Svesnost i trauma: intervju sa Johnom Briereom | BA.Superenlightme.com

Svesnost i trauma: intervju sa Johnom Briereom

Svesnost i trauma: intervju sa Johnom Briereom

Danas sam ponosan da bi vam John Briere, Ph.D., profesor psihijatrije i psihologije na Keck School of Medicine, University of Southern California, a direktor Trauma programa Psihološki u Los Angeles County-USC Medical Center. On je bivši predsjednik Međunarodnog društva za traumatskog stresnog studije, i dobitnik Memorial Award ISTSS Robert S. Laufer za najbolju naučna dostignuća. John je autor nekoliko knjiga, uključujući i načela traume Therapy: A Guide to Simptomi, evaluaciju i tretman, Psihološka procjena odraslih posttraumatskih stanja: Fenomenologija, Dijagnoza, i mjerenje, a terapija za odrasle zlostavljao kao djeca: Beyond Survival, Drugi izdanje. Često je predavanja na raskrsnici između traume, terapiju i sabranost.

Danas, John govori s nama o traumi, i kako on koristi sabranost da se obrati ga. Neki od rada u ovom intervjuu je od najnovijih napredak knjige-u-John je provizorno pod nazivom Beyond patnja: Trauma, psihologiju, i Mindfulness u zapadnom svijetu.

Elisha: Reč "traume" izgleda značiti različite stvari različitim ljudima. Po vašem mišljenju, šta je psihološka trauma?

load...

John: Psihološka trauma se odnosi na događaj koji je po život opasne ili mogu izazvati ozljede, koja proizvodi osjećaje straha, užasa, ili bespomoćnosti. Ja bi to definirati u širem smislu da uključuje prijetnje psihički integritet, uključujući i velike gubitke, događaji koji su bili vrlo uznemirujuće, ali ne uključuje strah od smrti ili ozljede, a rano i teške zanemarivanja djetinjstva.

Na drugom nivou, trauma se odnosi na neizbježan bol koji se javlja kao što smo u interakciji sa svijetom. Kada smo naići na događaj ili gubitak koji nas boli dovoljno, nas gura u hitnim slučajevima država, i mogu aktivirati misli, perspektive, i ponašanja koji, paradoksalno, dodati patnje. Možemo se tako "loše" da smo na kraju misleći da smo loše, možemo sami krivi za ono što se dogodilo, a očekujemo da će se ponoviti. Možemo osjećati ljutnju takve veličine da mi da želi da se "čak" sa nekim, iako povređuje ljude rijetko radi za nas (ili njima). I, u naš bol, možemo učiniti sve što možemo da se osjećaju manje preopterećeni. Možemo koristiti alkohol ili droge, ometajuće ponašanje, disocijacija, ili poricanja. Ili možemo povući iz svijeta, povući u sebe, i ostani tamo. Sve ove reakcije su potpuno razumljivo.

Nažalost, oba zapadne i budističke psihologije nam govore da pokušava da izbegne bol često povećavaju patnju. Trenutnim dobra vijest može biti da se osjećamo manje preplavljeni kada smo izbjeći ili eksternalizuje bolno iskustvo; loša vijest je da naša rješenja za bol može nas spriječiti oporavlja, zatvaranjem nas dole samo kada treba otvoriti i obraditi ono što nam se dogodilo. Nesrećan aspekt psihološke traume je da, u cilju da se isele iz boli, moramo sjesti s bol, čak i ako se mogu preferirati prividnu zaštitu umrtvljenom emocija i smanjena svijest. Putovanje na traumu preživio ponekad može zahtijevati veliku hrabrost - da se obrati, a ne izbjeći, do kada izolacije izgleda kao bolja ideja.

load...

Elisha: Zašto bi uzeti u obzir koristeći sabranost za rad sa traumom?

John: Mindfulness je Jednostavno učenje set vještina, uključujući tekuće, trenutak po trenutak fokusirana svijest i otvorenost prema ovdje-i-sada, bez predrasuda i sa prihvatanja. To je, na neki način, i sušta suprotnost od izbjegavanja. Sabranost može biti korisna komponenta traume terapije na nekoliko načina: terapeut može voditi računa, čime će se povećati njena samilost i empatičke Attunement prema klijentu; ona može komunicirati bez presude, i prihvatanja, koje klijent može onda internalizujemo; a klijent može naučiti sabranosti za vrijeme tretmana. U drugom slučaju, pojedinac može razviti sabranost vještine izvan meditacije (na primjer, u Dijalektička Behavior Therapy), ili on ili ona može naučiti meditirati, što često uči sabranosti. Mislim da je ovo drugo može biti od pomoći, jer, pored sabranost, meditacija više direktno nas uči ravnodušnošću - na primjer kako da sjedi sa i tolerirati teško državama, kao što su anksioznost ili ljutnje, dok ulazi u još naselili i objektivno stanje uma.

Elisha: Ako sjedili preko stola od nekoga ko je nedavno doživjela traumatski događaj, kako biste koristili sabranost kao pristup u radu sa svojim traumama?

John: Pa, to bi zavisiti od toga kako je nedavno su se dogodili traumatski događaj. Naučili smo da neposredno nakon traume, često najviše od pomoći što možemo učiniti je da ponudi sigurnost i podršku, olakšati povezivanje s najmilijima, a možda i pomoći u ostvarivanju socijalne, psihološke i medicinske resursa. U početku, pojedinac može biti previše preplavljen da se uključe u formalnom psihoterapije, a kamoli učiti sabranosti.

Terapeuta, naravno, dobiti od sabranosti u tom periodu, da li radi na sceni masovne katastrofe ili sa žrtvom silovanja. Svjedoci psihičku bol povezana sa trenutnim traume može biti efektan za terapeuta, a treba nam sva pomoć koju mogu dobiti u takvim vremenima.

load...

Kada je prošlo dovoljno vremena, intervencije sabranost na bazi može biti vrlo korisno da traumatizirani. Bilo da uči kao specifične vještine, ili u kontekstu meditacije, sabranost mogu stimulisati raste realizaciju klijenta da njegov misli su samo misli, i njegov osjećaje, samo osjećaje - ne nužno informacije o stvarnom stanju svog posttraumatski stvarnost. Kao što je ovaj proces razvija, klijent može biti u stanju da razazna prolazne prirode čak i vrlo snažni kognitivne i emocionalne procese, i otkriti da su mnoge snažne emotivne reakcije, nametljiv iskustva i problematična uvjerenja nisu "pravi": oni nastaju iz prošlosti, nije prisutan. Kao on ili ona postaje svjestan da su ti se aktiviraju, povijesne pojave, sposobnost klijenta da ih poštuju bez zapinjanja u njima obično raste.

Jer sabranost nam omogućava da ostanu prisutni u boli, on podržava sposobnost uma da obrađuje bolne aspekte prošlosti. Vremenom ponavljanog izlaganja na bolne uspomene u kontekstu prihvaćanja i nonjudgment uzrokuje te uspomene izgubiti mnogo od svoje ubod; proces ponekad zovemo desenzibilizacije ili navikavanja. Naravno, proces koji omogućava bolno iskustvo da unesete jedan svesti (u riječima jednog učitelja, da "pozove svoj strah da čaj") može proizvesti nevolji. To je zadatak terapeuta u takvim trenucima zadržati posao od toga da bude ogromna, dok u isto vrijeme, pomaže klijentu da vidim da takve uznemirujuće uplitanja nisu uspomene, snimke iz prošlosti, koje se nužno ne moraju mnogo značaja za tekući trenutak izvan njihovih odvlače pažnju i varljive kvalitetama.

Dakle, možemo pomoći toj osobi da nauče meditirati, i / ili možemo ohrabriti u toku sabranost tokom psihoterapije, tako da trauma može obraditi prije nego što izaziva dodatnu patnju. Bismo mogli odnositi i ta osoba na knjige, CD ili DVD koji podučavaju sabranosti. Neki na Zapadu nastavnici, na primjer, Jon Kabat-Zinn, Pema chodron, Tara Brach, a Jack Kornfield su vrlo dobri u nastavi tehnike sabranost, ali i egzistencijalne ideje o prirodi stvari koja se odnosi na bolno iskustvo. U mom iskustvu, kao što su resursi pomoći mnogim ljudima, od žrtve torture zlostavljanja preživjele djece, borbene veterinara, i psihoterapeuti bore sa emocionalnim efektima njihovog zanimanja. Traume preživjelih Izgleda da se u sabranosti - možda zato što budizam je nastao kao rješenje za patnju, kao i mnogi od onih koji su izloženi traumi uhvati u koštac sa ogromnim pate svaki dan.

Sjedio preko puta traumatizirane osobe, ja bih pokušati slušati kao potpuno sam mogao, nadam se prenose prihvatanje, pozitivan stav, i suosjećanje za gdje sama ta osoba nalazi. Bih pokušao to znajući da dijelimo slične neprilikama; oboje predmet puta patnje i oboje pokušavaju da urade najbolje što možemo. Nadam se da moj stav i ponašanje će naglašavaju hrabrost ove osobe, s obzirom na njenu odluku da se uključe takav bol kada može izgledati mnogo lakše da ga treba izbegavati.

-

Hvala vam puno, John, za fantastičan intervju!

Kao i uvijek, molimo vas da podijelite svoje misli, priče i pitanja u nastavku. Vaša interakcija pruža žive mudrost za sve nas da imaju koristi od.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Kako dobro živjeti sa hroničnim bolom i bolesti: intervju s toni bernhardom

Post Tvoje tijelo

Završite emocionalno jelo: identifikujete svoja osećanja

Post Više o tebi

Osvajanje anksioznosti performansi: pravi primer za sve fobije

Post Roditeljstvo

Pomaganje roditeljima da razumiju opsesivno-kompulzivni poremećaj

Post Poremećaji ličnosti

U matrici imate: o disocijaciji i osećanjima detachmenta

Post Poremećaji ličnosti

Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj

Post Dobro zdravlje

88 razloga za sreću!

Post Dobro zdravlje

Resursi za zdravih partnera o mentalnim bolestima

Post Psihologija seksa

Poremećaj pažnje pornografije Uznemiravanje i seksualni nedostatak pažnje: Kakva je razlika?

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj, lažna, hiper-odgovornost i iskrenost

Post Poremećaji odraslih

Loše loše navike: intervju sa dan goleman i tara bennett-goleman

Post Više o tebi

Pristupanje autentičnom sebi