Kako stvarno empatizovati sa nekim | BA.Superenlightme.com

Kako stvarno empatizovati sa nekim

Kako stvarno empatizovati sa nekim

Mi imaju tendenciju da se pogrešno empatiju. Mislimo da saoseća sa nekim ih je teši. Mi mislimo da je pomažući im popraviti bez obzira na problem oni imaju. Mi mislimo da je davanje savjeta.

Ako sam ja u pitanju, ja bih izabrati drugačiju karijeru. Ako sam ja u pitanju, da ću završiti vezu. Ako sam ja u pitanju, ne bih da toliko o tome. Jeste li pokušali uzimanje pravi pauzu? Da li ste razmišljali da druga opcija?

Mislimo da saoseća sa nekim se pitate kako bismo osjećati ili reagiraju u istoj situaciji.

load...

Ali empatija nije bilo koji od ovih postupaka.

Prema psihologu i empatija istraživač Lidewij Niezink, dr, potonji se zapravo zove "zamislite sebi perspektivu." Što znači da se fokusiraju na našem vlastita iskustva, kao da smo u cipele druge osobe. Koji ograničava. Jer, kada uzmemo u obzir kako bismo osjećati, misliti i reagirati, ne učimo ništa o drugoj osobi-a moglo bi se čak čine pogrešne pretpostavke o njima.

Uzmi ovo 2017 studija kao primjer. U njoj, grupa učesnika završen teških zadataka dok nosi povez preko očiju. Onda su pitali koliko dobro su verovali slijepe osobe mogu biti u radu i životu samostalno. Učesnici suditi slijepa osoba kao manje sposobni od učesnika u drugu grupu koja nije prošao slijepe simulacije. To je zato što su bili fokusirani na ono sljepilo osećaj za njih.

Umjesto toga, da zaista suosjećati, Niezink rekao, moramo se zapitati na pitanje: "Šta je to kao da slepa osoba bude slijep" Ovo je "zamisliti-druge perspektive, fokusirane na iskustva drugih."

Empatija je relativno nova riječ na engleskom jeziku, u skladu sa Whitney Hess, PCC, empatija, trener koji radi sa pojedincima i grupama. Potiče iz njemačke riječi "Einfühlung", što znači "osjećaj u." To je prvobitno opisao posredno odgovor ljudi imaju pri gledanju umjetnosti, kada je osjećaj u tuđem samoizražavanja, rekao je Hess. "To termin tokom vremena je prilagođen za snimanje sposobnosti koje imamo kao ljudska bića da se osjećaju u emocionalno stanje druge osobe."

Ukratko, empatija je prisustvo, rekao je Hess. "To je bio u sadašnjem trenutku s drugog ljudskog bića osjećaj u svoje iskustvo."

load...

Empatija se ne smisli prave riječi da kaže ili pokušavaju izbrisati bol osobe. To se ne žele da stvari budu drugačije nego što jesu. To se ne kaže: "Glavu gore! To će biti bolje sutra ", ili" Ne brini o tome! Lijepa si. Ti si sjajan. Ćete dobiti još jedan posao u nema vremena ", rekao je Hess.

Niezink pauze empatija dolje u pet slojeva, koji zajedno drže kontejner za iskustva druge osobe:

  1. Self-empatije: poštujući svoj oličena senzacije, misli i potrebe, kako bi se razlikovali sebe od drugih.
  2. Ogledalima empatija (sinhronizacija): fizički sinhronizaciju sa drugom osobom, koje sadrže i preslikavanje njihovo kretanje, izraze lica i držanje.
  3. Reflektirajuće empatija (emocija): potpuno sluša šta druga iskustva i odražava da se dok je jedan potpuno čuo.
  4. Maštoviti empatija (spoznaje): zamišljajući situaciju iz što više različitih perspektiva moguće, a koji sadrže ove perspektive.
  5. Empatičke kreativnost: sve što se uči iz iskustva drugih kako da se ponašaju na adekvatan način. To bi moglo značiti ne rade ništa, rješavanje problema ili pravi razliku.

"Empatija je praksa", rekao je Niezink. "[Y] ou trebaju raditi na tome, baš kao i ti kad savladavanju matematike." Ona je predložila checking out slobodno e-knjiga, koja zadire dublje u prakticiranje gore faze empatije.

Hess je naglasio važnost prvog saoseća sa samim sobom. To je od vitalnog značaja. Mnogi od nas imaju problema sedi sa bolom tuđe jednostavno zato što ne može sjediti s našim. Mi ne uzeti vremena da shvate ili povezivanje na vlastite niz emocija, rekao je Hess. Možda, tokom godina smo naučili ignorirati, izbjeći ili odbaciti naše osjećaje.

load...

Takođe je važno da smo razliku između naše vlastite misli i osjećaje i iskustva druge osobe, rekao je Niezink. "Ako se ne razlikuju sebe od drugih, mogli bismo se našli projektiranje vlastite osjećaje i potrebe na druge."

Da se bave samo-empatije, odvojene zapažanja iz presuda, rekao je Hess. Ona dijeli ovaj primjer: Presuda kaže, Posmatranje se kaže: "Moj šef mi je dao nisku ocjenu na mom učinka," ili "Kad je" Moj šef ne misli da sam sposoban dobro radi svoj posao. " imamo sedmični prijavljivanja, rijetko on me gleda u oči. "drugim riječima, šta si svjedok? (Na kraju krajeva, ne možemo svjedoci nečije misli. Kao što je Hess, ali barem ne.)

Nakon što smo uočili situaciju, možemo istražiti naše osjećaje. Na primjer, "kada sam dobio nisku ocjenu na mom učinka, osjećao sam razočaran, sramota i zbunjen."

Druga tehnika je empatički slušanje, koji dolazi iz Stephen R. Covey u svojoj seminalnim knjizi 7 navika uspjesnih ljudi: Snažan Lekcije u Personal Change. Kao Covey je napisao: "Suština empatičke slušanje nije da se slažete sa nekim; to je da ste u potpunosti, duboko, shvate da osoba, emocionalno kao i intelektualno. "

To jest, ti idi u razgovor s ciljem da shvate osoba. Što znači da se nije fokusiran na ono što ćeš reći kad završe. Opet, ti su prisutni sa osobom, obraćajući pažnju na svoje riječi, geste i reakcije (to je upravo ono Niezink znači sa reflektivnim empatiju).

Prema Hess, to je razumijevanje da "bez obzira na osobu, kaže, međutim, oni osećaju, šta god im je potrebno, je istina za njih." To je način na koji iskreno suosjećaju s nekim bol ili radost: Slušamo i poštuju svoje istine bez toga ako je suditi , bez pokušaja da ga eliminiše, bez pokušaja da ga promijeniti.

To nije lako. Ali, to je moćan. To je moćan da saoseća, da se stvori prostor za nekoga koji im omogućuje da se tačno ko su oni, koji vam omogućuje da se osjećaju potpuno čuo i razumio.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

Dolazeći do uslova sa majkom sa poremećajem graničnog ličnosti: intervju sa kathy ewing

Post Poremećaji ličnosti

Nevoljene ćerke i osećaj laženja

Post Više o tebi

10 koraka da postanu svjesniji

Post Roditeljstvo

Granična ličnost: 7 moćnih načina porodice mogu se suočiti sa simptomima

Post Svakodnevne veze

Kako postupate protiv odbacivanja govori puno o vašem mentalnom stanju

Post Poremećaji odraslih

Kako kreativno ozdravi bol: intervju sa deb eiseman

Post Više o tebi

5 načina života sa hroničnim bolom

Post Svakodnevne veze

Tima trauma nas čini: uticaj traume na seksualnu vezu

Post Više o tebi

9 koraka za liječenje depresije prirodno

Post Više o tebi

Kutija puna tame: odrastao u senci graničnog poremećaja ličnosti

Post Svakodnevne veze

Tri zakone promena - kako uticati na vašu podsvesti da biste upravljali energijom svog srca

Post Više o tebi

5 brzi podaci o art terapiji