Dječiji snovi: razumevanje najupečatljivijih snova i noćnih mora u detinjstvu | BA.Superenlightme.com

Dječiji snovi: razumevanje najupečatljivijih snova i noćnih mora u detinjstvu

Dječiji snovi: razumevanje najupečatljivijih snova i noćnih mora u detinjstvu

Moje mlađi brat i ja smo u zadnjem sjedištu van naše porodice, parkiran na strmom brdu. U podnožju brda je jezero ili neki drugi organ vode. Okean? Moja majka je izašla iz automobila i ona je na vrhu brda. Ona je branje jabuka sa drveta ispunjen voće. A onda je kombi počinje da roll unazad. Moja majka i dalje da pokupi jabuke, dok, u kombiju, ja sam se uspaničio i očajnički pokušava da shvati kako doći do prednjeg sedišta, doći do kočnice i na taj način spriječiti naš naizgled neizbježne vodenaste propast.

Onda sam se probudio, moje srce trke i posteljinu natopljen znojem.

San se prvi put pojavio kada sam imao negdje oko šest ili sedam godina. To je san koji je nastavio da me proganjati godinama, proganjanje mene tokom mog djetinjstva, koji se stalno ponavlja košmar koji je ostao nepromijenjen. U to, moja majka nikada uočava da smo kotrljanja unazad, moj otac je nikada nije bilo, i nikada do jezera na dnu.

load...

"To je bio samo san", moja majka bi rekla, trljajući leđima i pokušava da me smiruje da spavam. Koliko nas je čuo da je kao dijete ili su rekli da našoj djeci u pokušaju da smiri mališane? Ali, dok je u dva ujutro mirnom sigurnost može biti najviše mudro (i sna očuvanje) odgovor, san istraživači Kelly Bulkeley i Patricia Bulkley (čija su imena napisana malo drugačije) predlaže da oni djetinjstva sanja zasluga više nego otkaz.

Svojoj novoj knjizi, oni pišu, nudi pristup tumačenju ovih snova koji je "naučno utemeljen, lako se nanosi, i sposoban za isticanje novi snaga kreativnosti u razvoju u životu djeteta."

Dječje Dreams objedinjuje rad Carl Jung sa današnje neuroznanosti i teoriju evolucije. Jung, psihijatar i rano pomoćnika Sigmunda Freuda, razvio svoj pristup koji uključuje fokus na snove djetinjstva. "San", Jung je predložio "je malo skrivena vrata u najdublje i najtajnije udubljenja duše". Bulkeley i Bulkley početi svojoj knjizi uz osnovni pregled Jung rada. Ležali su neke od njegovih centralnih koncepata kao što je interakcija između kolektivnog nesvjesnog, kulture i arhetipova.

Oni također udubi u razumijevanje Jungova sanjanja kao "noćne oživljavanje nesvesnog uma", s naglaskom na ono što je nazvao velike snove, te "rijetke, izuzetno živopisan i visoko nezaboravan snove [da] zaslužuju posebnu pažnju kao izraz najdublje moći nesvjesnog uma. "autori zatim preseliti u više novijih istraživanja i kako noviji koncepti mogu biti integrisan sa Jungian pristup.

Ovo postavlja srce knjige, što je analiza stvarne snove djece koje su se pojavile u rano, srednje ili kasnije djetinjstvo. U organizaciji starosnoj grupi kako bi se bolje pokazati kako promjene sadržaja sna s vremenom i razvojnoj fazi, svako poglavlje pokazuje praktičnu primjenu načela opisanih u početku dva poglavlja.

load...

Neki sadržaj je od odraslih podsjećajući dirljiv snove iz djetinjstva, dok druga poglavlja dolaze iz same djece. Radije nego iscrpan pregled, autori nude "više fokusiran vrstu analize, koncentrirajući se na aspekte značenja koji se odnose na osnovne instinktivno zabrinutost gotovo svi ljudi dijele." Čak i za najjednostavnije snove, autori nude bogatu perspektive. Oni su u više navrata pokazali da, posmatrano kroz odgovarajući objektiv, san može biti mnogo više od jednostavnog niza naizgled slučajnih događaja. Završno poglavlje se fokusira na važnost uzgoja zdrave mašte djetinjstvo i kako istražuje sadržaj snova može podržati ovo.

Velike snove djetinjstva, Jung je navedeno, su "najbogatiji dragulj u blago duše." Za one koji žele da nauče da otkrije to blago, Bulkeley i Bulkley knjiga može ponuditi alate za otkriće. Njihova knjiga će biti vrlo zadovoljavajući za one koji počinju se na svoje putovanje u san istrage, kao što je to najbolje odgovara za početnike, nego iskusnog kliničara.

Ako imate iskustva u analizi snova ili u potrazi za obimnije ili tehničke rasprave, možete naći u knjizi ugodan, ali osnovni. Tekst je pristupačan, a snovi su privlačan, što je prikladno čak i za one bez formalnog pozadinu u psihologiji.

Dječje Dreams: Razumijevanje najupečatljivijih Snovi i noćne more djetinjstva Rowman & Littlefield Publishers, avgust 2017 Hardcover, 170 stranica $ 40

load...

Povezane vijesti


Post Depresija

Pesticidi i depresija: veliko nepoznato

Post Više o tebi

5 super laka načina da se utihne vaš unutrašnji kritičar

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Svakodnevne veze

Generacija sendviča: preživljavajući emotivni izazovi

Post Svakodnevne veze

Uticaj tajni i laži u odnos: bliži izgled

Post Više o tebi

5 znakova tajnog narcizma

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj: dobivanje pravog lečenja može biti izazov

Post Depresija

Šta da ne kupite svog prijatelja sa depresijom

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: narativna terapija u čudesnoj zemlji

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj je neuredan

Post Poremećaji ličnosti

7 pokazuje da je tihi tip ipak narcisista

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna pažnja lekova