Zašto nalokson? | BA.Superenlightme.com

Zašto nalokson?

Zašto nalokson?

ću uzeti trenutak da pojasni razliku između dva glavna oblika buprenorfina na tržištu, naime Suboxone i Subutex.

Suboxone je lijek koji sadrži buprenorfin plus nalokson, antagonist na mu receptora koriste klinički da preokrenu opioida predoziranja. Subutex i generički ekvivalent Subutex sadrže samo buprenorfina.

Uloga nalokson je teško razumjeti bez poznavanja nekoliko činjenica o sistemu GI. Ljudsko tijelo je dizajniran na način koji omogućava pažljivo praćenje i kontrolu stvari koje unosimo. Hranu ili lijekove da dođe do želuca prolazi u tankom crijevu, gdje nastaje glavnina probavu. Iz tankog crijeva, molekule se apsorbuju u krvotok i prevezli do jetre kroz portal venu.

load...

Neke molekule su oborio vrlo efikasno kada dođu do jetre; tako efikasno da vrlo malo supstance dosegne opće cirkulacije. Ovaj efikasno uništavanje određenih supstanci naziva se "Prvi efekat pass, i odnosi se na dva sastojka u Suboxone-buprenorfin i nalokson.

Zbog prvog efekta dodavanje, buprenorfina je uglavnom neefikasna ako se proguta, i tako se obično intravenski, transdermalno (kroz kožu), ili sublingvalne (pod jezik). Tablete Suboxonom imaju za cilj da se uzeti sublingvalno; buprenorfina je molekula masti vodi koji dobija ulaskom u krvotok preko sitnih kapilara koje leže ispod površine delikatne membrane koje oblažu usta.

Slično tome, nalokson je neaktivan ako se proguta. Ali za razliku od buprenorfina, nalokson je molekula topiv u vodi koja ne prolazi kroz membrane koje oblažu usta. Kada tableta Suboxone rastvara pod jezik, buprenorfin prelazi u promet, ali nalokson ostaje iza u pljuvački, je na kraju proguta, a uništena metabolizma prvog dodavanja na jetru.

Pa zašto dodati nalokson?

Buprenorfina se koristi za trideset godina kao intravenski lijek bol. Bilo je zabrinutost da buprenorfina namijenjen za liječenje opioidne ovisnosti će biti preusmjeren i zlostavljane intravenski. Nalokson je upisan u buprenorfina kao sredstvo odvraćanja, tako da, ako je ubrizgan Suboxone je nalokson bi ubrzati povlačenje.

Je nalokson u Suboxone nema akcije kada se lijek koristi ispravno, i nije odgovoran ni na koji način za 'plafon efekt "od Suboxone. Postoji znatna konfuzija oko ovog pitanja, a ja sam pročitao komentare drugačije-inteligentni ljekari navodeći da je potrebno nalokson da pruži 'kapa' na akcijama buprenorfina. Takva izjava je netočna; akcije samo buprenorfina, kao parcijalni agonist sa efektom plafon, odgovorni su za sve efekte Suboxone na žudnju za opioidima.

load...

Generički buprenorfina omogućuje značajne uštede preko brand-name Suboxone. Neki propisivači nerado propisuju generički, međutim, iz straha da se pacijent će rastopiti i ubrizgati u buprenorfina. Mislim da je ovo strah da su neosnovane iz nekoliko razloga.

Prvo, velika većina opioida zavisnika gutati supstanci insufflations (nazalno), i mislim da je malo vjerovatno da zavisnici koji izbjeći igle kada se koristi oksikodon ili heroin bi prijeći tu barijeru i zauzimaju ubrizgavanje radi pomoću buprenorfina, opioida s daleko manja nagrada nego agonista. Drugo, intravenski buprenorfina ima manju moć nego što bi zadovoljiti tolerancije gotovo svih zavisnika koji su došli u moju praksu za liječenje; buprenorfina ubrizgava intravenozno će ubrzati povlačenje u svako ko koristi više od oko 60 mg oksikodon dnevno, a tipičan pacijent u mojoj praksi je koristio 120-600 mg oxycodone dnevno na prezentaciji.

Treće, studije preusmjeravanja pokazuju da većini slučajeva sastoje od samoliječenja zavisnici pokušavaju da tretiraju svoje vlastite opioidne ovisnosti, da se oslobode svojih ovisnosti. Konačno, heroin je mnogo više u izobilju, i mnogo jeftinije nego preusmjereni generičke buprenorfina. Ako ovisnik je u potrazi za visoku, on / ona će, nažalost, imati manje problema s pronalaženjem agonist od pronalaženja buprenorfina.

Nove formulacije buprenorfina ulaze na tržište, ili u nekim slučajevima na pragu ulaska na tržište. Ljudi koji rade sa buprenorfina i koji provode vrijeme razgovarajući na opioidne zavisnika znati, bez sumnje, da buprenorfina se štedi na desetine hiljada života svake godine i da će spasiti bezbroj više u budućnosti.

Foto Niels Heidenreich, dostupan pod Creative Commons pripisivanje, nekomercijalna licenca.

load...
load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 8, ili kako zapamtiti dobre delove

Post Psihologija seksa

Da li je seksualno poremećaj nedostatka pažnje u dsm v?

Post Svakodnevne veze

Prostor između onoga što je i šta je sledeće: liminalni prostor

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Roditeljstvo

Kada vaš partner ima bipolarni poremećaj

Post Poremećaji odraslih

Veće samopoštovanje s potezom vaše olovke: intervju sa vimala rodžerima

Post Poremećaji odraslih

Kako ostati mlad usred starenja

Post Više o tebi

11 savjeta za pomoć u upravljanju anksioznosti

Post Dobro zdravlje

Učinite to da funkcioniše kada vaš partner ima granični poremećaj ličnosti

Post Roditeljstvo

Kada roditeljska anksioznost utječe na brak

Post Roditeljstvo

Živeti sa traumom: suočiti se sa ozbiljnim duševnim bolestima