Promena perspektive na bipolarnom povećanju telesne težine leka | BA.Superenlightme.com

Promena perspektive na bipolarnom povećanju telesne težine leka

Promena perspektive na bipolarnom povećanju telesne težine leka

Jake i njegovi roditelji stići rano za njihovo imenovanje sa listom zabrinutost komentar u našem ograničena vremena zajedno. Ohrabrujem pacijentima i njihovim porodicama da bi listama; spisak drži sve nas fokusiran. Njihov broj jedan problem je težina Jake, koja je znatno povećan otkako je počeo na Abilify (aripiprazol). Potrudili smo se da izbjeći koristeći lijek kao što je ovaj koji uzrokuje debljanje, ali je još uvijek bore strahovito. Dodatak Abilify promenio stvari dramatično na bolje. Jake može regulirati svoju emocionalne reakcije mnogo efikasnije, a on doživljava mnogo uspjeha u školi i kući.

Jake je deset godina, a on je stekao oko 20 funti u posljednja četiri mjeseca. Njegovu težinu stabilizirala između prošlog mjeseca i ovog mjeseca, ali je svakako teži. Njegovi roditelji brinuti o svom zdravlju - i o svom izgledu - posebno zato što su drugi klinci su počeli ismijavati njim o njegovu težinu. Psihijatrijski simptomi jake su mnogo bolje sa ovim medicine, ali je uzrok debljanja.

load...

Jake roditelji i ja uhvati u koštac sa ovom dilemom zajedno. Uzmemo u obzir druge opcije. Jedna od opcija je da se doda lijek koji bi mogao pomoći ga izgubiti težinu ili zaustaviti dobija, ali i dodao lijek nosi svoje rizike. Mogli bismo ga promijeniti u drugu medicine u ovoj porodici; govorimo o Geodon (ziprasidone), jer gotovo da nema opasnosti od debljanja, ali i nosi druge medicinske rizike i nije toliko dobro studirao kod djece kao Abilify je. Govorimo o vježbi - pokušava da pomogne Jake potez više. Aktivan je dijete ipak, i on je samo deset. On se bavi sportom i zabavu.

Povećanje težine je problem sa ovom porodicom lijekova, i tu dilemu dolazi se cijelo vrijeme u mom uredu sa Abilify i gotovo svaki drugi lijek u ovoj klasi. Koliko rizik se 20 kilograma zapravo razlog za njega, u odnosu na rizik od niske energije i depresivnih simptoma i ranije? Ono što je balans između rizika ovog povećanja težine i rizici vezani za uporne osjećaje neuspjeha i frustracija kada će izgubiti kontrolu mnogo puta na dan?

Medicinski rizici duži rok za ovu i slične lijekove se odnose na inzulin i metabolizam glukoze - rizik od dijabetesa tipa 2, posebno. To može dovesti do drugih problema. Akutni medicinski i sigurnosni rizik za dobijanje 20 kilograma, sama po sebi, je ograničen. Što je veći rizik je sramote i društvene stigme. Često se pitam sa roditeljima o tome kako će odgovoriti ako debljanje bili više nevidljivi nuspojava. Ako Jake imao pozitivan odgovor na lijekove oko njegovo raspoloženje simptomi i imali povećan rizik od metaboličkog poremećaja kasnije u životu, ali nismo mogli da vidimo da rizik u obliku težine, da se osjećamo kao pritisak da rješavanje ovog nuspojava?

Ne kažem da su metabolički rizici su nevažne. Svakako su važeći zabrinutost. Ali sada je 20 funti dobitak se odnosi više na društvene probleme, a ne akutne medicinske one. Jake je zapravo više aktivan i energičan čak i sa debljanja. Moramo da upravljaju ovim neželjenih efekata sa dugoročno zdravlje na umu, a mi mu želimo od ovoga lijekove čim možemo napraviti da se to dogodi sigurno. Ali društvene stigme od debljanja - deca ga maltretira, roditelji strahuju od njega bio je zlostavljan, a apsolutni užas svojih roditelja (i svima nama) iskustvo na ideju debljanje bilo koje vrste, bez obzira na kontekst ili balans ili drugih medicinskih problema - ne može biti izostavljen iz priče ovdje.

load...

Jer je njegova težina stabilizirala u prethodnom mjesecu, mi donesemo odluku da ga još mjesec dana prije nego što se bilo kakve promjene. Porodica će ohrabriti više fizičke aktivnosti, a ja ću gledati u mogućnosti za promjenu lijek ili dodavanje nešto za smanjenje tjelesne težine. (Napomena odsustvo govora o dijetama ili ograničenja kalorija, jer su kontra-produktivni, pa čak i opasno. To je tema za drugi post.)

Nadam se Jake može dobro započeti godinu osjećaj škole i da su društvene izazove težine ne zatrpati koristi u svom životu iz medicine. Želim da prestanu da pričaju o njegovom težinom. Želim da svi prestanemo da pričamo o njegovom težinom. Ja ću prestati pričati o njegovom težinom - odmah.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Svakodnevne veze

Kmart preduzima akciju na ofanzivnim majicama

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: rješenje pažnje za intenzivne emocije

Post Poremećaji odraslih

Kako dobro živjeti sa hroničnim bolom i bolesti: intervju s toni bernhardom

Post Psihologija seksa

Poremećaj vezivanja, nazovi sebe! rad sa ljubavlju - romansa Pažnja Deficit Disorder, seksualni anoreksik, preživjeli traumatizam i izbegavanje intimnosti

Post Svakodnevna kreativnost

Važnost dnevnika sa mekim očima

Post Roditeljstvo

Dužina boravka za stambeni opsesivno-kompulsivni poremećaj

Post Više o tebi

Hiperaktivnost i odnosi vezani za hiperaktivnost: 10 strategija za prevazilaženje zajedničkih prepreka

Post Poremećaji ličnosti

Nizak nivo šećera u krvi i panični napadi: kako su oni povezani?

Post Više o tebi

33 omiljena knjiga za samopomoć psihologa

Post Depresija

Kada su u pitanju antidepresivi, kome ćete verovati svojim mozgom?

Post Poremećaji odraslih

Moć verovanja: zašto imaš upravo ono što treba da zarastiš