Ka sekularnom buddhizmu: intervju sa Martine batchelor | BA.Superenlightme.com

Ka sekularnom buddhizmu: intervju sa Martine batchelor

Ka sekularnom buddhizmu: intervju sa Martine batchelor

Danas je moja čast da pred vas Martine Batchelor, koji je zajedno sa svojim suprugom Stephen Batchelor, autor je brojnih knjiga, uključujući, Walking On Lotus Cvijeće, Let Go, i Duh Bude. Njen suprug Stephen Batchelor je autor budizma Bez vjerovanja i njegova najnovija knjiga Ispovest budističkog Atheist. Sa suprugom, Martine ko-vodi meditacije povlači širom svijeta, uključujući i predstojeće povlačenje u InsightLA.org u Santa Monici na 12-13 novembar pod nazivom Ka sekularnu pristup budizma. Martine i Stephen sada žive u Francuskoj.

Danas Martine govori da nas o tome što se stekli i izgubili u sekularnoj pristupu budizam, gdje se ide sabranost i nekoliko savjeta o tome kako da se masu kada se osećamo preopterećeni.

Elisha: Mindfulness meditacija vuče svoje porijeklo u budizam, ali sada se pokupio u oblasti zdravstva, psihologije, poslovne, pa čak i politiku kao način da se živi sa većom lakoćom, biti efikasniji u onome što radimo, pa čak i promijeniti naše mozak.

load...

Koje su implikacije sekularizacije ovog budističkih nastave i prakse, šta se dobija, ono što je izgubljeno?

Martine: Šta se dobija je da Mindfulness ulazi naš zajednički diskurs i nije više ezoterične i na taj način može da počne da koristi više ljudi šire i nije ograničena samo na ljude koji su zainteresovani u budizmu ili meditaciji.

Šta bi moglo biti izgubljeno je etički, mudar i suosjećajan dimenzija koja je toliko neophodna u budističke meditacije. Sabranost je ne samo da nam pomogne da budemo svjesni i efikasniji, ali više da bude manje egocentrični i više otvoreni prema drugima i svijetu u mudar i suosjećajan način.

Elisha: Kako vidite sabranost razvija i integriranje u zapadnoj kulturi u narednih 5 do 10 godina?

Martine: Čini mi se da je moguće da će sabranost biti integrisan u medicinskim i obrazovnim oblastima kao što su to mjesta na kojima bi moglo biti efikasniji i gdje je više istraživanja i obuke se događa. Već u Oxford University u Velikoj Britaniji možete obaviti MA u sabranosti. Uskoro će mnogi studenti ulaze u svijet rada dobro kvalificirani da imaju uticaj u oblasti obrazovanja i medicine.

Ovdje u SAD-u na primjer imate sabranost obrazovanje u redovnim školama u Oaklandu u Kaliforniji, gdje ne samo da učenici rade 15 minuta sabranosti svaki dan, ali njihovi roditelji su također postaju zainteresirani i pokušavaju ga. U 10 godina nisam mogao zamisliti ovih učenika postanu odrasli koji bi to sabranost, kao što bi peru zube svaki dan za zdravlje i mentalnu dobrobit.

load...

Elisha: Ako su sada sjedi s druge strane stola od nekoga ko je patio od velikog stresa i došao da vas za savjet. Šta bi im rekao?

Martine: Ako osoba ispred mene je patio od velikog stresa, prvo bih da ih slušate i pokušati shvatiti gdje stres dolazi, kako je to manifestovati i koliko često se to dogodilo. Onda bih slušati još malo o tome što ih čini sretan u svom životu, čak i za trenutak, što bi im donesem mir čak i za trenutak. Mogli bismo pokušati pronaći zajedno ono što je najmanje što bi mogao učiniti u pokušaju da smanji neke od stresa. Onda možemo da pogledamo da vidimo da li bi mogli biti zainteresirani za sabranost. Mogu li oni samo mirno sjediti i gledati njihov dah za 3 minute, onda bi mogli da budu svjesni u širokom otvoren način na zvuk, na muziku života. Mogli naći mjesto u svom tijelu gdje su mogli odmoriti njihove pažnje koji može biti stabilan i uravnotežen. Ali najviše od svega bih slušati njihove priče i odgovoriti na kojoj bi oni bili, a zatim pokušajte odgovoriti osecajno i na odgovarajući način.

Hvala vam puno Martine za dijeljenje svoj život mudrosti.

Kao i uvijek, molimo vas da podijelite svoje misli, priče i pitanja u nastavku. Vaša interakcija stvara žive mudrost za sve nas da imaju koristi od.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Ovisnost i razvod: gubitak stabilnosti

Post Dobro zdravlje

Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan

Post Više o tebi

5 super laka načina da se utihne vaš unutrašnji kritičar

Post Svakodnevne veze

Poboljšati davanje: prepoznati vezu između davanja i primanja

Post Poremećaji ličnosti

Putovanje krivice: poricanje grešaka

Post Poremećaji ličnosti

7 načina za povećanje empatije

Post Tvoje tijelo

Negovanje svog tela, uma i duha: pitanja i odgovori sa Ajlijem od hranjenja duše

Post Svakodnevne veze

20 simptoma mentalnog zdravlja toksičnosti metala od hrane

Post Svakodnevne veze

3 nezavisne osobine koje prave bes i osudu

Post Svakodnevne veze

Bipolarni odnos: kako razumeti, pomoći i voleti svog partnera

Post Tvoje tijelo

Uticaj govora masti na decu i šta roditelji mogu učiniti

Post Svakodnevne veze

Voliš li narcisa?