4 nedostataka u povezivanju nauke sa psihoterapijom | BA.Superenlightme.com

4 nedostataka u povezivanju nauke sa psihoterapijom

4 nedostataka u povezivanju nauke sa psihoterapijom

Da li ste znali da je psihoterapija i savjetovanje ima svoje korijene u filozofiji? Egzistencijalnih i fenomenološki procesi razmišljanja u velikoj mjeri su obaviješteni više teorija o tome kako se "tretira" psihijatrijske bolesti. Zbog višestrukih neslaganja između nauke i filozofije i potrebe za oblast psihijatrije da se dokaže kao nauke, mnogi aspekti psihoterapije su postali neka vrsta "pseudo-nauka" koji promašuje znak svaki put.

Vjerovali ili ne, nauka nije odgovor na sve probleme čovječanstva. Nauka ima mnogo mane koje smo ne priznaju, jer vjerujemo u to toliko. "Nauka" je pružio nivo povjerenja i sigurnosti za mnoge ljude, jer je to "istraživanje" ili "činjenica". To nam pomaže da vjerujem neke stvari su istinite ili pomoći i ne gubljenje vremena. Vjerujemo da "nauka", jer je odgovorio na nekoliko pitanja tokom vremena, je odgovor na probleme i izazove svim životnim. Ali realnost je da je takozvana znanost ima mnogo rupa u sebi i ne uvijek ponuditi ono što vjerujemo da hoće. U ranoj fazi psihijatrije i psihoterapije, nauka je visoko cenjen od strane polju medicine. Polju medicine imali više alata korisnih za dokazivanje bolesti kao što je MRI ili rendgen, lijekova i drugih sofisticiranih alata. Psihijatrije i psihoterapije su pokušavali da se dokažu kao nauke i potrebno da shvatim kako postati povjerenja praktičari baš kao doktori medicine. Tokom tog vremena, mnoga istraživanja su izašli na Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, prvi priručnik kako kvantificirati ili kategorizirati mentalne illness.Over godina, psihijatrije i psihoterapije borio da se dokaže kao nauke i nastavlja do današnjeg dana da to učini. Mnogi naučnici vjeruju da je nauka ograničena savjetovanja praksi.

load...

Postoji 5 nedostaci u velikoj mjeri oslanja na nauke u oblasti psihijatrije, psihoterapije i savjetovanje:

1. Nauka kvantificira sve: Misija nauke je kvantificirati sve studirao istraživači ili naučnici. Drugim riječima, istraživači koriste statistike i brojeve, tabele, kompjuterskih programa, i druge brojeve kako bi se utvrdilo istinu ili "činjenica". Nauka rijetko gleda qualifiable ili filozofske aspekte istraživanja ili tretmana. Međutim, postoje različite vrste istraživanja i pristupa, ali se sve na kraju svodi na kvantifikacije stvari.

2. Nauka ne može izliječiti slomljeno srce: Ono što sam naučio tokom vremena kao terapeut je to istraživanje, članke, Podcasts, konferencije, itd imaju vrlo malo utjecaja na to kako ja radim terapiju. U najvećem broju slučajeva, terapija se sastoji od omogućavajući klijenta ili pacijenta da izraze svoje potrebe. Nikad ne gledam na moje naučno istraživačkih članaka dok slušate neko plače svoje oči nad preminulog voljene osobe, izgubljeni posao, ili slomljena odnos. Čak i ako mi članak, konferencije, podcast ili istraživačke studije daje nekoliko ideja za korištenje u terapiji, moram koristiti ideje na kreativan način da ih svoje ili da se stvarno koristi klijenta ili pacijenta.

3. Nauka izostavlja pitanja života: Jedan od najkorisnijih aspekata filozofije i egzistencijalne terapije je da se fokusira na pitanja života (razvod, smrt, samoubojstvo, usamljenost, gubitak posla, starenje, besmisla, strah od promjene, itd) da smo svi iskustvo u jednom trenutku u našim životima. Teško je koristiti brojeve kvantificirati usamljenost viši koji je izgubio sve svoje prijatelje i njegova supruga 50 godina. Teško je u potpunosti razumjeti emocionalnu bol nekome, koristeći brojeve, koji je izgubio dijete na samoubistvo.

4. Savjetovanje nikada ne ide po planu: U mnogim slučajevima, uspio briga je potrebna većina savjetovališta, bolnicama ili ambulantama ponuditi kratak, CBT ili DBT terapija usmjerena na od 2 - 3 gola tretman. Kratak terapija često uključuje ukupno 6 - 8 sedmica sesija sa nakon zatvaranja usluge, uključujući upravljanje predmetima i druge usluge. Terapija će uključivati ​​konkretne ciljeve, kao što su:

load...
  • Smanjuje simptome depresije
  • Veća upotreba pozitivne afirmacije
  • Postizanje zapošljavanje

Prije 20. Stoljeća, upotreba terapija potrajati mjesecima, ako ne i godinama da se završi. Ništa nije požurio. Razgovor u centru pažnje, a ne završetak domaćih zadataka, radnih listova, ili se bave aktivnostima društava za osiguranje vjeruju dokazuje "pravi" terapija se događa. Ovisno o potrebama klijenta, terapija može uključivati ​​igra košarku sa teen bori s niskim samopouzdanjem, karte za igranje sa visokim bori sa memorijom, ili slušanje muzike s depresivnim samohrana majka u sesiji. To, naravno, ne može izgledati terapeutske i sigurno nije CBT. Ali terapija se događa ovdje, posebno ako je to teen treba očinsku figuru da igra košarku s njim ili da su viši je u depresiji jer je usamljen.

Savjetovanje i mentalno zdravlje usluga često zahtijevaju godina terapije s ciljem da se pomogne klijenta ili pacijenta razviti dugoročne sposobnosti. Terapija ne bi trebala biti kratkoročne i primjenjuju na cookiecutter način pomoću DBT i CBT tehnike. Radi to znači da su svi isti, mogu imati koristi od isti tretman, i da će se požurili da se postigne zdraviji životni stil. Neka pitanja savjetovanja svakako može imati koristi od kratkoročnih, cookiecutter terapija kao što je pronalaženje posla, razvijanju samopouzdanja, ili rade na samopoštovanje. Dužinu terapije i treba da zavisi od ozbiljnosti problema. Međutim, u današnjem "društvu znanstveno-based," terapija je kratak, DBT ili CBT, kvantificirani i za osiguravajuća društva. To nije savjetovanje.

Ako vi ili voljena osoba traži savjetovanja, budite sigurni da pitam za političke stavove potencijalnih savjetnika uključuje oblasti psihijatrije i savjetovanje. Mnogi će vam rado obavijestiti i reći kako oni gledaju savjetovanje. Znajući ove informacije će vas ili voljenu osobu izbjegavaju terapeuti koji u velikoj mjeri oslanja na nauci sama pomoći.

load...

Kao i uvijek, budite informirani!

 Foto: Hidden

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Nevoljene ćerke i osećaj laženja

Post Svakodnevna kreativnost

Pregledanje prazne stranice i života sa mogućnošću i strastom

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i atipični antipsihotici

Post Više o tebi

Detinjstvo Posttraumatski stresni poremećaj: spanking nije o ljubavi, već o besu

Post Poremećaji odraslih

Samo još jedna neizlečiva bolest

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija

Post Više o tebi

10 načina da pobede rat protiv stresa na radnom mestu

Post Depresija

Depresija, anksioznost, stres i razlivanje ulja: koga briga?

Post Svakodnevna kreativnost

15 ideja za igranje i tapkanje u vašu kreativnost

Post Svakodnevne veze

Mesec svesti o mentalnom zdravlju - naslovi i mračne senke

Post Psihologija seksa

Poremećaj vezivanja, nazovi sebe! rad sa ljubavlju - romansa Pažnja Deficit Disorder, seksualni anoreksik, preživjeli traumatizam i izbegavanje intimnosti

Post Poremećaji ličnosti

Otrovna mama? Nećete kontaktirati? 5 stvari koje morate shvatiti