Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: kako mogu najbolje da upravljam bipolarnom tokom trudnoće? | BA.Superenlightme.com

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: kako mogu najbolje da upravljam bipolarnom tokom trudnoće?

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: kako mogu najbolje da upravljam bipolarnom tokom trudnoće?

Ljubičaste tablete pita...

Ja sam žensko u fertilnoj dobi... Koji je dijagnosticiran kao Bipolarni II. Poruku da različiti doktori su mi do sada dao je "ne zatrudni." (U stvari, jedan uvrijedio me je toliko sa kako je isporučena ove poruke da sam otkazao praćenje imenovanja i dobio novog psihijatra!)

Postoji velika porodičnu istoriju, tako da sam dobro upoznat da postoji rizik da dijete s bipolarnim poremećajem.

Ali ono što bih posebno željeli da vide raspravljalo je kako možemo napraviti razumne odluke o tome da postane trudna - u odnosu na lijekove, psihološke terapije, podršku porodice, itd

load...

Da idem sa lekovima, jer postoji opasnost da se dijete? Ili ću ostati na lijekove, jer sam ih treba dovoljno stabilan da se brine za nju sam jednom roditi? Ima li istraživanja kako bi se voditi ovu odluku?

Dr. Fink odgovori...

Mi zaista imamo dva pitanja za rješavanje ovdje:

  • Ako imate bipolarni, ukoliko imate djecu?
  • Ako imate bipolarni a ti si trudna, kako vam se najviše sigurno upravljanje simptome tokom trudnoće?

Ja ću se bave svaki od tih zauzvrat....

Ako imate bipolarni, ukoliko imate djecu?

Odgovarajući na ovo pitanje uključuje veoma složen i lični proces odlučivanja koji će vas, uključiti tvoj partner, tvoj psihijatar, i vaša OB / GYN. Postoji sve veći broj literature o obrascima genetskog rizika vezanih za bipolarni poremećaj, a mi smo ranije razgovarali neke od najaktuelnijih statistike u Dijelu I na prethodna dva dijela serije pod nazivom "bipolarni poremećaj i Naslednost -. Genetski Link"

Podaci drži širi iako i nedavna studija objavljena od University of Pittsburgh ukazuje na to da djeca roditelja s bipolarnim poremećajem imaju povećani rizik od razvoja rani početak bipolarni poremećaj, anksiozni poremećaji, i poremećaja raspoloženja, a ne samo standardne bipolarni poremećaj. Pogledajte "Pitt studija pokazuje da djeca od Bipolarni roditelji imaju povećan rizik od psihijatrijskih poremećaja" za pregled članka.

Ako imate bipolarni a ti si trudna, kako vam se najviše sigurno upravljanje simptome tokom trudnoće?

Kao što s pravom ističu, postoje rizici da izlaganje fetusa u razvoju u lekovi koji se koriste za liječenje bipolarnog poremećaja, ali postoje i rizici za fetus u razvoju od netretiranih depresije ili manije tokom trudnoće. To je dodatak na potencijal za smanjenje sposobnosti njegu-dajući da ste razmislili o.

load...

Neki od lijekova su jasnije teratogeni (sklon izaziva urođene mane) od drugih, ali za mnoge lijekove, podaci nije jasno. Svakako, veliki dio posla uključuje blizu psihijatrijske praćenje tokom trudnoće i periodu nakon porođaja. Mijenjanje lijekova, zaustavljanje nekih lekova, smanjenje drugih, koristeći non intervencije lijekove agresivnije - na primjer, psihoterapiju, light box tretman, itd - sve mogućnosti su.

Dr. Lee S. Cohen, direktor MGH Centra za mentalno zdravlje žena, jedan je od najviše objavljenih i razumno stručnjaka na temu korištenja lijekova za liječenje poremećaja raspoloženja tokom trudnoće. Website centar pruža odlične informacije o mnogim temama koje se odnose na pitanja mentalnog zdravlja tijekom trudnoće i postnatalnom periodu. Na sajtu se nalazi i link bloga Centra.

Dr. Cohen ima knjigu koja je objavljena 2005. Godine pod nazivom poremećaja raspoloženja i anksioznosti za vrijeme trudnoće i porođaja (Review of Psychiatry). Njegovim spisima i web stranice su dobre polazne osnove za dobivanje više informacija i ažurirati rasprave o istraživanju o pojedinim lijekovima i opšti pristup psihijatrijskih lijekova za vrijeme trudnoće.

Ako imate bilo kakvih saznanja, iskustva, ili savjeta kako dijeliti o upravljanju trudnoće i odgoj djece kao roditelj s bipolarnim poremećajem, molimo vas ostaviti komentar.

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Dva plus dva: parovi i njihova par prijateljstva

Post Svakodnevne veze

Oženjene žene i stvari: stvarnost i razlozi

Post Poremećaji ličnosti

Neučtveno u detinjstvu: 10 koraka do lečenja vaše odrasle osobe

Post Psihologija seksa

Kokain, seks i izvršna privilegija

Post Više o tebi

5 savjeta kako postati bolji slušalac

Post Roditeljstvo

Neželjeni efekti lekova hiperaktivnosti poremećaja pažnje

Post Psihologija seksa

Kada je čak i malo previše: kako blokirati online porno i seksualni sadržaj

Post Dobro zdravlje

Ono što vaš partner sa Obsesivno-kompulzivnim poremećajem želi da znate

Post Roditeljstvo

Da li treba da se razvedem?

Post Više o tebi

3 savjeta za navigaciju moćnim emocijama

Post Svakodnevne veze

7 načina da se zaštitite od privlačenja narcisa

Post Svakodnevne veze

3 tajne da nadmudriraju narcisoara (ne pokušavajući)