Šta znači pareidolija i zašto je to opasno? | BA.Superenlightme.com

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

našao sam gledao Ghost Hunters juče popodne. Epizoda nakon epizode nakon epizode. (Ja povijeno samo mislim na sve poslove sam mogao dobiti učiniti umjesto toga. Uh.)

Ali, oh dobro: gledao tu emisiju je uvijek bio kriv zadovoljstvo moje. Nešto o tome je čudno addicting. Ako nikada niste to vidjeli, formula svakoj epizodi ide otprilike ovako:

  1. Nađi zgradi koja je navodno progoni
  2. Obići zgrada danju
  3. Ući u zgradu u sumrak sa kamerama, uređajima za snimanje, termalne kamere, i drugih elektroničkih naprava koje mogu navodno snimiti sablasno aktivnost
  4. load...
  5. Šetnja oko zgrade sve nervozan poput dok je pokušavao da komunicira sa duhovima
  6. Napuste zgradu i pregledati snimke
  7. Otkrijte "otkrića" da je vlasnik zgrade

Nalazi obično uključuju bita slabašnih i neidentifikovanih audio (sablasnih glasova), čudno anomalije u termalnom kamerom (sablasno temperature), i neobične senke ili brojke (sablasne slike).

Ja ću ostati daleko od rasprave da li ili ne u emisiji (neka se samo duhovi) je pravi, postavio, ili neke njihove kombinacije. Ali znam ovo: pokazuju kolega ljudsko biće sliku dve tačke i zakrivljene linije, a on će to protumačiti kao ljudsko lice. To je skoro instinktivno, čak.

Nemoj mi vjerovati? Bacite pogled na zloglasne lice na Marsu. Ili na čovjeka u mjesecu.

Ili na rakove sa lica azijskih ratnika:

Postoji riječ za to: pareidolia.

I svako treba naučiti.

Od Wiktionary:

Pareidolia: tendencija da tumači nejasnu stimulans kao nešto poznato posmatrača, kao što su tumačenja oznake na Marsu kao kanala, vide oblike u oblacima, ili sluha skrivene poruke u obrnutom muzike.

Jeste li ikada čuli nekoga zvati tvoje ime dok vodi glasno vakuum? To je pareidolia. Ikada vidjeti kumulus u obliku džinovske medo? To je pareidolia. Ikada ćete da poznati komad spaljene tost koji izgleda kao Isus? Pareidolia.

Mi tražimo da se stvori smisao kada znači odsutan, pretpostavljam. A možda i nema opasnosti da vidi medo u oblacima ili čovjeka u mjesecu. To su funkcionalni. Whimsical. Bezopasan.

load...

Ali pareidolia mogu biti opasni ponekad. Pogotovo kada postane vjerski ili politički: Isus na tost može biti jedna stvar, ali šta ako zarđali mrlja voda kapala niz pročelje svog javnog Sudnica okruga i vjernika došao hrle? Možda Thomas Jefferson, čiji je poznat 1802 pismo Danbury Baptist Association skovao frazu "zid odvajanja između crkve i države", će se prevrnuti u grobu.

Ali to ne završava. Šta ako jevrejska čovjek vidi vjerskih figura u usitnjeno boje na lokalnoj džamiji? Šta ako politička grupa uoči obliku lica predsjedničkog kandidata u aranžmanu ruža u Bijeloj kući vrt? Šta ako sjevernokorejski vojnici vidim lice Kim Jong-Il u šljunak te linije terenu u DMZ, njihove teško-militarizovali granice sa Južnom Korejom?

Pareidolia nije samo o gledanju lica, iako. Radi se o tumačenju bilo nejasan stimulans kao smisleno. Fellow panika pate, reci mi ovo: jesi li ikada osjetio trunke mučnine i, umjesto da odmah diskontiranjem to kao efekat nešto što je pojeo za večeru, spadaju u jedan sat preživara? Možda je rak želuca? Ili možda čir? Ili čak pantljiiaru?

Ili da li ste ikada dobili glavobolju? (Verovatno.) Da li ste ikada dobili glavobolju, nejasno stimulans doista, i odlučio da to tumače kao nešto više smisla? Možda bi bilo aneurizmu? Tumor na mozgu? Neki drugi znak predstojeće propasti?

Nisam mogao ići dalje. Lupanje srca? To je brz i nejasne stimulans to obično znači apsolutno ništa. Ali, da li dodati što znači gdje je odsutan značenje? Da li vidite palpitacija kao simptom bolesti ili bolest? Da li vidite palpitacija kao znak da ste slabi? Failing? Raspadati se? Umire? Nesposoban da se stvar ponovo smiren?

To je vrijeme da odbaci ove maštovite značenja koje smo pogrešno (a često i ne znajući) stvaraju za sebe.

Na ovom svijetu nije sve ima smisla. Mi moramo naučiti da razlikuje kada smo otkrivanju značenja od kada smo ga gradi.

load...

Tri sata kasnije, zaustavio sam se prije stavljanja na četvrtom epizodu Ghost Hunters. Nema dobar način da se zna da li je njihova istraga tim je zapravo zarobljen sablasnim audio duhova govori ili ako je naš ljudski um je pogrešno stvaranju značenja iz gluposti.

Kao panika pate, znam kako je lako stvoriti lažna značenja iz vedra neba - tako da glasam za ovo drugo.

Daljnje čitanje: Sagan, Carl (1995). Demon-Haunted World - Znanost kao svijeća u tami. New York: Random House.

Foto: Klisoura, thentoff,

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

Da li smo racionalne životinje? Dio 2

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: putanja do mogućnosti

Post Poremećaji ličnosti

Na 4 načina narcisoidi reaguju na naše granice

Post Svakodnevne veze

Sreća - nema srebrne podloge u ovom oblaku!

Post Svakodnevna kreativnost

15 ideja za igranje i tapkanje u vašu kreativnost

Post Poremećaji ličnosti

Pokloni od narcisista uvek dolaze sa žicama

Post Više o tebi

4 načina da se izvučete hladne noge (ili bilo koja vrsta anksioznosti)

Post Više o tebi

8 savjeta za pisanje ljubavnog pismo vašoj supružnici

Post Svakodnevne veze

Loše detinjstvo ne garantuje loš život

Post Poremećaji ličnosti

Vaše fascinacije izdaju narcističko zlostavljanje

Post Više o tebi

10 savjeta za život sa bipolarnom osobom

Post Svakodnevne veze

5 koraka do iskrenog izvinjenja koji radi