Brainstorm: snaga i svrha tinejdžerskog mozga | BA.Superenlightme.com

Brainstorm: snaga i svrha tinejdžerskog mozga

Brainstorm: snaga i svrha tinejdžerskog mozga

Kao i svaki roditelj zna, podizanje djeteta tokom tinejdžerskih godina može biti zastrašujuće, zastrašujuće, i frustrirajuće. Teens prikazati širok spektar emocija, a mi smo skloni vidjeti da turbulencije kao znak nezrelosti - nešto negativno. Međutim, prema Daniel J. Siegel, imamo adolescencije sve u redu.

U Brainstorm, Siegel, lekar, opovrgava mitove o tinejdžerima koji smo došli da prihvati kao evanđelje. Adolescencije, piše on, nije vrijeme nezrelosti, ali stvarne promjene u mozgu u razvoju. To treba posmatrati kao period za veliku avanturu i istraživanje, a ne period u kojem tinejdžeri samo treba da "odraste." To je vrijeme da se razvije karakterne osobine koje će dovesti djecu u odraslom dobu.

load...

U stvari, Siegel piše, način svako od nas kreće u tinejdžerskim godinama će imati direktan utjecaj na to kako ćemo živjeti do kraja života.

Opet, umjesto razmišljanja adolescencije kao dosadni fazi jednostavno proći kroz što brže možemo, Siegel nas ohrabruje da razmišlja o periodu od 12 i 24, kao onaj sa "najviše energije za hrabrost i kreativnost." Umjesto da vidimo turbulentne emocije i svađati kao negativna stvar, možemo prepoznati da naše dijete radi važan posao granica testiranja, tražeći nezavisnost, i isprobavanje nepoznato.

Siegel istražuje četiri kardinalne osobine adolescenata uma: novost traženje, društveni angažman, povećana emocionalni intenzitet, i kreativno istraživanje. Rizika i nagrade adolescenata povezuju sa rizikuju, piše on, dolaze iz urođene promjene u razvoju mozga tokom ove faze života. Izazov je da se podrže istraživanje uz minimiziranje šanse za štete.

A u razmatranje razvoj mozga i kako najbolje da podrže mlade - i sebe - u skladu zdrava, Siegel koristi mnoge akronimi da pomogne čitaocima zapamtiti ključne koncepte. On koristi SIFT, na primjer, da nam pomogne da se setim dnevnih aktivnosti koje mogu zadržati naš um i tijelo zdravo. SIFT, piše on, znači da se na trenutak da se fokusiramo na naše unutrašnje iskustvo senzacija, slike, osjećaje i misli.

Naravno, Siegel se priznati da nije sve nužno veselo za sve one tinejdžerskim godinama. U tom smislu, on pruža vježbe značilo da se poboljša pozitivne i minimiziranje negativnih u teen života. Empatije i samosvijest, piše on, su kritični.

Dok ponekad neuronaučno informacije u knjizi čini gusta čitanje, Siegel radi fer posao izrade nauke razumljivim. Ako želite da saznate o tome kako funkcioniše mozak, kako njegovati svoj odnos sa svojim adolescent, i kako da pomognete svom tinejdžeru da sami odnose ispunjenije, ova knjiga može pomoći.

load...

Brainstorm: The Power i svrha Teenage Brain Tarcher, avgust 2017 Paperback, 352 Stranice $ 16.95

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

4 znakova upozorenja da se zabavljate sa narcisom

Post Više o tebi

7 savjeta za obavljanje poslova za odrasle sa poremećajem hiperaktivnosti deficita

Post Svakodnevne veze

Kako postupate protiv odbacivanja govori puno o vašem mentalnom stanju

Post Svakodnevne veze

Da li se smeješ kada neko pada? Da li je teorija superiornosti ili činjenica života?

Post Poremećaji odraslih

Loše loše navike: intervju sa dan goleman i tara bennett-goleman

Post Svakodnevne veze

Kako se zaštititi od energetskih vampira

Post Svakodnevne veze

Kako dobiti ono što želite od svog partnera

Post Psihologija seksa

Narcizizam seksa Deficit defekata i neke strategije za terapeuta

Post Poremećaji ličnosti

Funkcionalna remedijacija pomaže kod kognitivnih oštećenja povezanih sa bipolarnim poremećajem

Post Psihologija seksa

Hiperseksualnost i dsm v

Post Svakodnevne veze

Zloupotreba supstance: moć prihvatanja

Post Poremećaji u detinjstvu

Da li imate emocionalni integritet?