Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina | BA.Superenlightme.com

Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina

Eksplozivna ličnost: razumevanje histrioničkih osobina

Da li znate nekoga ko je emotivno eksplozivna (duva na najmanji stvar, postaje histerična zbog manjih prekršaja), egocentrični, rageful, i iskrivljene slike o sebi? Da li ste se našli u više navrata je okrivio i devalvirati u sukobima ili argumente s tom osobom? Jeste li primijetili ta osoba je očajnički pažnju, brzo prebacuje emocije i "izvodi" njegove / njene emocije kao da su centru fazi igrati? Ako je tako, ovaj članak je za vas.

Histrionski poremećaj ličnosti je poremećaj ličnosti karakterizira kao klaster B poremećaj u DSM (Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje). Poremećaji klaster B se odlikuju emotivno nestabilna, dramatične, pažnju traže osobe koje imaju nestabilnu međuljudskih odnosa s drugima i često funkcionišu u štetan način. Poremećaji klaster B ličnosti uključuju:

load...
  1. Narcistički poremećaj ličnosti
  2. Granični poremećaj ličnosti
  3. Histrionski poremećaj ličnosti
  4. Antisocijalno poremećaj ličnosti (sociopatijom / Psihopatija)

A poremećaja ličnosti (dug obrazac nefleksibilne osobina) je teško tretirati i lijekove i terapije, ali terapija, navodi se u istraživanju je bio najuspješniji u pomaganju pojedinca razviti svijest o efektima svoje ponašanje na druge. Terapija osoba sa poremećajima ličnosti ne samo da može zahtijevati dugoročan tretman, ali ima i mogućnost pružanja malo ili nimalo pozitivne rezultate u životu te osobe. Ovo je najviše vrijedi i za pojedince koji ne vjeruju da je potrebno promijeniti ili imate problem. Osobe s poremećajima ličnosti, posebno B ličnosti klastera, često su prisiljeni na tretman od strane članova porodice, voljeni, ili su sud je naredio da tretman nakon počinjenja zločina. Mnogi ne traže terapiju na svoju ruku. Njihov stav je često: "Zašto bih tražiti terapiju ako sam već savršen?"

Kao terapeut, moje putovanje s poremećajima ličnosti je bio težak. Iako sam specijalizirati u poremećajima u ponašanju i raspoloženja, poremećaji ličnosti često su istovremene sa depresija, anksioznost, ili opozicioni osobine u adolescenata stanovništva. Nedavno iskustvo sa histrionski individualnim podsjetio me na ozbiljne i oštećenje prirode poremećaja klastera B. A histrionski pojedinca, prije svega žene, imaju mogućnost da ne samo pražnjenje drugih, ali kontrolirati svoje emocije sa svojim dramatičnim prikazuje ljutnje, ogorčenosti, ljubav prema sebi, i devalvacija drugih. Oni mogu biti opasno uvjerljiv nekome ko nije upoznat sa histrionski osobine ličnosti. Oni mogu uvjeriti publiku teškog zlostavljanja ili maltretiranja i često čini da kontroliše emocije druge svojim ekspanzivan emocije. To može biti gotovo nemoguće ne vjerujem pozorišna ličnost. Svoje emotivne uznemiren, a ponekad i primamljiv ličnost i izgled može otežati dešifrirati istinu od fikcije s ovim osobama.

load...

Obitelji, staratelji, stranci, prijatelji, susjedi, a stručnjaci čak mentalnog zdravlja često postaju žrtve ove vrste pojedinaca. Njihova egoistični, socijalne neosjetljivosti, i označenim naivnosti o svom mentalnom zdravlju, uzrokuje ih upirati prstom i pretpostaviti da su svi kako bi ih, varaju ih, ili zloupotrebljavaju ih. Tu je često naduvani, ali nesiguran osjećaj samopoštovanja koji podupire većina ponašanje. Histrionski pojedinci često imaju zavodljiv socijalne inteligencije je da sebični društveni odnos koji će pružiti korist za njih (npr novac, bračni drug, prestiž, pažnju, divljenje, seksualne usluge, droga, itd.) Neki histrionski ličnosti često žive svoje živote kao da obavljaju u svojim dramatičnim predstava ili X-ocijenjen film. Histrionski ličnosti mogu postati intenzivirana ako postoje delikvent ili kriminalnih predispozicija koji uzrokuju podmukla ili previše prkosna ponašanja. Ovi pojedinci mogu "Dizajn" kurs života za sebe koji će se pokazati svima kako nepravedno su ili su tretirani. Većina se lako izazvala na ljutnju, suze, ili ekstremne emocionalne reakcije. Patološki laganje, manipulacija, dva-facedness, kao i nedostatak odanosti i duboke emocionalne veze mogu napraviti živi sa takvim osobama poput vatrene mjesto na Zemlji.

Da li ste doživjeli neko u vašem životu koji se uklapa u histrionski osobina gore navedenih? Kao i uvijek, slobodno dijeliti. Naredne sedmice ćemo razgovarati o tome kako da se nose sa histrionski ličnost.

Želim ti dobro

Referenca:

MedPlus. (2014.). Histrionski poremećaj ličnosti. Preuzeto maja 3,2014 iz, http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article - 001531.htm.  

WebMD. (2014.). Histrionski poremećaj ličnosti. Preuzeto maja 3,2014 iz, http: //www.webmd.com/mental-health/histrionic-personality-disorder. 

Foto: Marek Bernat

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Hladni medvjedi te uznemiruju? znate svoje sastojke!

Post Poremećaji ličnosti

Da li se ljepote održavaju narcizizam?

Post Poremećaji ličnosti

Vizuelna litica: parabola o uticaju i moći majke

Post Svakodnevne veze

15 znakova emotivnog masohizma

Post Poremećaji ličnosti

Priče iz anksioznosti između kretanja: ne možete živeti na solinama

Post Depresija

Treba li da pustim divan dan na plaži propasti moje mentalno zdravlje?

Post Roditeljstvo

Kada vaš partner ima bipolarni poremećaj

Post Više o tebi

10 pitanja kako bi se izbjeglo pasivno-agresivno ko-roditeljstvo

Post Tvoje tijelo

Svi imamo priču o telu

Post Više o tebi

7 načina negovanja mirne i praktične samopombe

Post Tvoje tijelo

Samopouzdanje u nedjelju: postanite netolerantni

Post Poremećaji ličnosti

Kako osveta čini pravednom