Erp terapija: dobar izbor za lečenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja | BA.Superenlightme.com

Erp terapija: dobar izbor za lečenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Erp terapija: dobar izbor za lečenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Tokom nedelja OCD svijesti u oktobru, seo sam ispred moje računalo, opčinjeni, dok sam gledao uživo Internet prijenos u prvom licu OKP priče. U isto vrijeme ove priče su emitovane, bilo pričaonice otvorene, gdje ljudi mogu povezati i razgovarati o bilo čemu u vezi sa OKP. Sam se u pravu, svima do znanja da, dok ja nisam bio OKP bolesnik sebe, moj 20-godišnji sin je nedavno oporavio od teške OKP. Htio sam da dijele našu priču, kao i naučiti sve što sam mogao o poremećaju.

U jednom trenutku tokom ćaskanja, povezan sam sa uzrujana mlada žena koja je bila vidjeti terapeut već neko vrijeme, ali je njen OCD je sve gore, a ne bolje. "Da li je ERP terapija previše teško za vas učiniti?" Pitao sam je. "ERP terapija?" ona je odgovorila. "Šta je to?"

Bio sam zapanjen, iako je u retrospektivi nisam siguran zašto. Naša obitelj je pokleknuli, a zatim su se borili naš put kroz dezorjentirajuce lavirint tretmana i programa, očajnički pokušavaju pronaći najbolje moguću pomoć za Dan. Ali sam mislio Dan je bio jedini koji je sve u pogrešnom pravcu, poslao na pogrešnu terapeuta, i staviti na pogrešnoj lijekove. Bilo je tada i tamo da sam postao zagovornik za podizanje OKP.

load...

Izloženost Odgovor Prevencija terapija (ERP terapija) je vrsta kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) i, u slučaju mog sina, vrlo efikasan tretman za OKP. Ukratko, ova terapija uključuje osoba s OKP okrenuti svoje strahove i onda se suzdržavaju od ritualizing. Ovo je izuzetno anksioznost-izazivanja u početku, ali je na kraju anksioznost počinje da slabi i može ponekad čak i nestati. Konkretan primjer ERP terapije u akciji bi uključivao neko sa OKP koji ima problema sa klice. Oni mogu biti zatraženo da dodirne WC sjedalo, a zatim se suzdrže od peru ruke. Liječenju OKP sa ERP terapija je čak bila tema nekih stvarnosti pokazuje u proteklih nekoliko godina. Pa zašto toliko terapeuta ostati u mraku?

Kada Dan dijagnosticirana sebe (uz pomoć interneta) u dobi od 17, on je pozvao na ugledni klinički psiholog na našem području. Ovaj terapeut zaposlen tradicionalnih razgovor terapiju, koja je uključivala ispitivanje osnovnih pitanja. Ovaj oblik terapije je obično neefikasan u liječenju OKP. U stvari, talk terapija često pogoršava OKP. U više navrata govorio o svojim strahovima i ohrabrujuće OCD pate samo dodaje ulje na vatru. OKP nije nešto racionalno da se može raspravljati. To je anksiozni poremećaj neurološki osnovi. U stvari, studija učinjeno u 2007. Godini pokazalo je da OCD pate imali manje sive materije u područjima mozga povezana sa suzbijanje reakcije. Govori neko sa OKP da se ne brine je što i reći neko sa astmom da prestanu ima problema sa disanjem. To nije moguće.

load...

I tako Dan je proveo mjeseci na terapiji, pogoršava. Završio je proveo devet sedmica na svjetski poznati stambeni program za OKP, i to je bila njegova, i naš, prvi uvod u ERP terapiju.

Ne morate ići u stambene program da biste dobili pravu pomoć za OKP, ali ti je potrebno da pronađete dobro obučeni terapeut koji se specijalizirao za poremećaj. Ono što radi za jednu OKP pati ne može uvijek raditi za druge. Vi i vaš terapeut će raditi zajedno kako bi pronašli pravu ravnotežu tehnika terapije, lijekovi, i stresom koji će vam dati najbolje šanse za uspjeh. Najbolji izvor tamo za pronalaženje tih nadležnih terapeuta je Međunarodni OKP Fondacije. Ne samo da se popis zdravstvenim radnicima od strane države, oni vam dati savjete o tome što pitanja pitati kada intervjua potencijalnog terapeuta.

ERP terapija je teško, ali uz naporan rad OKP bolesnik može dramatično poboljšati. Prije tri godine Dan je bio toliko iscrpljeni teškim OKP da on nije mogao ni jesti. ERP terapija doslovno spasio život i danas je u porastu viši na faksu sa divan život pred njim. ERP terapija često je vrlo efikasna za one sa OKP. Imati OKP je teško - dobiti pravu pomoć ne bi trebalo da bude.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji u detinjstvu

Četiri najveća psihološka otkrića 2018

Post Više o tebi

Blokiranje sećanja na strah

Post Poremećaji ličnosti

Otrovna mama? Nećete kontaktirati? 5 stvari koje morate shvatiti

Post Svakodnevne veze

Video igre: neočekivane koristi za sve uzraste

Post Roditeljstvo

Introverti zaljubljeni: tihi način sretno ikad kasnije

Post Svakodnevna kreativnost

Istraživanje duhovitog ljubavnika: pandora i leteći dutchman (I deo)

Post Psihologija seksa

Razumevanje odnosa, seksualne i intimne izdaje kao traume (posttraumatski stresni poremećaj)

Post Tvoje tijelo

Pomaganje usvojim roditeljima da prevladaju probleme sa hranom: pitanja i odgovori sa dr. Katja rowell

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: priručna knjiga o psihologiji

Post Svakodnevne veze

Pregled knjige: energija ljubavi: nevidljivi ključevi za ispunjenje partnerstva

Post Svakodnevne veze

Kako zaustaviti sabotiranje sopstvenog uspeha

Post Depresija

Dvostruki dijagnostikovan, trezan alkoholičar uzima treznu pilulu