Strah od dalekovoda: da li postoji reč za to? | BA.Superenlightme.com

Strah od dalekovoda: da li postoji reč za to?

Strah od dalekovoda: da li postoji reč za to?

Bilo je novembra 1992. Godine, samo bih završio drugi razred zadaću za kuhinjskim stolom kad oluje, čudno to doba godine, valjane u. Bio sam kratko i Mousy-tražim dijete čiji pletenicama maše poput propelera kad sam zipped oko kuće mojih roditelja. (Volio bih da se u boci moje bezgraničnu energiju uštedjeti nešto za odrasloj dobi.)

Kada je nestalo električne energije te večeri, Uzbuđeno sam presjekao na svaki prozor na drugom katu uhvatiti redak uvid sjever, istok, jug, i zapadu bez uličnih.

To je bio uredan-o (riječ sam vrlo vjerojatno koristiti u to vrijeme), ali nakon dvije minute mi je bilo dosadno s tamnim. Strastveni ljubitelj Full House, napravio sam put dole u TV sobu tako da sam mogao pripremi videorekorder za početak snima emisiju u 20:00. (Da, ja sam volio porodice Tanner i ja snimila svaki show do 5. Razreda Hajde;.. Me osuđuješ)

load...

A onda sam ponovo shvatio da je nestalo struje i može doći do takvih VCR-snimanje.

Dosadno i pomalo razočaran, lutao sam na verandi nakon kiša je prestala. Moj otac je bio van na trotoaru, prolazi vrijeme od pričajući s nekim susjedima koji su se okupili ispred naše kuće. Sam se trotoar stranke i izbrbljao sve odrasle kako tužan ja bih bio da sam propustio Full House.

Nakon nekoliko minuta, pogledao sam se u obližnjem telefonski stub i ugledao plavo svjetlo iskrenja. Jej! A ulično je vraća se! Snaga je obnavlja! Nisam mogao gledati epizode Full House, gdje Stephanie i njen razred ples obavlja Motown Philly!

Zar ne?

Ali onda, shvatio sam da je telefonski stub sam gledao u nije imao uličnom prilogu. Čekaj... Ako nema ulična, onda šta se sija?

Zatim je počeo glasno i pucanja Buzz. Odrasli pogled i uzdahnula. Moj stomak je potonuo i moje instinkta udario u.

"Požuri, dobiti na tremu!" jedan od njih povikao kao žive žice pao na zemlju i počeo da zmija na travnjaku drvo. Ali ja ne bi bilo tako nešto. Morao sam da idem.

I pokrenuti jesam. Trčao sam kao munja - ne igra reči - od stabla travnjak na naš prilaz i do samog vanjskog ruba naše dvorište. Tata mi je pronađena u dvorištu vrištanje i uverio mi se da sam bio u redu, ali kritikovao me do sada i tako brzo trčanje.

I to je bio dan kada sam razvio svoju moć linije fobija. Godina snova dalekovoda u vezi slijede. I tako je i izbjegavanje - nisam mogla da hodam ispod električnih vodova. Bio sam previše uplašena da bi se moglo pasti na mene, kao da gotovo je imao na tom novembar noći u drugom razredu.

load...

(Za zapisnik, moć se vratio na isto Full House je počeo. Uredan-o!)

Tu je riječ za strah od električne energije: electrophobia. Ali nisam bojao sijalica ili priključivanja u toster. Nisam bio (i dalje sam ne) stvarno bojim munje osim ako udari u neposrednoj blizini kuće.

Ja sam bio samo strah nadzemnih vodova i mogućnost da bi mogli pasti. Na mene.

Postoji riječ za to?

Pa, prema Google-u, br. Ne baš. Potraga za "strah od dalekovoda" daje pregršt forumu (kao što je ova) koju je napisao drugi koji dijele moj strah. Tu je i članak New York Timesa iz 1993. Godine o "strah" da će nadzemnih vodova oštetiti vrijednosti nekretnina u blizini Utica, NY.

Ako Google vuče nešto iz 1993. Godine kao vrhunski rezultat, da li je sa sigurnošću reći da nema riječi u postojanje opisati dalekovod fobija?

Ja glasam da.

Dakle, predlažem novu riječ: electrofuniphobia. (Word-ljubavnici, uzeti u obzir ove multi-silabičan zalogaj slova!)

Latinske riječi "funis" znači konopac, kabl, ili linija. I dok latinski očigledno nema riječ za "struju" po sebi ", electricus" znači amber nalik izgleda dovoljno odgovara. Grčki je sličan: "Elektron" znači amber. I naravno, "fobija" je grčki za strah.

Electrofuniphobia. U redu, tako da nije najjednostavniji riječ u riječ. I, um, zapravo, izraz "strah od dalekovoda" Lakše je reći.

Ali ponekad, kovanja riječ za još neimenovani koncept može napraviti taj koncept više pravi. To čini koncept, kao što je (rijetko) strah, lakše razgovarati. Čini se da ozakone moju fobiju, na neki način.

Pa, moj bivši fobija. Tako je: dok anksioznost svakako može biti kompromitujuće pakao iz mene u ovom trenutku, dalekovodi više neće imati sjedište u panici stolom. Kasnije ove sedmice, ja ću podijeliti instinktivne (još uvijek funkcionalni) pristup sam u srednjoj školi u zap - igra reči, izgubio izgubio - moj strah nadzemnih vodova.

load...
load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Novi rezultati o antidepresivima u trudnoći

Post Psihologija seksa

Policija? Koji terapeuti trebaju znati o razvijanju jezika datira i parenja

Post Svakodnevne veze

Inspiracioni citati koji će vam pomoći da se znate i živite autentično

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: najbolji vodič za podizanje tinejdžera i tweensa

Post Poremećaji ličnosti

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

Post Više o tebi

3 stvari koje niste znali o Psilozi Carl Jung-a

Post Svakodnevne veze

Narcisoidni poremećaj ličnosti naspram normalnog narcizma

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost - podstičući stvari koje treba uraditi kada odložite telefon

Post Poremećaji odraslih

Živeti kao da je važno: intervju sa jon kabat-zinn

Post Psihologija seksa

Šta je fetiš? Možda ne ono što mislite

Post Roditeljstvo

Pozitivna psihologija u učionici u osnovnoj školi

Post Svakodnevne veze

3 nezavisne osobine koje prave bes i osudu