Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom | BA.Superenlightme.com

Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom

Isceljenje od incesta: intimni razgovori sa mojim terapeutom

Mnogim temama smo nekad smatrali tabu su sada tema razgovor uz večeru: prisutnom stigme mentalne bolesti; transrodnih prava; silovanja i šta predstavlja pristanak. Na mnogo načina, mi smo više otvoreni i iskreni o stvarima koje smo koristili da napuste undiscussed.

Međutim, jedan predmet teži da ostane ne pominju, obavijen u složenom web srama i tajni. Incest.

U Healing od Incest: Intimate Razgovori sa mog terapeuta, Geri Henderson hrabro deli njenu priču traume - i, na kraju, njeno ozdravljenje. Cowritten s njom bivši terapeut, Seanne Emerton, knjiga pruža iskren i često bolan pogled na oporavak Henderson.

load...

U bitova i komada, Henderson nam donosi priču o svom djetinjstvu. Knjiga počinje s onim što se može činiti kao kraj, ali je zapravo samo još jedan korak u oporavku: smrti njenog oca. Ona prisustvuje sahrani, nešto što ona nije namijenjena da radim.

"Nije me bilo briga, ne stvarno, a ne o pozdrava za mog oca", piše ona. "Ali, bilo mi je drago da sam došao kad sam saznao koliko je to značilo da moje braće i sestara. Ja sam sve stvari najstariji treba da uradi -. Biti uključeni u planiranje, organizirati glazbu, pomoći izabrati cvijeće i kovčeg i dogovorite se da kaže nešto tokom sahrane "

Ovdje počinjemo da vidimo temama njena priča: tajne ona čuva joj pokušaji da učine "pravu stvar" i održavanje mira u porodici, njen komplikovan osjećaje o svom ocu. Polako radimo vrati u djetinjstvo. Henderson opisuje kako je učinio sve što je devojčica može učiniti kako bi se zaštitila od ranih jutarnjih posjeta od oca. To je poglavlje koje će učiniti vaš želudac red.

Čak i danas, Henderson, piše, ona ima problema sa spavanjem noću, progoni instinkt porodičnu samozaštite. Ipak, knjiga čini više nego služe kao svjedok na užase njene zloupotrebe. Na kraju krajeva, to je priča o njoj lična borba za stvaranje života ona zaslužuje.

Uz iskrenost, Henderson dionica s nama kako je incest, a poruke koje ju je poslao, prožet ostatak svog života. "Djetinjstvo je važna za učenje o svijetu, odnosa, igru ​​i čitav niz stvari", piše Henderson. "Kada većina detinjstva nedostaje, tako da su komadi koji čine čitav život."

"Bilo je to nakon incidenta silovanja", piše ona, misleći da ne njen otac ovaj put, ali je epizoda s drugim muškarcem ", da sam počeo da prihvate činjenicu da nisam imao drugog vrijednosti od seksualne, barem za muškarce." ona nastavlja, "nije da želim da kažem da. Nisam vjerovao da sam na pravom reći ne. "

load...

To je, ona piše, "postao dug, jadno obrazac i opet i opet potvrdio da sam bio nemoralan i zao -. Baš kao što je moj otac rekao da sam"

Iako je predmet moćan - ozdravljenje od teške traume - stilu knjiga može ponekad biti teško pratiti. Narativni se odbija od prisutnih u prošlosti i opet, strukturiran oko teme, a ne čvrsto roku. Henderson priznaje to na samom početku, pisanje, "Nema pokušao u narative hronologiji." Umjesto toga, objašnjava ona, ona je napisala svako poglavlje zasniva na dnevnoj incidenata koji su djelovali kao okidači za nju prošlih iskustava.

Na neki način, čitajući knjigu osjeća pomalo kao razgovor s nekim s post-traumatskog stresnog poremećaja, priče mešajući jedan u drugi bez kohezivne strukture. Iako to možda u stvari ogledalo Henderson iskustvo, ponekad rastrojen iz priče.

Sa Emerton kao koautor, mi smo također upućen u terapijski proces kao Henderson traži pomoć. Vidimo svojoj borbi da kaže svoje porodice šta se dogodilo. Ali ove sekcije, takođe, je čitanje choppier.

Emerton je Henderson terapeut dugi niz godina, a njen komentar je protkan u kurzivu širom primarni narativ knjige. Dok Emerton perspektiva Zanimljivo je, u to vrijeme dodatno remeti tok. Ponekad pronašao svoj pogled skittering preko kurzivu tekst da se vrati u glavnu priču. To je rekao, njen ulaz ne dodati nešto u našem razumijevanju procesa zarastanja, čak i ako se to radi u razoran način.

Formatu na stranu, Henderson i Emerton su hrabro otišao gdje nekoliko su spremni da koračati, dijele intiman i nevjerojatno teško priča. Vidimo širom stranice koliko Henderson je porastao i promijenilo. Ona priznaje joj stalne borbe, uz napomenu da je pisanje sama knjiga je "donio je nove valove srama i boli za koju sam bio spreman."

load...

Ali, ona nas uvjerava, ona može vidjeti svjetlo opstanka na kraju tunela - "svjetlo nade i ozdravljenja," pisanje "Iako nestaje s vremena na vrijeme kao i krive ceste oko prepreka za drugom, ona je uvijek tu, bliže nego ranije. "

Healing od Incest: Intimate Razgovori sa mog terapeuta MSI Press, Jun 2017 Paperback, 190 Stranice $ 14.95

load...

Povezane vijesti


Post Psihologija seksa

Kompulzivna masturbacija i porno

Post Roditeljstvo

Šta je emocionalno napuštanje?

Post Više o tebi

21 upozoravajući znakovi emocionalno zlostavljanja

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: mirno mesto za tinejdžere

Post Poremećaji odraslih

Opsesivni kompulzivni poremećaj: odličan priča

Post Roditeljstvo

Razmatrajući razvod? Razmotrite ovo

Post Svakodnevne veze

Muškarci i žene vozači: razlika između polova

Post Roditeljstvo

Da li opsesivno-kompulzivni poremećaj može biti sezonski?

Post Tvoje tijelo

Da li je ideja o zdravlju u svakoj veličini samo dozvolu da bude debela?

Post Svakodnevne veze

Zloupotreba supstance: moć prihvatanja

Post Poremećaji u detinjstvu

Alexitimija: uzrok i rešenje

Post Poremećaji ličnosti

Osećanja nesvjesnosti vezane za narcisoiste čine da sve zarađujemo