Efekti kritike na odnose | BA.Superenlightme.com

Efekti kritike na odnose

Efekti kritike na odnose

Opet i opet u mom radu s parovima vidim destruktivni efekt kritika može imati na vezu. U ovom članku želim da istraži što moja tri omiljena odnos stručnjaci imaju reći o kritikama i njen uticaj na odnose.

Drs. John & Julie Gottman

Terapeuti koji su učinile najviše istraživanja o efektima kritika na odnose su nesumnjivo doktorima. John i Julie Gottman. Njih dvojica su poznati po svom "ljubav laboratoriju", u kojem su prikazivani, razgovarali i primetio tokom dva desetljeća stotine parova. Kao rezultat njihovog istraživanja Gottmans mogli predvidjeti u manje od pet minuta, sa 90 posto tačnosti, ako je par je trebalo da ostanu zajedno ili razvod.

load...

Oni su došli sa metafora za opisivanje četiri komunikacijske stilove koji može predvidjeti kraj veze. Oni nazvao ih je "Četiri jahača" - fraza je skovao nakon Četiri jahača Apokalipse iz Novog Zavjeta, koje prikazuju kraja vremena.

  1. Kritika
  2. Prezir
  3. Defanzivnost
  4. Opozicija opstrukcijom

Za potrebe ovog članka ću se fokusirati samo na prvom i drugom od tih "konjanika".

Kritizirajući vaš partner se razlikuje od nudi kritiku ili izražavajući žalbu. Kritike i pritužbe imaju tendenciju da budu o konkretnim pitanjima, a kritika ima veze sa napadima karakter vašeg partnera i ko su.

Na primjer, žalbu može biti: "Mi nismo otišli na odmor zajedno u tako dugo! Umorna sam od slušanja o našim novcem problemi! "Ovdje vidimo konkretno pitanje se obratio to je problem za jedan partner.

A kritika može ići otprilike ovako: "Nikad ne žele trošiti novac na nas! To je tvoja krivica nikada ne možemo otići zajedno jer ste potrošiti sav naš novac na beskorisne stvari! "Ovo je potpuno napad na karakter partnera. Sigurno je da će ih u defanzivnom modu i postavlja ton za rat.

Glavni problem s kritikama je da se može otvoriti put za najgore konjanika - prezir.

Prezir je o održavanju vašeg partnera u negativnom svjetlu, bez dajući im korist od sumnje. Prezrivo partner obično napada iz mjesta superiornost. To može poslati svog partnera poruku da se ne sviđa, cijenjen, shvatio ili poštuje. Ovo čini malo da se stvori siguran, siguran i poverenja obveznica u vezi. Tragedija je da kada roditelji model ovog negativnog tipa vezivanja stvara ogromnu količinu nesigurnosti i anksioznosti za svoju djecu.

load...

Tretiranje vaš partner s prezirom je najveći pojedinačni prediktor razvoda, prema dr Gottman rad. To je daleko najviše destruktivne od četiri stilovi komunikacije.

Stan Tatkin

Stan Tatkin, koji je stvorio psiho pristup terapiji za parove (poznat kao PAKT), je još jedan poznati klinički stručnjak i istraživač na parove. On opisuje detaljno kako mozak može biti žičani i za rat i ljubavi, ali ističe da su naši mozgovi nisu nužno da dobar u nešto što se zove ljubav:

"Mozak je žičanu prvom redu za rat, a ne ljubavi. Njegova primarna funkcija je da se osigura da opstane kao pojedinci i kao vrsta i to je vrlo, vrlo dobar u tome. "(1)

Tatkin govori o važnosti za parove da podstakne "par balon" u cilju da se suprotstavi ove tendencije prema ratu. To je intimni svijet odnosa, gdje vi i vaš partner neka se međusobno znaju da je odnos sigurno i sigurno utočište. To daje poruku da je vaš partner može biti vaš go-na osobu pod stresom ili prinudom, da vaš partner ima leđa, stalo do tebe i da će te zaštititi. Parovi koji znaju kako da podstakne "par balon" će imati odnos koji zaista uspijeva.

Prezir i nemilosrdna kritika stavio par u ratu jedni sa drugima. To je suprotno od par balon. Smart partnerima koji žele stvoriti jaku i sretan odnos treba da urade sve što mogu da se čuvaju i neguju jak par balon.

Emocionalno Focused Therapy (EFT)

EFT je kreirao Sue Johnson, koji je dr Gottman pod nazivom "najbolje parove terapeut na svijetu." U ovom modelu, kritika se vidi kao dio onoga što se zove "negativne ciklus." Negativni ciklus interakcija ciklus između dvoje ljudi da, kada je napustio označeno, može stvoriti ogromnu količinu daljinu i isključenja u vezi.

U EFT pristupu fokus će biti na ono što je emocija koja leži i goriva kritike. Osnovni osjećaj je ono što se treba pozabaviti kako bi se ublažila negativne ciklusa. Cilj EFT je doći do mekši, više ugrožene osjećaje u osnovi negativan ciklus.

load...

U Stan Tatkin jezika, cilj bi bio da se pristup ljubavi mozak ispod zaraćenih mozak. Da bi pristupili mekše trbuhu ponekad začarani tuče, važno je da se stvori emotivno sigurno okruženje za istraživanje. U početku, to je često većina ono što ja radim sa svojim parovima: stvaranje emotivno sigurnog prostora za istraživanje osećanja koja se zasniva njihov negativan i reaktivne ciklusa. Imenovanje više tendera i ranjive osjećaje ispod negativnog ciklusa je prvi korak od toga.

George i Bet

Jedan od mojih parova ušao iscrpljen od svoje beskrajne, kružne borbe. Njihov negativni ciklus je nešto ovako: George dobiti kritički i Beth će postati defanzivni. Zatim, kako bi se njegov poentu, George će postati kritičniji, koji je upravo napravio Bet više defanzivni. Oko sebe i oni bi ići na njihov ne baš veselo-go-round.

Ono što je konačno razbio njihov negativan ciklus je bio kada je Džordž počeo za pristup šta se dešava za njega samo prije nego što je počeo da postane kritična. Vidio je Beth kao neko ko je imao puno stvari događa cijelo vrijeme, a on mi se nije toliko o prioritet za nju, što osjetio bolno. Umesto da Beth zna koliko je važno da je za njega i koliko je propustio kvalitetno vrijeme zajedno, da će je napasti s kritikama. Na taj način on će dobiti nju pažnju, ali na vrlo negativan način.

Nažalost, to je upravo ono što su njegovi roditelji po uzoru na njega. Kada Beth je bio u mogućnosti da prisustvuju boli koja je ležala pod njegovim kritičnim napada, ona je bila u stanju da istupe i nude sigurnost o svojoj ljubavi za njega. George, siguran u Beth ljubav za njega, postao daleko manje kritičan i bolje traži ono što je stvarno potrebno. Ovaj par dobro je na putu do popravljanja njihovog odnosa i stvaranje jake par balon.

Svi odnosi imaju neki sukob i razočaranja. To je zapravo zdrav. Konflikti i razočarenja nemaju uništiti vezu. To je kako ih je nekoliko ručke koja je važna.

Parovi koji mogu izbjeći četiri konjanika i dolaze zajedno vješto (à la u Gottmans), parove koji mogu da pristupe svojim vole mozga u odnosu na njihove zaraćene mozgu, čak i pod prisilom (à la Dr. Tatkin), a parovi koji mogu govoriti o ranjivosti koja leži njihova reaktivnost (à la EFT) su svi parovi koji će napredovati, čak i pod stresnim okolnostima.

Reference Tatkin, Stan. Wired for Love. 2006: Three Rivers Press.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

3 savjeta za ponovno povezivanje sa porodicom

Post Više o tebi

5 fizičkih znakova možete biti depresivni

Post Poremećaji odraslih

Dezinformacija o suboksonu

Post Svakodnevne veze

Ulje konoplje: osnovni lek za depresiju

Post Poremećaji odraslih

Interpersonalna neurobiologija iza stvaranja navika drži se

Post Tvoje tijelo

Umjesto da se brinete za samokritiku, razmotrite ove reči

Post Roditeljstvo

Šta je pba? razumevanje složenih emocionalnih simptoma

Post Roditeljstvo

Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina

Post Poremećaji ličnosti

Operacija nosa: prvi dan Božića, moj hirurg mi je dao

Post Psihologija seksa

Narcizizam seksa Deficit defekata i neke strategije za terapeuta

Post Dobro zdravlje

Kada sumnjate da vaš partner ima šizofreniju

Post Dobro zdravlje

Šta bi vaš depresivni partner voleo da znaš