Trauma u detinjstvu vezana za psihozu: možda i ne | BA.Superenlightme.com

Trauma u detinjstvu vezana za psihozu: možda i ne

Trauma u detinjstvu vezana za psihozu: možda i ne

smo često razgovarali o stresorima koji igraju ulogu u pokretanju bipolarnog poremećaja u odraslih osoba koje imaju genetsku osjetljivost na to, ali šta je sa stresorima u djetinjstvu?

Rezultati studije objavljene u izdanju American Journal of Psychiatry Jan 2017 pod nazivom "trauma iz djetinjstva i djece u nastajanju psihotičnih simptoma: A genetski osjetljivih longitudinalna studija kohorti," tvrde da se pokaže da traume iz detinjstva od zlostavljanja i maltretiranja je povezana s dječjim izvještajima psihotičnih simptoma.

load...

Iako je izvještaj služi važnu ulogu u pozivanju pažnju na ozbiljne psihološke i psihijatrijske štetu koju namjernog zlostavljanja i nasilja može izazvati, već i postavlja pitanje o tome šta je i nije psihoza, posebno kod djece.

Razmatranja Izvještaja nalazima

Nalazi u ovom izvještaju sugerišu da trauma u djetinjstvu je povezana s višim stopama od psihotičnih simptoma u dobi od 12 godina - posebno višim stopama nego kod onih koji nisu iskusili takve traume. Zanimljivo je da su podaci također ukazuju na veći rizik od psihotičnih simptoma odnosi se na traumu događaje koji su povezani sa namjerom da naudi - zlostavljanje od strane odrasle osobe ili maltretiranje od strane vršnjaka - za razliku od trauma koja je bila slučajna.

Nalazi također ukazuju na to da je više trauma se doživljava, to je veća vjerojatnost psihoze - što je "doza zavisi od" odnos između doze traume i vjerovatnoća psihotičnih simptoma. Osim toga, ove viši rizik od psihoze nije bilo zbog genetike, IQ, socio-ekonomske deprivacije (tj siromaštva), ili početkom psihijatrijskih simptoma.

To je snažan podaci o grupi dece pratiti od rođenja do dobi od 12, što je jedan od najboljih načina da pogledamo kako dječje psihijatrijske probleme razvijaju tokom vremena. I dodaje još više goriva za javno zdravlje argument da je biti na oprezu zbog zlostavljanja i nasilja je jedan od najboljih načina za sprečavanje psihijatrijskih problema kod djece - što je dovelo do boljih rezultata za dijete i porodicu i niže troškove za zajednicu u budućnosti.

load...

Dovodi u pitanje Definicija psihoze kod djece

Moj problem s ovom istraživanju je definicija psihoze. To je uvijek bilo teško da bude jasno o tome šta je i nije psihoza kod djece. Djeca imaju živopisne mašte život, što ga čini vrlo izazovno napraviti razliku između psihoze djetinjstva i fantazije.

Tu je i dugogodišnji raspravu o self-izvještaj psihotičnih simptoma; na primjer, kada dijete izvještaje čuje glasove, da li je to istina psihoza ili su sortiranje svoje vlastite interne monolog i definiranje ga kao glas? To je u razvoju teško odgovoriti na to pitanje.

Često kod odraslih sa psihozom, oni nemaju uvid u svoje psihoze. Kada su "čuje glas", oni vjeruju da je to stvarno, tako da će vam često reći, barem na početku svoje bolesti, da ne čuju glasove. Kada ih dijete govori o anđelima sljedeće kući iz škole da ih čuva, da li je to detinjastom religijskog vjerovanja ili pravi zabluda?

Aktivno angažovanje sa anđela, vidimo anđela kao upravljanje drugim ljudima i događajima, i mijenjanje vlastitog ponašanja kao odgovor na anđela su više karakteristične za halucinacija ili zabluda. Ali je samo vjerujući anđela je prisutan psihoza? Ovo je teška odluka, posebno u djece.

Dijagnosticiranje psihoza kod djece

Čitajući članak nisam bio uvjeren da bih dijagnosticirana toliko ove djece sa psihotičnim simptomima. I imaju tendenciju da se oslanjaju na aktivniji, vidljivim nalazima kao što su:

  • Neorganizovano i slomljena razmišljanje ili govor.
  • Vidljive reakcije na glasove.
  • Frank zablude o svijetu koji nisu u skladu sa godinama i razvojnom nivou.

Djetinjstvu Psihoza Over-boluje ili Under-dijagnoza?

Postotak djece koja ovih autora prijavljuju da imaju određeno psihotični iskustvo nalazi se u blizini 6% studije stanovništva, što je ogroman broj djece. Mnoge druge studije sugerišu mnogo niže frekvencije od psihoze u 12 godina starosti.

load...

Tu ima tendenciju da bude nešto od raskola u zanimanjima: oni koji se tako osjećaju psihoza kod djece je pod-dijagnosticiran i češće nego što mislimo, a oni koji smatraju da je jako rijetko. I imaju tendenciju da padaju u ovu drugu kategoriju, tako da ovaj članak ide protiv moje procjene učestalosti psihoze kod djece.

Dok je pitanje trauma iz djetinjstva i psihijatrijskih simptoma je važno, a ovi podaci upućuju veze, nisam siguran da je veza sa psihozom je dobro još podržan.

Napomena: pisanje današnje post generira zanimljivu raspravu o definicije "psihoze", "zablude" i "halucinacije".

Tune u petak definicije i objašnjenja ovih pojmova.

Foto Jeremy Weate, dostupan pod Creative Commons pripisivanje licencom.

load...

Povezane vijesti


Post Depresija

Pesticidi i depresija: veliko nepoznato

Post Roditeljstvo

Pomaganje roditeljima da razumiju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Post Poremećaji odraslih

Snaga enneagrama: intervju sa dr. David Daniels

Post Roditeljstvo

Kada vaš partner ima bipolarni poremećaj

Post Roditeljstvo

Kako pomoći osobi sa ograničenim poremećajem ličnosti, deo 1

Post Tvoje tijelo

Neda nedelja: razbijanje misterioznih poremećaja poremećaja u ishrani

Post Više o tebi

11 savjeta za pomoć u upravljanju anksioznosti

Post Svakodnevne veze

Narcisoidno zlostavljanje i simptomi sindroma narcisističke žrtve

Post Poremećaji ličnosti

Društvo za anksioznost: ponovnog povezivanja negativnih misli sa hipnoterapijom

Post Roditeljstvo

Da li stvarno postoji poremećaj disocijativnog identiteta?

Post Poremećaji odraslih

Naučite da oprostite drugima bez obzira na sve

Post Svakodnevne veze

Knjige koje su promenile ove 6 psihologa živi