Uzimanje antiinflamatornog (niskog)? Proverite nivo litijuma | BA.Superenlightme.com

Uzimanje antiinflamatornog (niskog)? Proverite nivo litijuma

Uzimanje antiinflamatornog (niskog)? Proverite nivo litijuma

Moja supruga je kod psihijatra koji je propisan litijum za nju bipolarni poremećaj. Nedavno je posjetio još jedan doktor, koji je propisan Mobic (meloksikam), a nesteroidni antiinflamatorni lijek (NSAID), za bol i oteklina u svom koljenu. Nekoliko nedelja kasnije, proveli smo popodne u hitnoj, gdje je moja žena liječena toksičnosti litija i imali pogleda na razinu litij krvi.

(Shvatio sam da to zvuči unazad;.. Treba da proverite nivo u krvi prije tretiranja za toksičnost, ali u mom gradu, oni šalju uzorak krvi iz grada i čekati nekoliko sati ili čak čitav dan da se rezultati u ovom slučaju, u krvi se vratio na 1.0, što je mid-range, ali to je bilo nakon što je moja supruga je prestao uzimajući Mobic za jedan dan i pijan oko galon Gatorade.)

load...

Pouka ove priče je da ako uzimate litij i jedan od vaših doktora propisuje NSAID, morate imati svoj nivo litijum provjeravati svakih 4 - 5 dana kako bi se utvrdilo da li je NSAIL povećava razinu litija u vašem sistemu. Ako je vaš nivo litijum previsok, vaš liječnik može imati prestanete uzima NSAIL ili smanjiti količinu litija te odvesti.

S druge Pouka ove priče je da proverite sa osobom koja propisuje litij prije uzimanja bilo kakvih novih lijek - propisane, odnosno preko pulta. Litij interakciju s mnogim lijekovima; tvoj psihijatar je najbolje u stanju da vas upozorim o potencijalno problematičnih kombinacija.

Moja supruga i ja trebao znati bolje. Na kraju krajeva, na strani 102 bipolarnog poremećaja For Dummies, drugo izdanje, dr Fink upozorava:

"Nesteroidni protuupalni lijekovi (kao što je ibuprofen) može povećati nivo litijum, previše, tako da provjerite sa svojim ljekarom prije uzimanja bilo koji od tih lijekova, zajedno sa litijum."

Ali mi se čini da uvijek pretpostaviti da kada doktor propisuje lijek, on ili ona čini za potencijalne interakcije.

To NSAIL mogu podići nivo litijum u krvotoku nije novost. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Psychopharmacology 1990. Godine, pod nazivom "Klinički značaj litijum-nesteroidni antiinflamatorni interakcije lijekova," Carl T. Hayden na Veterans Administration Medical Center u Phoenixu, Arizona je zaključio:

"Postoje nepobitni dokazi da nesteroidni protuupalni lijekovi mogu povećati serumu litijum, smanjiti bubrežni klirens litijum, a možda izazvati toksičnosti litija."

load...

Ja samo postavljanje ovo kao podsjetnik u nadi da to pomaže našim čitaocima izbjeći istu grešku.

Over-the-Counter NSAID

Imajte na umu da je nekoliko NSAID su dostupni over-the-counter (bez recepta) - aspirin, ibuprofen i naproksen. Sva tri od njih se naći pod različitim imena brendova, a može se naći u mnogim kombinaciji lijekova, kao što su prehlade i pomagala sna. Uvijek pročitajte etikete prije nego što bilo preko pulta lijekove, a ako se uzme litijum, budite sigurni da provjerite sa svojim psihijatrom prije korištenja bilo koje od ovih.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Trauma i oporavak: posledice nasilja

Post Svakodnevne veze

Psiho centralni Džon Grohol mentalnog zdravlja

Post Poremećaji ličnosti

Kako perfekcionizam može uništiti vaš oporavak

Post Svakodnevne veze

Kmart preduzima akciju na ofanzivnim majicama

Post Poremećaji ličnosti

Odnosno roditeljstvo: nezadovoljno dete, iscrpljeni roditelj

Post Svakodnevne veze

Nlp meta model: pitanja koja pretvaraju vaš život na desnu stranu

Post Tvoje tijelo

4 načina da zaista volite sebe

Post Dobro zdravlje

Imate li visoko osjetljivog partnera?

Post Slavnost

Keki Anthony je dosadan život pet godina kasnije

Post Dobro zdravlje

Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan

Post Depresija

Biti vencent: osećati van goghovu maniju i depresiju

Post Svakodnevna kreativnost

Istraživanje autentičnog da i ne u čoveku