. To bi moglo biti ništa: ne stavljam jelo u sudoperu, pogotkom mjesto na džemper, zaboravljajući da zatvori ladicu. Ako sam izgubio nešto, postao sam izbezumljen. Pokušao sam teško ostati izvan nje linije vida. Čak i postavljanje stola bio je mučenje. Zvuči ludo, ali je, prema njenim riječima, nisam mogla ni da to pravo.

Dok su neki kćeri pate od nedostatka pažnje i osjetiti nevidljive, drugi osjećaju zarobljeni od strane nepoželjni sjaj kritične pažnje i osjećaju nedostojan i mali. Drugi izgubiti iz vida sebe i odsječeni od svoje prave glasove i osjećaje jer nema zraka za disanje i nema prostora za kretanje, jer oni u potpunosti pod kontrolom. Drugi ne znaju gdje završava njihove majke i počnu.

load...

Ja sam bila jedina djevojka i dok moja braća mogla rade šta hoće, ja sam DIY projekat moje majke. Ona nikada nije priznao da sam bio osoba u mojoj s desne misli i osećanja i danas, iako sam 45, ona i dalje ne. Ona vjeruje da me poznaje bolje od mene i koja je nekada bila istina, jer nisam imao pojma tko sam. Tokom mog djetinjstva, ona je pod kontrolom svaki centimetar mog života. Prijatelji sa djevojkom je odobrio da mogu biti samo, najčešće zbog toga što joj se sviđao ili divila njihovim majkama. Odlučila je plava je moja omiljena boja-it wasn't-tako da sam imao plavu sobu i plave odjeće. Kratka kosa 'odgovara' mene ili tako rekla tako da sam uvijek imao pixie rez koji mrzim i kad sam se rastao je u srednjoj školi, ona nikada nije prestao da mi govori kako ružno izgledam. Ja nisam ni znao što sam volio da jedem i danas, ja sam još uvijek u potrazi za ostatak mene.

Neke majke visoko na narcisoidne osobine vide njihove kćeri kao ništa više od proširenja o sebi, koji je održan na visoki standard. Čak i ako je kći uspije u osvajanju odobrenje svoje majke, ona je blokirana da vidi sebe autentično i kroz svoje oči. Ako ona ne test svoje majke, ona je s druge strane ceste na osjećaj kao ništa.

4 različite rute na osjećaj kao da se ništa

Ono što čini kćer izgubiti iz vida sebe i dobiti odsječen od njena osećanja i misli? Majki ponašanja i poruke-implicitne i eksplicitne-konzerve i rade. Evo zapažanja obje vrste-rekao je i neujednačenu-izvući iz vlastitog iskustva i onih drugih žena dijeli sa mnom u posljednjih deset godina i više.

1.Drowned u cunami kritike

Nevoljeno kćeri internaliziraju negativne stvari čuju jednako volio kćeri internaliziraju pozitivne pojačanje su dobili od svojih majki. Među najštetnije ponašanja majki je navika personalizacije kritike. U ovom scenariju, greške, propuste, a nezgode se ne pripisuje okolnosti ( "Prekršio si ploču, jer ruke su bile mokre, a ploča je sapunom i klizavim"), ali da lik mane ( "Prekršio si ploču jer si nemarni i glup "). Ove majke početi gotovo svaku rečenicu sa natpisom "Uvijek" i znače da omalovaže i omalovaži svoju djecu, iako su obično racionalizirati svoju namjeru kao disciplina ili korekcije.

load...

To je zapravo verbalno zlostavljanje, iako rijetko priznata kao takva. To je vrlo štetno i mijenja mozak i misli obrasce male djece.

2.Marginalized i napravio nevidljivi

Kad majka odbacuje izraz kćeri o sebi, bilo ne sluša ili priznaje ono što ima da kaže, ili se ruga ili omalovažavanje, ona učinkovito govori svoje dijete da svoje misli i osjećaje nemaju legitimitet ili da su oni u pravu ili glup. Budući da majka ima moć i autoritet, dijete je ostalo pitaju o tome da li ima bilo koje mjesto na svijetu i da li svoje misli i osjećaje može vjerovati. Ona često osjeća nedostojnim pažnje i ljubavi kao rezultat.

3. Blamed i žrtvovani

U nekim domaćinstava nevoljeni kćer postaje okupljanja za braću i sestre koji pokušavaju da se dodvore njihovih majki; kćer gubi iz vida sebe kao ona postaje porodični žrtveni jarac, onaj koji se rugali ili maltretiran. Vidim sebe jasno je skoro nemoguće, jer u isto vrijeme da ona pokušava da pobije krivicu, ona također želi prihvatanje njene majke i njene porodice.

4. Gaslighted 

Od svih zloupotreba majke snage, ovo je najviše namerno i neukusno odluka kćeri sumnjam svoju percepciju stvarnosti insistiranjem da se neke stvari nikada nisu rekli ili uradili, ili da je ona jednostavno "izmišlja stvari." Mala djeca nemaju način borbe protiv toga, naravno, i to izaziva strašan strah. Sve ove decenije kasnije (više od šest, da budemo precizni), Još uvijek se sjećam teror osetio sam, zabrinjavajuće je da ja mogu biti "lud", jer koji je ikada bi me vole da sam? Nisam znao, naravno, da je postojala riječ za ono što je moja majka radila. Manipulativne do maksimuma, gaslighting je najviše namerno i izračunavanje način izrade dijete osjećati kao da se ništa i gore.

Ali ovi putevi mogu vremenom postati zaobilaznice kao ćerka počinje da povrati joj samo od majke stiska i počinje rad ponovno crtanje svog autoportret. Potrebno je vrijeme, ali, da, to se može učiniti.

Fotografija Steven Estes. Autorsko pravo besplatno. Unsplash.com

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Dva komada mira od nervozne patnje

Post Poremećaji u detinjstvu

Alexitimija: uzrok i rešenje

Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: inspirativni, pažljivi citati

Post Roditeljstvo

5 mogućih razloga nas privlači narcisisti

Post Poremećaji ličnosti

Savjetovanje o braku: da li se osećate provocirano?

Post Tvoje tijelo

Da li je ideja o zdravlju u svakoj veličini samo dozvolu da bude debela?

Post Svakodnevne veze

Pet najboljih knjiga za samopomoć

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i ko ste zaista

Post Roditeljstvo

Fantom trudnoća (pseudokozija): veza između tela i tela

Post Poremećaji odraslih

Krivica i nevinost: znaci zlostavljanja dece

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Poremećaji ličnosti

Uspeh, neuspeh i matematika srednje škole: Deo I