6 načina da pomognete vašem zabrinuto dijete | BA.Superenlightme.com

6 načina da pomognete vašem zabrinuto dijete

6 načina da pomognete vašem zabrinuto dijete

Kada Emma je 7 godina, ona se činilo da se hvata bug svakog ponedeljka ujutro. Ona bi se žale na bolove u stomaku i da ne želi da ide u školu. U početku, mama držala kući iz škole, vjerujući Ema je bila bolesna. Obično, oko sat vremena kasnije, mama će naći Emma cerekajući se i veselo igrati s njom 4-godišnja sestra. Ona izgleda da su čudesno ozdravio.

Mama se često pitao da li Emma bila istinita i prijetio da će je odvesti u školu. Emma u stomaku bi odmah vratiti. Ova situacija se dogodilo dovoljno često dovode mama da se konsultuje profesionalca. Mama je otkrila da Ema izazov nije bio integritet ili problem stomak. Emma je doživljava previše brige.

load...

Emma priča vjerojatno zvuči poznato, ako imate djecu s brigama. Znate li što se događa i zašto je vaša djeca doživljavaju te bolove u stomaku?

Kada opažamo preteći situacije, kao što su požar ili veliki pas nas, naša čula i naše razmišljanje mozak juri odmah obavijestiti naše upozorenje (amigdale u limbički sistem). To pak upozorava drugim dijelovima našeg mozga da u najkraćem roku pripremiti naše tijelo za borbu ili izbjeći opasnost. Naš autonomni nervni sistem ispuštanja hormona stresa u naš krvotok da nam pomognu učiniti. Iako je krv stalno teče u našem tijelu, kada je reakcija borba-ili-let javlja mijenja protok krvi. Na primjer, naš želudac nisu potrebni tokom situacija opasna po život. Protok krvi u želucu je značajno smanjen od drugih dijelova našeg tijela treba više. Kada se to dogodi, mi smatramo da stomak.

Ponekad ne može biti požar ili psa koji nas progone, ali naša briga misli na miru mogu da aktiviraju odgovor borba-ili-let. Kada djeca doživljavaju pretjerane brige i česte bolove u stomaku, oni su najvjerovatnije doživljava reakciju borba-ili-let.

load...

Kada djeca ne razumiju nešto, oni pokušavaju da ima smisla to koristeći svoju maštu. Međutim, što se više trude da shvate stvari, što više mogu brinuti. Ljudskoj prirodi je da žele da riješi neprijatna osećanja i misli. Međutim, brojna istraživanja potvrđuju da što više pokušavamo da riješi neprijatna osećanja i misli, više dolaze do izražaja.

Umjesto da se bori protiv osjećaja, djeca mogu naučiti vještine da se oseća uzemljen kad "brige oblaka" pojaviti. Evo nekoliko prijedloga:

  1. Pozovite svoje djeca primjetiti na vrijeme. Neka primijetiti kako su neki oblaci su velike, srednje ili male; kako dolaze i odlaze i promijeniti sve vrijeme. Podsjetiti ih da su osjećaji kao oblaci. Vaša djeca mogu pretvarati da gledaju svoje brige kao da su oblaci plutaju na nebu.
  2. Učite djecu primjetiti svoju okolinu i ono što se događa oko njih. Ovo je tako da se mogu obratiti pažnju na sadašnji trenutak, nego podstiče svoje brige pokušavajući da ih se otarasi.
  3. Pozovite svoju djecu da obrate pažnju na način na koji se diše. Oni mogu naučiti da se spor trbuh udisaja. Objasnite da je ovo ne riješi brige, već je to, tako da mogu da se usidri kao brod u luci, dok je oluja prođe.
  4. Kada je to potrebno, dijeliti neke svoje brige. Djeca treba da znaju da odrasli brinite previše. Podsjetiti ih da je to normalna reakcija. To je kako smo nositi brige koji čini razliku.
  5. Pomoć djeca primijetiti pozitivne aspekte njihovih života kada imaju teškim vremenima. Umesto da se oslobodi "brige oblaka", oni mogu fokusirati na svoje prijatelje, kućni ljubimci, igre i druge interese.
  6. Stvoriti dnevnu rutinu. Imam svoju djecu praksu dubokog disanja (trbuh diše) i gledati svoje brige kao da su oblaci. Doing ove vještine kao porodica može biti zabavno i da će pustiti svoju djecu znaju da je to važno. Možete uzeti dvije minute da se bave desno prije jela; prije ili poslije rade domaće zadatke; ili kada su djeca već u krevetu. Na primjer, pozvati ih da zatvore oči i praksu uzimanja stomak udisaja dok zamišljajući oblaci plutaju na nebu. Ovo može biti odličan način da se završi dan.

To nije lako djeca svijesti, a kada imaju brige, to je dvostruko izazov. Vaša djeca mogu naučiti vještine za upravljanje anksioznosti. Zapamtite, vi ste njihov model. Kao što se bave ove vještine, također ćete moći gledati svoje brige plovili i imati jasniju um. Ovo će zauzvrat pomoći da uživate svoju djecu čak i više.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Šta je pba? razumevanje složenih emocionalnih simptoma

Post Roditeljstvo

Planiranje vjenčanja: proba za brak

Post Roditeljstvo

5 stvari koje niste znali o hrišćanima i depresiji

Post Roditeljstvo

Sve zdrave veze imaju zajedničko

Post Roditeljstvo

Smrt empatije i porast narcizma

Post Roditeljstvo

Moj trogodišnji sin želi da bude Pepeljuga!

Post Roditeljstvo

Post-hurricane harvey: 15 moguće reakcije traume

Post Roditeljstvo

Problem sa izvršnom funkcijom ili samo lenjim detetom: 2. dio

Post Roditeljstvo

Reviziju školskog programa koji je spasio gubitnike

Post Roditeljstvo

Izrada prostora za sivo

Post Roditeljstvo

5 koraka do uspješnog braka

Post Roditeljstvo

Zajedno sami: računari, tehnologija i deca