Da li ću ikada biti dovoljno dobar? Isceljenje kćeri narcisoidnih majki | BA.Superenlightme.com

Da li ću ikada biti dovoljno dobar? Isceljenje kćeri narcisoidnih majki

Da li ću ikada biti dovoljno dobar? Isceljenje kćeri narcisoidnih majki

Kćeri narcisoidne majke su podignute prema primarnim uzore koji nemaju osnove materinstva. Uređaj da se brinu za svoje majke, a ne obrnuto, ove žene potiskuju svoje identitete na svoju stetu. U Will I Ever Be Good Enough ?: Healing Kćeri narcisoidno Majke, dr Karyl McBride crpi iz svoje 28 godina, kao terapeut i iz svog iskustva kao takav kćeri, stvarajući vodič koji je istovremeno rigorozna i duboko lično.   

Knjiga je usmjerena prema ženama čija samoživa majke posjeduju ništa od nekoliko narcisoidna osobina do punom cvijetu poremećaj. Narcise nedostaje empatije, koji je na vrhu McBride listi roditeljskih vještina. Ona ubrizgava da empatija u njeno pisanje, dodajući svoje priče onih njenih klijenata i nudi validacije i ohrabrenje da je čitaocima. Njen suosjećajan ton u kombinaciji sa dobro razvijenom strukturom knjige da bi se i zanimljiv i autentičan. 

load...

McBride se posebno fokusira na majke i kćeri dinamičan jer "A narcisoidna majka vidi svoju kćerku, više od svog sina, kao odraz i produžetak sebe, a ne kao zasebna koja ima svoj identitet." Rezultirajući šteta kreće se kroz socio-ekonomski spektra, od narkomana na blagostanje za direktore. Knjige tri sekcije pokazati kako majke narcizam utječe na pojedince i njihove obitelji, kako ti efekti manifestovati u životu kćeri, i kako je moguće oporavak od tih efekata. 

Nude jasna objašnjenja i smjernice korak-po-korak, McBride prvo gradi na kliničkim definiciji narcizam je. Ona odgovara devet osobine primjerima i specifično ponašanje ispoljava majke sa ovim poremećajem spektra. Odatle, ona uvodi pod-vrste, kao što je koja je zahvatila i a majka ignoriše; i šest kategorija narcisoidnog ponašanja (npr ekstravagantni, tajno mislim, i psihosomatske). Takve majke gledaju svoje kćeri, prije svega, kao konkurenti. 

Majki narcizam i njene prateće zavist poremetiti bilo istinske majke i kćeri obveznica i kratkog spoja sposobnost kćeri da postane nezavisna, uvjeren žena. Ne samo da je mnogo očekuje od tih kćeri, ali njihovi pokušaji da se ispuni ta očekivanja idu u najboljem nepriznat i kažnjeni u najgorem slučaju.

McBride također povezuje majki i društvene narcizam. "U nekim srednje i gornje srednje klase obitelji, to je uobičajeno da djevojka dobiti auto za nju šesnaesti rođendan. Sada, u mnogim krugovima, dolazak-of-age poklon je implantat dojke." U kombinaciji sa veličanje društva majčinstva, kao naglasak na izgled dalje goriva bol uzrokovana ovog poremećaja, pretvarajući kćeri u objektima. Posebno sam bio pogođen njen posmatranje nalepnice koje veličaju dostignuća na miru. Ona pita: "Gdje su branik naljepnice na kojima piše" Moje dijete ima veliko srce, '' Moj sin je iskren, '' Moj sin je vrsta '? "

load...

Odrastanje uz narcisoidna majka čini žene visoke dostignuća ili samo-sabotagers, iako McBride ističe da su svi takvi kćeri sabotira sebe. Motive ove dve vrste se međusobno ne isključuju već proizlaze iz zajednički nazivnik: "Obojica su internalizovane poruku da se vrednuju za ono što rade, a ne zbog onoga što jesu." Na ovaj način, naučili reakcije, kao što su zavisni i ko-zavisnostan ponašanja, mogu da zamene mesta ili djelovati u kombinaciji jedan s drugim.

Ova fleksibilnost čini važan oslonac za knjigu. McBride ilustruje mnogo načina na koje štete od majke narcizam može manifestovati i može promijeniti tako da odgovara različitim okolnostima. Ona ima smisla ponašanja koji često izgledaju ludo odluka i kontradiktoran, praćenje ih da osnovni sistem vjerovanja kćeri da je volim znači "ugodan drugi bez povratka za sebe."

Roditeljske hijerarhije i granice koje nalazimo u zdravu porodicu nedostaju u porodici u kojoj su svi vrti oko narcisoidna majka. Osim toga, da je dinamika drži u tajnosti jer kako nešto looks se tretira kao važnije nego kakav je to osjećaj. Kćeri odrastao u okruženju nedostaje bezuslovna ljubav, empatija i sigurnost traže da popuni tu prazninu kako god mogu.

McBride se oslanja na primeri, književnosti i filma, i svoj život za ilustraciju danak te distorzije napraviti na fizičko i mentalno zdravlje kćeri, rad život, ljubavne veze, i roditeljstva sposobnosti. Snažan filmografija dopunjava bibliografija u svom robusnom Reference.

U njoj najduže poglavlje, da je oporavak, ona naglašava da smanjenu sposobnost roditeljstva majke nije došlo u vakuumu. "[O] ur majke nisu rođeni na ovaj način. Oni najčešće suočavaju nepremostive prepreke za ljubav i empatiju kad su bili djeca." Naprijed u oporavak ovisi o prihvaćanju ograničenja majke i tugovanje ljubav nije mogla dati. Ovo predstavlja ključni korak, ne samo zato što je kćeri narcisoidne majke krivi sebe za ljubav nisu dobili.

load...

Ove kćeri moraju odvojiti se od majke s kojima su ih upletena. Oni moraju naučiti postaviti granice negirao ih u djetinjstvu. Oni moraju, u stvari, uče da se majka, gradeći svoju snagu i samopouzdanje iznutra. Često se naziva "osjetljive jedan", kćeri narcisoidne majke su sklonije što McBride naziva "kolaps", oživljavanju rana djetinjstva zadržana, spoljnim situacijama. Pomoću "unutrašnje majka", koji zamjenjuje negativne poruke s pozitivnim, kćerke mogu naučiti da bi privukli sami najbolje instinkte u sebi daju validacije oni odrastao žudnja.

Oni tada mogu osloniti na ovom unutrašnju snagu kada se radi o njihovim majkama, svojim partnerima, i njihovu djecu. Kontrolne liste u odjeljku oporavak pomoć kćeri otkriti vlastite želje i potrebe, kao i načine na koje oni sami mogu biti narcisoidno umanjena.

Imam dva nejasnoće s ovom inače odličnom vodič. Prvo, McBride preporučuje Eye Movement Desenzitizacija i ponovnu obradu (EMDR) isključivo u svom dijelu o oporavku. Nisam kvalifikovan za procjenu EMDR, ali ja bi radije da McBride formulisana njene preporuke u kontekstu svoje prakse, a ne kao generalizacija. Na sajtu je reference navodi da je "EMDR je utvrđeno da je relativno jednak [Cognitive Behavioral Therapy] u sedam randomiziranih kliničkih studija da je u odnosu na dva pristupa." Osjećam da se fokusira isključivo na EMDR može nepovoljan položaj žene koje, iz bilo kojeg razloga, možda neće imati pristup terapeut obučen u tom specijalnost. 

Drugo, McBride navodi u završnom poglavlju da je njena upotreba zamjenica "on" je za samo pogodnost i ne treba da se ograniči svojoj diskusiji na heteroseksualne ljubavne veze. Ja bih voleo da vidim o odricanju odgovornosti na pola puta trenutku, počinje u ono što sam smatra da je isključivo heteroseksualni poglavlje o romantičnoj ispadanje. Kao neko ko je u dugoročnom istospolnih odnosa bio sam više sluha za ovaj propust, posebno u knjizi kao inclusive što je ova.

To je rekao, ja smatra da je ova knjiga bude udoban i utješno pročitao da ja bih preporučio da se obje svoje članove primarnu publiku i svoje najmilije. Terapeuti mogli imati koristi, iako je knjiga nije napisana za kliničara. 

Will I Ever Be Good Enough ?: Healing Kćeri Narcissistic Majke Do Karyl McBride, Ph.D. Free Press: September 2009 Paperback, 272 stranice $ 15

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Pitanja i odgovori na bipolarni poremećaj: kako mogu najbolje da upravljam bipolarnom tokom trudnoće?

Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: inspirativni, pažljivi citati

Post Svakodnevne veze

Kako prevladati strah od smrti

Post Svakodnevne veze

Mesec svesti o mentalnom zdravlju - naslovi i mračne senke

Post Svakodnevne veze

Soulmates i bezuslovna ljubav

Post Svakodnevne veze

Znajte sebe, volite sebe, budite sami: 3 ključa za oporavak od zavisnosti

Post Više o tebi

8 načina da dođete do braka

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Poremećaji odraslih

Ako pada drvo

Post Tvoje tijelo

Poremećaji u ishrani i komorbiditet: kada ed nije jedini poremećaj

Post Roditeljstvo

Temperament i veza između roditelja i djeteta

Post Više o tebi

Detinjstvo Posttraumatski stresni poremećaj: spanking nije o ljubavi, već o besu