Anksioznost i terapija prevencije ekspresije i reakcije (ERP) | BA.Superenlightme.com

Anksioznost i terapija prevencije ekspresije i reakcije (ERP)

Anksioznost i terapija prevencije ekspresije i reakcije (ERP)

Kada je moj sin Dan je prvi put dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj, nije dobio odgovarajući tretman. Ovo je zapravo nije neuobičajeno za one sa OKP. Pogrešno terapija, pogrešno droge. Njegov OKP izmaklo kontroli i manje od godinu dana kasnije bilo je tako teška da nije mogao ni jesti.

Dakle, kada je ušla u top program OKP stambene tretman, moj suprug i ja napokon udahnuo uzdah olakšanja. Dan je bio na putu! Terapija se koristi u ovom programu je izlaganje i prevencija odgovor (ERP), preporučena psihološki tretman za OKP.

Po svemu sudeći od svog socijalnog radnika, Dan naselili brzo na programu i već je naporno: suočavanje njegovi strahovi (izloženost) i uzdržavanje od uključivanja u njegovom prinude (prevencija odgovor). I od onoga što nam je rečeno, da je dobro napreduje.

load...

Bili smo tako zadovoljni i uzbuđeni! Jedva smo čekali da vide Dan i gotovo utrčao u kliniku za naš prvi nedeljnom sastanku. Kako bi bilo divno da ga vidi ne toliko muči ovog užasnog poremećaj!

Pa, šta smo našli nije bilo ono što smo zamišljali. Dan je izgubila više kilograma skine već visoka, puno previše tanak okvir i imali crne krugove ispod očiju. On je bio vidno nervozan, nestrpljiv i nervozan, a čini se da u još gorem stanju nego kada je prvi put ušao u program.

Šta je pošlo naopako?

Zapravo, ništa.

Ono što je moj suprug i ja nisam shvatio u to vrijeme je da ERP terapija, po svojoj prirodi, podiže anksioznost. Naš sin je se traži ne samo da se suoči sa svojim najvećim strahovima, nego da se uzdrže od misli ili radnje koje je vjerovao (barem na nekom nivou) stalno ga je, ili one koje je stalo, sigurno.

Uzmimo primjer. Uobičajena opsesija u OKP se brine mogućnost udara nekoga za vrijeme vožnje. Možda osoba s ova opsesija može izbjeći vožnju, ali ako on ima za vožnju, on osigurava da se vrati i provjeri svaki put on misli da bi mogao eventualno su pogodili nekoga. Ovaj nagon privremeno smanjuje anksioznost naš prijatelj, ali zapravo jača njegov OKP.

Unesite ERP. Sada on ne samo da mora da se suoči sa svojim strahom od vožnje, on ima da se prisili da ne okrenuti kola kako bi bili sigurni da nije udario nikoga. To uzrokuje porast anksioznosti, što je zapravo sastavni dio ERP terapije. Dok će anksioznost biti intenzivna, uvijek rješava u nekom trenutku. To može potrajati dugo vremena u početku, ali svaki put kada ta osoba vozi bez provjere, anksioznost će obično uzeti malo manje vremena da se rasipa sve dok konačno, osoba s OKP više ne muči ova opsesija. On je naučio da živi sa neizvjesnosti situacije.

load...

Povratak na Dan. Dakle, iako nismo znali da u to vrijeme, moj muž i ja trebao biti sretan da ga vidi tako nestrpljiv. Kako nam je i sam rekao, "Osjećam se užasno, ali to je dobro." To je značilo da sam bio istinski uranjajući u svom ERP terapiji, a to je radio. To je teška bitka, ali kao što sam rekao mnogo puta do sada, nikada nisam sreo nekoga ko je zažalio radi ERP terapije. Jedini žaljenje je što nisam to učinio ranije.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Svakodnevne veze

Pregled knjige: energija ljubavi: nevidljivi ključevi za ispunjenje partnerstva

Post Poremećaji ličnosti

Neradjeni prenos - osam načina da znate da ste zaljubljeni u svog terapeuta

Post Poremećaji ličnosti

April je nacionalni poezijski mesec: podelite svoje pesme povezane sa anksioznošću

Post Poremećaji odraslih

Ako pada drvo

Post Svakodnevna kreativnost

Kreativnost - podstičući stvari koje treba uraditi kada odložite telefon

Post Svakodnevna kreativnost

10 kreativnih uputstava za trenutnu dozu pozitivnosti

Post Slavnost

R Kelly otvara se o seksualnom zlostavljanju u detinjstvu, braku sa aaliyah

Post Poremećaji ličnosti

Podrške grupe za ljude kojima je dijagnostikovan poremećaj Borderline ličnosti

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i upravo suprotno

Post Više o tebi

5 super laka načina da se utihne vaš unutrašnji kritičar

Post Više o tebi

9 koraka za liječenje depresije prirodno