Izbor izmedju psyd i phd psihologije | BA.Superenlightme.com

Izbor izmedju psyd i phd psihologije

Izbor izmedju psyd i phd psihologije

Zbog klinički programi psihologije su poznati kao konkurentna, većina studenata ne toliko gdje su ušli. Oni su samo briga da dobiju u bilo briga. To je to stav "Ja ću ići bilo gdje da me pokupi" koji se mogu dobiti studenti u nevolju, prema Tara Kuther, dr, profesor na Odsjeku za psihologiju na zapadne Connecticut State University i About.com vodič za postdiplomske studije.

Studenti se toliko uzbuđen da postane psiholozi da oni "ne uzeti vremena da pogleda u programe", rekao je Carol Williams-Nickelson, Psy.D, bivši suradnik izvršni direktor American Psychological Association diplomiranih studenata i ko-urednik Stažiranje psihologije: Odgovor APAGS Workbook za pisanje uspješnih aplikacija i pronalaženje pravog Fit.

load...

Glossing preko specifičnosti može dogoditi kad odlučuje između Psy.D (doktor psihologije) i dr (doktor filozofije). Mnogi ljudi pretpostavljaju da je bolji od drugog. Ali možda se iznenaditi da se ne radi o superiornosti. Umjesto toga, to je stvar ličnih ciljeva i biti u potpunosti informirani o svakom programu, rekao je Williams-Nickelson. Evo još o izradi mudar i obrazovan odluku.

Koji su vaši ciljevi u karijeri?

Oba Kuther i Williams-Nickelson naglašavaju važnost razmišljanja dugoročno. Iako je "teško zamisliti šta ćete raditi šest godina od sada, to je ključno, jer [dr i Psy.D programa] nude različite vrste pripreme", kaže ona.

U cjelini, univerzitetski-based programa dr pripremaju studente za obavljanje istraživanja i rada u akademskim krugovima. Psy.D programi pripremaju studente za obavljanje psihologije. Ali linije izgleda da bude "više zamagljen nego u ranijim dana", rekao je Williams-Nickelson.

Na primjer, mnogi Psy.D programi nude mogućnosti istraživanja. Ashley Solomon, Psy.D, post-doktorske saradnik Insight Psihološki centara u Chicagu i autor bloga hranjivi duše, odlučili da prisustvuju Xavier University jer "fokusiran na kliničke vještine, ali i postavio vrlo veliki naglasak na istraživanje. "Njihova Psy.D program zahtijeva završetak empirijskog disertacije. (Mnogi Psy.Ds učiniti, iako najčešće to nije dovoljno trening ako želite da vodi istraživačke karijere.) "Za mene, to je označavao vrijednost postavljen na ne samo cijeneći, ali radi istraživanja."

Dakle, "nije bitno da li je to postavka univerziteta, program učenja na daljinu ili samostojeći doktorskih programa, studenti treba da razmišljaju unaprijed zašto žele doktorat i šta radu Oni ​​predviđaju rade niz put", rekao je Williams-Nickelson.

load...

Zainteresovani za mandat-track akademske pozicije, na primjer? Onda bi dr programa bilo najbolje. Drugim riječima, "ako želite ići u akademskim krugovima, trebalo bi da se gleda programe koje jasno pripremiti za to", jer "Psy.D programi su dizajnirani da bude praktičan program."

Ali ono što radite, ako niste sigurni o svom profesionalnom put? Solomon je bio u istom čamcu. "Kada sam se primjenjuju na postdiplomske studije, zapravo nije bio siguran da li će moje dugoročne ciljeve u karijeri uključuju istraživanje, kliničkog rada ili oboje", kaže ona. Njen rješenje? Ona nanosi na razne Psy.D i dr programa. (Ona je također primjenjuje na ne-psihologije programa.)

Kada je došlo vrijeme za proces razgovora, ona je fokusirana na formi, što je ključni u branje programa. Ona je rekla: ". Kada sam razgovarala na Xavier, odmah osjetio kao mjesto koje odgovara mom interese i najbolje je potrebno" Kao što je gore spomenuto, Solomon se dopao da se program fokusira na kliničkim vještinama i istraživanja.

Je program APA-akreditirati?

Veoma je važno da izaberete programe koji su akreditovani od strane American Psychological Association. "Ako unesete program koji nije akreditovana, onda imate teško dobiti stažiranje ili u zavisnosti od stanja, vi ćete imati problema uzimajući licencirani", rekao je Kuther.

"Akreditacijski standardi postavljen kvalitetan bar razuman za diplomske psihologije obrazovanja", rekao je Williams-Nickelson. Ako "je program nisu akreditovane, student bi trebao pitati puno pitanja o tome zašto." Ako je program u procesu postizanja akreditacije ", saznati gdje su u tom procesu."

Posjetite APA web stranicu za više informacija o akreditaciji.

Šta iskustva da li program nudi?

To nije dovoljno da znam da li je program se više fokusira na istraživanje i praktičan rad. Pogledajte posebno na vrste iskustva svaki program nudi. To vam daje bolju ideju o tome da li će te pripremiti za svoju budućnost ciljeve i biti dobar fit.

load...

Šta postdiplomaca programa radi?

Pitati o vrstama pozicije studenata koji su diplomirao iz programa zauzimaju. Solomon to koristi kao jedan od njenih kriterija pri odabiru škole. "Kada sam čuo neke stvari nedavnih diplomanata su radili, bio sam uzbuđen i osjetio se kao da bih da radim te stvari. To je pomoglo da se osećam kao da je to pravo mjesto za mene. "

Williams-Nickelson vidi mnogo Psy.Ds radi organizacija, konsalting i rad sa sistemima i rad na školi fakultetima medicinskih, što ona smatra da je dobar fit. Ona zapravo služi kao izvršni direktor Američkog medicinskog udruženja studenata.

Koje su vaše financijske potrebe?

Za mnoge studente, finansije su važan faktor u branje svoj program. "Podaci ipak pokazuju da Psy.D programi imaju tendenciju da budu skuplji od dr programe" i Psy.D studenti imaju tendenciju da diplomiraju sa više kredita, rekao je Williams-Nickelson.

Razlog? Neki Psy.D programi su smješteni u samostojeću neprofitne institucije koje naplaćuju školarinu. Većina programa dr odreći školarine i pružaju studentima stipendije. Članova fakulteta u dr programe primaju donacije za obavljanje svojih istraživanja, tako da su u mogućnosti platiti svoje studente, koji pomažu u istraživanju. Međutim, još jednom, pogledaj programe pojedinačno, jer neki Psy.D programi nude sredstva. Solomon je imao assistantship za tri njena pet godina, što je rekla, "pomogao pokriti dio troškova školarine i dao skroman honorar."

Je program kvalitetno jedan?

Williams-Nickelson preporučuje se fokusira na sljedeća pitanja će vam pomoći u određivanju kvalitete programa je:

 • Koja je veličina klase? Posebno obratite pažnju na odnos student-fakultet. To govori kada je u pitanju kvaliteta obuke i kliničkih nadzor ćete dobiti, sposobnost da se u pripravnički staž i performanse o saslušanju za profesionalnu praksu psihologije (EPPP), testa iz nacionalne licenciranje. (Pojedinci moraju proći EPPP i imaju potreban broj kliničkih sati da se licencirani i prakse samostalno.) Isto tako, nemojte pretpostavljati da su svi Psy.D programi imaju velike veličine klasu - uobičajena zabluda. Iako ovo može biti slučaj i sa određenim programima, postoji mnogo izuzetaka, rekao je Williams-Nickelson. Na primjer, doktorsku Psy.D razred imao samo sedam studenata. Solomon je imao 14 učenika.
 • Kolika je stopa diplomiranja?
 • Koliko studenata uspješno odgovara za stažiranje? Istraživanje je pokazalo da Psy.D studenti ne mogu dobiti prijem u njihov omiljeni praksu mjestu po istoj stopi kao studenti dr.
 • Koliko dobro učenici rade na ispitima kao što su EPPP? U prosjeku, studenti sa Psy.D imaju tendenciju da postigne niže na EPPP nego studenti s Ph.D.
 • "Koji su prioriteti fakulteta u smislu nastave i mentorstvo?"
 • Ima li puno sa skraćenim radnim vremenom ili dodatak članovi fakulteta? Ako je tako, da "može biti manje mogućnosti za individualizirani pažnju."
 • "Ono što je dugovječnost članova fakulteta? Ako oni imaju tendenciju da se rotirati, što je promet kao? "
 • Koliko dugo je program postojao?

Isto tako, kad intervjua na svaki program, pitajte svoje učenike za iskrene povratne informacije, rekao je Williams-Nickelson, uključujući: Šta program izgledati? Kako sretni ste s programom? Ono što je vas najviše o tome iznenadilo? Ono što je razočaravajuće?

Opet, ne možete automatski pretpostaviti kvalitetu programa samo uzimajući u obzir Psy.D naspram Ph.D. Uzmite u obzir vlastite ciljeve u karijeri, radi domaći u pojedinačnim programima i pitati mnoga pitanja.

Dodatne informacije

 • Soba za nas Sve u GradPSYCH magazinu
 • Stepen da skoro bio ne: Odgovor Psyd Makmilan u Monitor na psihologiju
 • Diplomski studij psihologije 2017. Edition
 • Koji se odnose na Graduate School iz APA
 • Mnoštvo veze sa univerziteta u pripremi i koji se odnose na grad programe

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj i traumatska povreda mozga

Post Roditeljstvo

Opsesivni kompulzivni poremećaj: dobivanje pravog lečenja može biti izazov

Post Svakodnevne veze

Kako popraviti sve svoje odnose

Post Više o tebi

3 načina za čišćenje unutrašnjeg nereda

Post Roditeljstvo

Trauma djece pacijenata sa problemom defekata i alkoholičara

Post Svakodnevne veze

Istraživanje prošlosti je preduslov za istinsku pažljivost

Post Više o tebi

Andrew Wakefield, link autizma i vakcine i namerne prevare

Post Poremećaji odraslih

Prevazilaženje nedostatka samokontrole

Post Svakodnevne veze

Koje su vaše snage i slabosti

Post Poremećaji ličnosti

Hakomi psihoterapijski put, dio 1: srednja škola protiv Hakomija

Post Roditeljstvo

Odobrenih 9 psihologa mora se čitati o mentalnom zdravlju

Post Dobro zdravlje

Partner društveno nečuveno? Može biti aspergerov