Vizuelna litica: parabola o uticaju i moći majke | BA.Superenlightme.com

Vizuelna litica: parabola o uticaju i moći majke

Vizuelna litica: parabola o uticaju i moći majke

A dojenčadi se spojenog da odgovori na, povezati, i vole svoju majku kao način osiguranja njenog opstanka. To je odavno poznato da bebe mogu razlikovati glas svoje majke i voli ga, ali nedavni rad Barbara Kisilevsky pokazalo je da čak u maternici, a kratkoročni fetus odgovara na majčin glas i da bi se razlikovao od drugog ženski glas! Stope srcu kratkoročne fetusi su mjeri kao trake fetusa majka čita pesmu i još jedan ženski čitanje odigrane su naizmjenično. Dok je glas svoje majke izazvalo povećan broj otkucaja srca ( "Mama! To si ti!"), Sluha nepoznatog ili roman glas izazvao 'otkucaja srca fetusa da uspore.

Dete prepoznaje njena majka njen miris, kao i, kao japanski studija je pokazala, čak i novorođenčadi samo pet dana star može izvesti udobnost iz miris koji donosi njena majka na pamet. Prije i poslije neonatalne peta ubod, bebe su bile izložene mirise njihovih majčinog mleka, druge žene majčino mlijeko, ili novorođenče formula. Bebe koje je mirisala mlijeko njihovih majki bile manje reaguju na bol kreten i navodno umirio po mirisu; to se nije desilo da je beba izložena ili mlijeko ili formula nekog stranca.

load...

Svi ovi nalazi i drugi nisam spomenuo svjedoče o dubokim, urođena povezanost dijete mora njena majka od početka, ali to je, u pravom smislu, jednosmjerna ulica.

Bez obzira na kulturne mitologije okolnih majčinstva, materinstva je naučeno ponašanje kod ljudi i iako postoje određene fiziološke reakcije koje su spojenog (kao što su mlijeko mana kada beba plače), što veze majka osjeća za svoje dijete nije automatski ili "povezanosti" ali oblikovana svoje osjećaj o sebi, svom životu iskustva (uključujući i njenog detinjstva), a njen lični odgovor na ovaj novi identitet, "majka".

Drugim riječima, to je skripta u kojoj-stranka dete se garantuje odanost i potrebe jedne, ali parcele linija nije.

Potreba djeteta za majkom može biti ispunjen u naturi s ljubavlju i Attunement, pažnju i odanost, i svijest o ključnoj ulozi ona će igrati kao majka svoje kćeri. Ali u neposrednoj blizini pola vremena, to nije način na koji se priča odvija.

Children of unattuned ili iskopčan majke će razviti nesigurno stil vezanosti kao rezultat.

To je praktično nemoguće prenaglasiti utjecaj-i power-majka ima preko njenog djeteta. Jednom eksperimentu, je "Visual Cliff" predstavlja takvu jasnu sliku da bi to moglo biti i parabola.

Eksperiment je prvobitno dizajniran za testiranje razvoju percepcije dubine kod životinja i bebe Eleanor Gibson i Richard Walk i da odgovori na pitanje da li dubine percepcije je urođena ili naučili. (Uzgred što je cool: Gibson je bio inspirisan da radimo istraživanje nakon putovanja u Grand Canyon sa svoje dvoje male djece u kojem se brinula o svojoj igraju preblizu ruba.)

load...

Je "Visual Cliff" sastojao od komada pleksiglasa preko šahovske krpom; dok je tkaninu bio direktno ispod pleksiglasa na prvi, pao je oko četiri noge, stvara "vizualni" litice. Bebe su postavljeni na "plitko" kraj sa svojim majkama na "duboko", ili obrnuto. Ispostavilo se da beba učiniti vidi "padne" i većina odbili da pređu "duboko" kraj.

Drugom eksperimentu James Sorce i drugi je korak dalje. Da izraza majke riješiti dvosmislena situacija novorođenče našla u? Uostalom, oči su joj govori pad je strašno; kolena su joj govori površinu je stabilna. Pa, sa osmehom mama signalizacije "to je u redu, dušo !," 74% beba prešla "litice." Ali, ljutit ili uznemiren pogled majke je bilo dovoljno da se zaustavi 100% beba u njihovim tragove. Suočeni sa dvosmislenosti, što je novorođenče prirodno izgleda da je majka to riješiti za nju. To je majki utjecaj i moć u kratkim crtama

Druge, nedavni eksperimenti Tricia Striano izgledao u to da li je novorođenče izgleda da joj je majka za informacije ili za udobnost u dvosmislenim situaciji, ili oboje. Zaključci ostaju nejasni.

Ali jedna stvar je vrlo, vrlo jasan: Njena majka je bebe lode zvijezda, za bolje ili lošije. Ona će pročitati svijet čitajući lice svoje majke.

Autorsko pravo 2017 Peg Streep

Sliku Cam Adams, autorsko pravo besplatno, Unsplash.com

Posjetite me na Facebooku: http: //www.Facebook.com/PegStreepAuthor

Kisilevsky, BS et. Al. "Efekti iskustvo na fetalnu prepoznavanja glasa," Psychological Science (maj 2003.) m Vol.14, broj 3, 220-224

Nishitani, S., Miyamura T. Tagawa et. Al. "U umirujuće djeda majčino mlijeko mirisa na ljudski novorođenčeta" (2009) Neuroscience Research: 63: 66-71.

load...

Sorce, James, Robert N. Ende et al. "Majke Emocionalna Signalizacija: njen uticaj na Visual Cliff Ponašanje 1-godišnjaka," Razvojna psihologija (1985) 21, broj 1, 195-200.

 Striano, Tricia, Amrisha Vaish i Joann P. Beningo, "Značenje infants'looks: Informacije ili udobnost traže," British Journal of Razvojna psihologija (2006_ 24 - 615-630.

load...

Povezane vijesti


Post Dobro zdravlje

Emocionalna zloupotreba i vaš partner sa Borderline poremećajem ličnosti

Post Tvoje tijelo

Kognitivne distorzije koje doprinose negativnom poremećaju tijela i poremećajima u ishrani

Post Više o tebi

Uzgajanje organizovanog uma u moru distrakcija

Post Svakodnevne veze

Nlp meta model: pitanja koja pretvaraju vaš život na desnu stranu

Post Roditeljstvo

Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima

Post Psihologija seksa

Muškarci, žene i seksualna objektifikacija

Post Poremećaji odraslih

Kako kreativno ozdravi bol: intervju sa deb eiseman

Post Više o tebi

Još jedan tretman za granični poremećaj ličnosti

Post Svakodnevne veze

Da li se smeješ kada neko pada? Da li je teorija superiornosti ili činjenica života?

Post Poremećaji ličnosti

Da li se ljepote održavaju narcizizam?

Post Roditeljstvo

Šta je emocionalno napuštanje?

Post Svakodnevne veze

6 velikih problema sa ljudima - prijatnim i kako ih popraviti