Zašto bi narcisista trebao da vas udari (i hoće) | BA.Superenlightme.com

Zašto bi narcisista trebao da vas udari (i hoće)

Zašto bi narcisista trebao da vas udari (i hoće)

Svi znamo da narcise treba publiku, ali zašto to rade ovisi o vrsti narcis imate posla. Je narcis znate grandiozni ili ugrožene? Novo istraživanje ukazuje na to da su oni brusiti umjetnost samopredstavljanja na različite načine i iz različitih razloga.

Ako postoji narcis u vašem životu, ovi rezultati možda vam perla na ono što ga čini (ili nju) označite i pustiti da se korak ili dva ispred, tako da ti ne ensnared i zarobili njegova prividna cool i uglađen poteze. Slobodno kretati uz zamjenice dok čitate.

Grandiozna ili ugrožene? Ptica svome ili ne?

load...

Obje vrste narcise misle da imaju pravo, su eksploatacije, te su pretjeranih fantazije o Moći, iako je prvi utisci su da su znatno drugačiji. Grandioznog narcis dolazi preko kao društveno vješt, u komandi, nevjerojatno samouvjeren i odlaznih; on izgleda i zvuči dobro. Nasuprot tome, ugrožene narcis može da se žali na svoj unutarnji hranilac; Na prvi pogled, izgleda pomalo introvertni, stidljiva, pomalo neurotična, a ne na sve sam sebi dovoljan. Taj prvi utisak erodira tokom vremena kao što ga bolje poznaju i on počinje da zvuči arogantno, ponekad čak i grub, i više nego malo uobražen.

Obje vrste se fokusiraju na samo-prezentacija, koja je ključ; istraživači definiraju samopredstavljanja kao aktivno kontrolu kako se samo doživljava i ponaša na takav način da gaji ta percepcija.

Samoprezentaciju mogu biti asertivni ili defanzivni i ispostavilo se da, iako grandiozne narcise iskoriste asertivni taktike, defanzivni one nisu dio svog arsenala. Ugrožene narcise, kao dvije studije su pokazale, iskoriste i asertivni i defanzivnu taktiku.

Evo zgodan popis istraživači daju koju možete koristiti kao spisak da vidimo koju vrstu narcis je sletio nogama prvi u svom životu.

Asertivni taktiku za samo-prezentaciju

 • Poboljšanje

U osnovi, preuveličava njegova dostignuća i imovine. Brzo da vam kažem o uspjesima i akvizicija-kuću, automobil, posao. Sve što možete učiniti, on može učiniti bolje.

 • Zastrašivanje

Manipuliranje i maltretira ljude da steknu poštovanje ili prihvatanje. On uvijek zna više i bolje od tebe. Mogao bi čak i rugaju ili rugati vam u tom procesu.

load...
 • Udvaranje

Laskanje je ime igre i šanse su dobri, da ćeš ga volim zbog toga baš kao što je i planirano.

 • Pravo

On je # 1 za razlog, a on nije stidljiv o tebi govori. On je zaslužan za svaki pozitivan događaj, bez obzira da li on zaslužuje ili ne.

 • Bashing

On je brzo odmjeri kritike drugih tako da izgleda još bolje u odnosu. Hvalite njegove kolege? Ne idi tamo. Kao i stan svog prijatelja? On će te zašto ne bi trebalo reći. Smanjivanje drugi je njegov način izgradnje preda.

 • Preklinjanje

To se može činiti od lika iz nekog tako sigurni sebe, ali to je zaista šarmantan da ga vidim pivot i reći da ste vi ili neko drugi je mnogo bolji u nečemu od njega. Naravno, to je način da vam da učini sve što je za njega. Radi svaki put i ima prednost držeći slike netaknut.

 • Davanje primjera

On je uvijek željan pružiti svijetli primjer kako svi trebaju djelovati. Da misliš da brine o drugima, zar ne? Pogrešno.

Defanzivnu taktiku za samo-prezentaciju

 • Izgovor odluka

Kad god nešto krene po zlu ili ispostavi ne kao što se očekivalo, to nije njegova krivica. Ikad.

 • Opravdanje

To nije tako loše kao što se čini. On uvijek ima opravdanje pri ruci, bez obzira na sve. On će umanjiti ono što se dogodilo tako da ne izgleda kao neuspjeh.

 • Odricanje

On će uvijek sniziti očekivanja pred se nešto dogodi. Na taj način, on je izvukao za ishod.

 • Samohendikepiranja

On je brzo nabrojati sve stvari koje stoji na putu uspjeha tako da ne preuzima odgovornost. Ako ne možete vidjeti prepreke, to je tvoj problem, a ne njegov.

load...
 • Isprike

Da, on je brzo preuzme krivicu jer zna da ako izvinjavam i obećanja nikad, nikad to ponovo, ti vjerojatno ne vide šta se desilo kao odraz njegovog pravi karakter.

Različiti motivi za svaku

Prethodna istraživanja je predložio da grandiozne narcise su motivirani pristup ciljevima-dobar osećaj o sebi-dok ugrožene narcise su vođeni izbjegavanje-osjećaj loše o sebi ili odbijanja. Ove studije potvrdili su da, zajedno sa zaključkom da grandiozne narcise ponekad oslonio na defanzivne taktike opravdanja, izvinjenje ili preklinjanje ili bilo šta što je izgledao slab je sa stola. Ugroženih narcise nije bilo šanse da koriste taktiku izvinjava, ali su bili igra oprostiti i opravdati sebe, samo-hendikep, i da odricanja-uz koriste većinu asertivne taktike. (Jedna napomena:. Narcis znao sam obesmišljena izvinjenja sve vreme da skrene pažnju U stvari, on je stavio šlag na vrhu plačem muževan suzama Napravite to što hoćete.).

Ako se uzme u obzir da je grandiozni narcis je motivisana se potvrditi i prihvatio i ugroženih narcis je bacio oko na izbjegavanje odbacivanja zajedno sa sto je ovjeren, ima logike da se taktika koje koriste.

Donja granica? Narcis je potrebno da se osjećaju dobro (ili ne loše) o sebi za održavanje ravnoteže-da li je to čuvanje "Ja sam bolji od bilo koga" vibe ide ili "Niko ne vide pukotine u mom oklopu" mantra živ. Šta god oni rade ili govore, budite sigurni da se ne radi o tebi.

Fotografija Ethan Sykes. Autorsko pravo besplatno. Unsplash.com

Hart, William, John Adams, i dr "Narcizam i samo-prezentaciju: Profilisanje samoprezentaciju korištenje taktika grandiozan i ranjive narcise", "Personality and Individual Differences (2017), 104, 48 - 57.

load...

Povezane vijesti


Post Slavnost

Zamisli zmaj muzičar otkriva bitku sa depresijom

Post Poremećaji ličnosti

Priče iz anksioznosti medju godinama: zašto sam mrzio paxil

Post Poremećaji ličnosti

Kako osveta čini pravednom

Post Psihologija seksa

Koji seksualni poremećaj nedostatka pažnje nije

Post Poremećaji ličnosti

5 izraza manipulatora vole (i koriste)

Post Više o tebi

14 preporučenih knjiga za pacijente psihijatrije

Post Poremećaji ličnosti

Otrovna mama? Nećete kontaktirati? 5 stvari koje morate shvatiti

Post Više o tebi

6 reči koje su dovele do pokušaja samoubistva: ona je samo kriminalac, ostanite ovde

Post Više o tebi

Intervju sa autorima tim farrington

Post Roditeljstvo

Zastoj našeg sistema mentalnog zdravlja

Post Poremećaji odraslih

Iza sreće: intervju sa ezra bajdo

Post Slavnost

Hope solo Attention Deficit Poremećaj traumatskog nasilja u porodici