Kognitivno-bihejvioralna terapija za odrasle asperger sindrom | BA.Superenlightme.com

Kognitivno-bihejvioralna terapija za odrasle asperger sindrom

Kognitivno-bihejvioralna terapija za odrasle asperger sindrom

Jedan od ponižavajuće stvari kao viši terapeut ostvaruje slučajevima u kojima smo propustili jer nismo imali odgovarajuću obuku u to vrijeme, ili zato što poremećaj nisu adekvatno istražene ili imenu još. Učimo o nečemu na radionici ili stručni skup ili u nadzoru i figurativno šamar rukom čelo i mislim da se "Da sam samo znao..".

Učenje o nastajanju istraživanje odraslih Aspergerov sindrom (AS), meni je izazvala više od nekoliko onih čela-šamara u proteklih deset godina. Iako se zove Hans Asperger 1946. Godine, Aspergerov sindrom nije se u DSM do 1994. Mnogo godina nakon toga je viđen kao poremećaj djetinjstva kodificirano; nije nešto uzeti u obzir kada se radi s problematičnom i zabrinjavajuće odraslih. Ali gledajući unazad, moram razmisliti o tome kako sam radio sa brojem predmeta koji me obeshrabrio u to vrijeme.

load...

Neke od tih upamćen sesije dirljivo, zaista. Nisam znao šta da kažem kada me mlada žena pitala: "Kako želite igraju drugi na fruitfly? To je kao da ima aferu! Jednom kad je sa muva, možda i ne postoji!" Bio sam jednako flummoxed od mama koja žalostivo pitao: "Kako to da moj sin sa IQ 150 može sjetiti udaranje prosjeci za svakog člana svakog tima koji je ikada osvojio World Series, ali ne mogu da mu se setim zadatak povijest? " Zatim, tu je bio čovjek čija je žena bila spremna da ga ostavi, jer on nikada nije setio da uradi kućanske poslove, redovno zaboravili da pokupe svoje kćeri u vrtić, imao prijatelje svoje i otuđen sve njeno, uprkos tome što je sjajan i uspješan kipar i ludo zaljubljen u nju. Takođe moram da pitam o izuzetno svijetao tinejdžer koji mlada rukama i zujale kad god smo stigli u nešto stresno - što je skoro sve što ima veze sa drugim ljudima.

Da, slušao sam, tumači, iz resursa, i ohrabrio sve te fini ljudi. Da, našao sam načina za povezivanje i iskreno kao što je svaki od njih. Mislim, nadam se, bio sam čak i korisno s vremena na vreme. Ali oh, kako sam bih da sam znao za Aspergerov sindrom.

Srećom, obuka u liječenju odraslih kao sve više prevladava u našem diplomske programe i profesionalne mogućnosti u službi. Srećom, dijagnoza je sada postala dio stručnog diskursa i popularne kulture. I srećom, knjige i materijali pojavljuju pomoći iskusnog terapeuta, kao i početnicima da se upoznaju sa dijagnostičkim pitanjima i mogućnosti liječenja.

U svojoj knjizi, Kognitivno-bihevioralne terapije za odrasle Aspergerov sindrom, Valerie Gaus je dao veliki doprinos u razgovor. Ona pruža praktičan pregled dijagnostičkih znakova kao i smjernice za terapiju zasnovane na dokazima. Koristeći tehnike Kognitivno-bihevioralne terapije (CBT), ona je razvila sveobuhvatan i efikasan model za intervencije kod odraslih osoba sa AS. Koristeći studije slučaja iz nje mnogo godina istraživanja i prakse, ona nudi bavljenja kliničara se može čitati i koristan uvid u rad sa ovim izazovnim populacije.

load...

Gaus priznaje da je većina istraživanja i prakse u ovoj oblasti je bila ograničena na djecu. Iako je opšte prihvaćeno da djeca ne rastu od poremećaja, razumijevanje prezentacije sindroma u odrasloj dobi i dalje razvija. Jer ljudi s AS obično imaju normalnu i visoku inteligenciju i često su bile vrlo uspješne akademski, oni su bili skloniji da budu identifikovani kao stidljiv, čudno ili nezgodno kao djeca, a ne kao mladi kojima je potrebna pomoć specifičnu da nauče pravila društvenog svijeta.

Stoga postoji znatna populacija odraslih sa AS koji nisu dijagnosticirana kao djeca, koji je kao odrasli iskusni dovoljno stresa da traže terapiju, a koji su nastavili da se pogrešna dijagnoza. Često veoma zabrinut, nedovoljno, u mogućnosti da i održe prijateljstva i romantične priloge dugo, oni su vidjeli kao tretman otporan, ličnost poremećeni, ili depresivna. Pogrešna dijagnoza je rezultiralo tretman koji je promašio. Kada ovih bolesnika pojavi u našim ordinacije sada, kaže Gaus, obeshrabrenje i depresija su često u slojevima u odnosu na originalni probleme AS.

Kao i kod svih dijagnoza, odrasli s AS su heterogena skupina. Gaus nam daje priča da istakne raznih prezentacija. Ona zatim nastavlja osmisliti problemima mentalnog zdravlja u odraslih kao što je rezultat poteškoća obrade informacija o sebi (emocionalno samo-percepcije i regulacija), o drugima (empatija, pažnju i korištenje društvenih znakova), a oko nonsocial informacija (planiranje , organiziranje, prebacujući pažnju, itd). Rezultat je loše socijalne podrške i kronični stres koji proizvode anksioznosti i depresije. Ovaj konstrukt je pažljivo objasniti primeri da pomogne Reader koncepte.

Ostatak knjige je pažljiv korištenje CBT vještina tokom terapije. Gaus ističe unos pitanjima i zajedničkim problemi koje su bolesnika (depresija, nelagodnost u društvenim situacijama, nezadovoljstvo nemogućnosti da ispuni svoje ciljeve), kao i pritužbe njihovih porodica (bes ispadima, opsesije, odugovlačenje, čudno ponašanje, i loše brige o sebi ). Ona nas educira o seksualnim problemima koji se rijetko prijavljena osim terapeuta posebno pita. Ona opisuje razgovor sa strategijama i šta tražiti u rekordnom pregled, a preporučuje instrumenata formalno testiranje koje je utvrdila da je od pomoći. Ona nam onda daje radni list sa kojom će formulirati slučaj i odabrati intervencije zasnovane na dokazima. Konačno, ona opisuje niz intervencija koje može povećati sposobnosti pacijenta u rješavanju ključnih problema u AS.

load...

Gaus 'česta upotreba transkripcije dijelova sjednica, anegdote, i više primjera slučaju ilustriraju svoje ideje i da nas angažovani. Ono što je mogao da bude glomazan akademski klinički knjiga je umjesto toga se može čitati i fascinantno putovanje u živote onih sa AS i priliku da vide stručnjak kliničara na poslu.

Iako je ciljana na vježbanje kliničara za mentalno zdravlje, knjiga će biti od pomoći drugima koji rade sa i odnose se na osobe sa AS, uključujući i suradnicima i supervizora, članovi porodice, i intimnim partnerima. Klijenti s AS koji su nepovjerljivi vlasti ili su obeshrabreni o terapija može ga naći ohrabrujući i izuzetno praktična sredstva za samopomoć.

Kognitivno-bihevioralne terapije za odrasle Aspergerov sindrom Valerie Gaus Guilford Press, 2007 ISBN - 10: 1 - 59385 - 497-8

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Pet načina za prevazilaženje pitanja poverenja u vašem romantičnom odnosu

Post Poremećaji ličnosti

7 tehnika za suočavanje sa pasivnim agresivnim ljudima

Post Više o tebi

Odrasli sa poremećajem hiperaktivnosti deficita: kako prestati da se bijete

Post Više o tebi

Blokiranje sećanja na strah

Post Poremećaji odraslih

Kako dobro živjeti sa hroničnim bolom i bolesti: intervju s toni bernhardom

Post Poremećaji odraslih

Krivica i nevinost: znaci zlostavljanja dece

Post Svakodnevne veze

Da li se smeješ kada neko pada? Da li je teorija superiornosti ili činjenica života?

Post Poremećaji odraslih

Možda imate fomo, ili je foku?

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: žurnal za genogram

Post Poremećaji odraslih

Sreća je unutrašnji posao: intervju s Sylvia Boorstein

Post Poremećaji ličnosti

Stvari koje narcisista nikada neće učiniti

Post Psihologija seksa

Muškarci, žene i seksualna objektifikacija