Možda imate fomo, ili je foku? | BA.Superenlightme.com

Možda imate fomo, ili je foku?

Možda imate fomo, ili je foku?

Iako imam svijest o moj odnos prema mom pametnom telefonu, iako sam preduzeti mjere za ograničavanje moju upotrebu, iako imam jake granice sa mojom decom oko njihove upotrebe, ako me pitao da li sam se kao da imaju ručku na moj odnos prema tome, ja bih vam dati nedvosmislen NE!

Što sam više razgovarati s ljudima o njihovom odnosu prema njihovim Tech, veći osjećaj pripadnosti osećam. Za većinu ljudi, svaki put kada vide nekoga posegnuti za svojim telefonom postoji zvono koje se gasi u vidu da stvara potrebu da uzme svojih telefona. Svaki put kada se usporava ili čekaju bilo gdje, ideja ili pozivaju da provjeri telefon javlja. Kao ovisnosti, znam da je ovo nezdravo i još uz sve moje sabranost i sa svim tehnikama tamo, ja se bore sa ovo.

load...

Na kraju sam konačno razumijevanje o čemu se radi i šta da radim.

Postoji mnogo teorija zašto većina ljudi koji danas imaju smartphone osjećati ovu opsesivnu vezu s njim. Neki kažu da je to telefon ovisnosti i neurološki objasniti kao nalet dopamina koji nas vuče ka objekt poput droge ili alkohola. Drugi opisuju ga bliže anksiozni poremećaj, gdje postoji ta Fomo (Strah nestalih Out) efekt i tako se osjećamo ovaj opsesivna potreba da provjerite naše poruke, društvenih medija i vijesti.

Vidim kredibilitet u svim ovim teorijama, ali za mene, ja to vidim kao struju koja me uhvate u kojoj ima toliko pravaca poruke koje dolaze u sada (e-mail, tekst, društvenih medija i sve obavijesti aplikacije) da, ako ja to ne provjeri često da ću uskoro biti sahranjen u zalihe poruka pročešljaju za hitnost i važnost. Kao rezultat toga, moj mozak brzo donosi odluku, "Oh, treperi svjetlo, trebalo bi da provjeriti."

Postoji osjećaj da sam samo pusti ga na neko vrijeme, jednostavno neće moći držati korak, tako da je akronim FOKU (Strah od Keeping Up).

Realnost je, više od 80% vremena (ili više možda), poruka nije nešto što treba da bude odgovorio u tom trenutku, to nije hitno. To je također nije nešto što bi bilo bitno da sam to propustio. Međutim, mozak kaže, "ako ja mogu samo da će to izbaciti odmah, ja ću obuzdati zaliha."

Postoji mnogo teorija efikasnosti koji kažu, ako ne možete dobiti nešto učiniti u manje od 2 minute ga učinio tada i tamo. Ako će biti potrebno više od 2 minute, stavi ga dok imate više vremena. Ali ova teorija, u kombinaciji s načinom tech radova danas ne može držati živi kao majmun ljuljanje od grane do grane.

load...

Druga zamka, više poruka koje ste odgovoriti na, više ćete dobiti za uzvrat i shvatiti duboko kako je to pitanje s modernim čovječnosti u cjelini sada. Neki kažu da je odgovor na to je da se samo prestane da šalje poruke, ima neke istine, ali realnost je mnoge od tih poruka zahtijevaju odgovor.

Dakle, u čemu je rješenje ovdje da ne bude tako porobljen #FOMO i #FOKU?

Postoje sve vrste kratkoročnih život hacks, kao što su:

  1. Prekinuti naviku - Take a dan dalje od telefona da biste prekinuli naviku (iako to može povećati FOKU ako je velika kad se vratiš).
  2. Postoji aplikacija za to - Nanesite aplikacije poput šuma koje rastu drveća dok ste isključili aplikacije ili Sumrak koja mijenja nijanse vašeg telefona u zavisnosti od doba dana koje možete podsjetiti da se to ne radi vremena.
  3. Igrati društvene igre - možete smanjiti društveno igrajući igre sa svojim prijateljima na večeri gdje stog telefona i prvi koji će ga pokupi plaća račun.
  4. Stavite ga gdje možete ga dobiti - Ili dobiti ekstremne i dok vozite stavite telefon u gepeku.

Međutim, na duži rok uticaja i da zaista steći više samopouzdanja i pomoći olabaviti #FOMO i #FOKU. 

  1. Zapamtite, svi smo u ovome zajedno - Prvi korak za mene je to bilo od pomoći je razumijevanje nisam sam u tome i počinju da razgovaraju s ljudima o tome.
  2. Ime ga da se pripitomi - Sljedeći korak je bio da se bave imenovanja kada se ona pojavi tri puta u mojoj glavi. Moj prijatelj Dan Siegel skovao frazu, "Ime je da ga ukroti", a to je upravo ono što se događa ovdje. Imenovanje omogućava vam da prirodno izmirenje u to na umu prostor između poticaj i odgovor gdje perspektivu i izbor laži.
  3. load...
  4. Opustite tijelo - Borba, let, zamrzavanje odgovor je aktiviran, tako da to može prebaciti opuštanjem tijela.
  5. Neka bude socijalna - Ovo je najvažnije ovdje, nastavi da pričaš s obitelji i prijateljima o svijesti uočite o osećaju overconnected ili povuče prema svojim tech. Što je relacijska ugrađuje svijesti dublje u tebi i da će olakšati da se osjećate u kontroli.
  6. Oprosti i pozvati - Biti sabranosti vašeg odnosa na telefon upravo sada ide protiv zrna. Dakle, ti ćeš biti potpuno nesavršenim (kao iu većini stvari u životu) i tako da kada se nađete spadaju u nezdravu odnosa koji se ne osjećaju dobro, čestitam vama za buđenje. Onda oprosti se za to vrijeme prošlo i sa ovim obnovljenim svijest, pozivaju se da ponovo počne.

Sve ove stvari su izuzetno korisno za mene u imaju zdraviji odnos sa svojim FOKU i što je možda najvažnije je samo da se zanima ono što bih da vidim vezu izgledaju i kad se odmakla od te namere.

Dopustiti da ovo bude razigran poduhvat jer će to biti brak koji će trajati cijeli život.

Toplo,

Elisha Goldstein, dr

Autor otkrivanja Sreća i Koautor MBSR svaki dan.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji u detinjstvu

Želite solidan, topli brak? koristite vertikalna pitanja

Post Roditeljstvo

Pozitivna psihologija u učionici u osnovnoj školi

Post Roditeljstvo

Sebičnost u parovima: narcizizam, nedostatak međuljudskih sposobnosti ili nešto drugo?

Post Poremećaji ličnosti

Mrtva priroda sa anksioznošću: unutrašnji monolog u negativnom razmišljanju

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: moć značenja

Post Svakodnevna kreativnost

15 ideja za igranje i tapkanje u vašu kreativnost

Post Poremećaji odraslih

Zašto nalokson?

Post Psihologija seksa

Neurohemija, eskalacija i proces Unutrašnji poremećaji u defenziji pažnje

Post Poremećaji ličnosti

Život za vama: oporavak od narcisa

Post Poremećaji odraslih

Možda imate fomo, ili je foku?

Post Poremećaji odraslih

Veće samopoštovanje s potezom vaše olovke: intervju sa vimala rodžerima

Post Tvoje tijelo

Još 50 stvari za koje sam zahvalan