U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta | BA.Superenlightme.com

U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta

U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta

(Napomena: sljedeći je gost post Justin Matheson, kolega anksioznost pati i bloger više na Anksioznost je bezveze !.)

Imao sam moj prvi napad panike oko godinu i po dana, i to je bio najstrašniji trenutak u mom životu. Znanja iz osnovnih predmeta u nenormalnim psihologije mi je pomogao da prepoznaju šta se dešava prilično brzo. Međutim, to priznanje mi pruža malo udobnosti. Čuo sam sve o Najčešći simptomi napada panike: ubrzan rad srca, znojenje, drhtanje, hiperventilacija. Imao sam sve ove - ali to nije bilo ono što me je najviše muči. To je bio osjećaj odvojenosti, osjećaj povlačenjem daleko od svijeta oko mene, to me stvarno plaši.

load...

Kao što sam stajao na parkingu Walmart, a gušenje osjećaj nerealnosti zamagljene moj um. Misli jurio kroz glavu: šta se dešava? Ludim? Umirem? Da li je to noćna mora? To je bilo moje prvo iskustvo s disocijacija.

Ako niste upoznati s pojmom, disocijacija opisuje stanje odvojenosti od stvarnosti koja je prilično česta u oba paničnog poremećaja i PTSP-a. Disocijacija može doći do normalno: verovatno ste iskusili tokom stanja dosade kad "Zona out". Na patološki nivou, disocijativni simptomi dolaze u dva glavna okusa - derealizacija i depersonalizacija.

Derealizacija je osjećaj da su "off" vašem okruženju. Možete osjećati kao okruženje nedostaje emocionalne dubine ili da je pokriveno velom (kao što je netko stavio plastičnom folijom preko očiju). Iz mog iskustva, osjeća kao da sam zaglavio u simulator virtualne stvarnosti - Znam da sam ja, znam da moje misli i akcije su svoje, ali izgleda mojoj sredini ne biti pravi. (Pretpostavljam da je to nešto kao što Neo oseća kad se vraća u Matrix nakon što je oslobođen.)

Depersonalizacija, nasuprot tome, nekako je suprotan osjećaj. Možda osjećate kao da ste u snu ili kao da gledate sebe izvan tijela. Rekao bih da to izgleda više kao kao video igra lik - Ja sam svestan šta se dešava oko mene, ja imam svoje misli, ali izgleda kao neko drugi kontroliše ono što ja radim. Sve izgleda automatizirani ili predodređena.

Za nekoliko mjeseci, osjećaj odreda bio je jedan od mojih glavnih okidača - tako da je svaki put kad sam se probudio osjećaj grogi ili popio pivo, ja bih brinuti o panici. (Quick napomena - alkohol može izazvati akutno stanje disocijacije.)

Nedavno sam počeo da distancira bez pratećeg panike. Dobra vijest: Ja mogu imati pivo bez napad panike. Loša vijest: Imam dana na kraju osjećaj kao da nisam u potpunosti prisutan. Jer sam stalno osjećaj malo u nizu, imam memorije smetnje s vremena na vrijeme; Ne mogu se sjetiti kako sam negdje ili da li sam oprala ruke prije jela.

load...

I ja imam problema koncentrirajući se na ono što drugi ljudi govore. Što duže netko govori, a da mi se ubacim, teže postaje ostati u sadašnjosti i fokus. Bilo je tjedna u kojoj nisam mogla dozvoliti nikome da razgovara sa mnom za više od minute ili dvije, jer pogoršava derealizacija - Osjećao sam se kao da sam gledao film o nekome govori.

Kako možete baviti disocijativni simptomi? To može biti vrlo teško živjeti sa depersonalizacija i derealizacija kad postanu hronični. Prvih nekoliko mjeseci sam osjetio ovih simptoma, bio sam prestravljen da je nešto stvarno nije u redu sa mnom. Kada je ugrožena vaša percepcija vanjskog svijeta se osjećate kao da ste ludi ili gubis dodir sa stvarnošću. Srećom, ovi simptomi nisu opasne po život i da će na kraju otići.

Kako bi se dobili olakšanje od ovih muči simptoma, možda želite da probate tehnike uzemljenja. Uzemljenje je uobičajena tehnika koja se koristi u anksioznih poremećaja, a sve o borave u sadašnjosti i prihvatanje realnosti. Ovdje su neke lako vježbe koje možete pokušati:

  • Apelujem na vaša osjetila. Uzmite trenutak i listu od dvije stvari koje možete vidjeti, čuti, okus, miris, i osjećati.
  • Žaliti na racionalnosti. Ponovno orijentirati se u ovom pitajući se neka osnovna pitanja poput "Gdje sam ja?", "Koji je danas datum?", "Šta sezone je to?".
  • Napete mišiće. Ako ste ikada učinio progresivno opuštanje mišića, onda ćete biti upoznati sa ovim konceptom. Počnite sa malo saviti prste, razmislite o tome kako to izgleda, a zatim ih opustite. Pokušajte ovo sa različitim grupama mišića.
  • Uzmite toplom vodom. Iz nekog razloga, otkrio sam da je najbolji način da se prevaziđu moja derealizacija je imati dugo, vrući tuš. Osjećaj tople vode na vrstu kože snage da ostaneš u sadašnjosti i prihvatiti da je vaša okolina su pravi.
  • load...

Našao sam tehnike uzemljenja biti prilično korisno za brzo olakšanje od depersonalizacija i derealizacija. To nije nuklearna fizika - to je samo o podsjećajući svoje mozgu koji ti postoje i svijet oko vas je pravi (pod pretpostavkom da nismo zapravo u Matrix).

Ostali resursi:

  • "Self-help strategije za PTSP" iz Anksioznost pne. [Upozorenje: PDF]

Justin provodi većinu svog vremena u Montrealu studira psihologiju i biotehnologije. Kad ima odmor od škole, voli kuhanje, pretvarajući se da ide u teretanu, pisanje horor priče, i gledanje puno natprirodnih drama. On se nada da jednog dana postane profesor i stručnjak za anksioznih poremećaja. On piše blog pod nazivom Anksioznost je bezveze! i može se pratiti na Twitteru @justinrmatheson.

Foto: pinkcotton

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara

Post Svakodnevne veze

Suočavanje sa bivšim supružnicima

Post Svakodnevne veze

15 znakova emotivnog masohizma

Post Roditeljstvo

Da li stvarno postoji poremećaj disocijativnog identiteta?

Post Više o tebi

Pogled na brak savjete iz 1950-ih

Post Roditeljstvo

Granična ličnost: 7 moćnih načina porodice mogu se suočiti sa simptomima

Post Svakodnevne veze

Veza Obsesivno-kompulsivni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

Podrške grupe za ljude kojima je dijagnostikovan poremećaj Borderline ličnosti

Post Poremećaji ličnosti

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: da li moje četvorogodišnje dete uzima lekove za bipolarne poremećaje?

Post Roditeljstvo

Zašto nemam opsesivno-kompulzivni poremećaj?

Post Svakodnevne veze

Dva plus dva: parovi i njihova par prijateljstva

Post Više o tebi

Povezivanje sa drugima kroz muziku