Moj šizofrenički život: put ka oporavku od mentalnih bolesti | BA.Superenlightme.com

Moj šizofrenički život: put ka oporavku od mentalnih bolesti

Moj šizofrenički život: put ka oporavku od mentalnih bolesti

Shizofrenija pogađa jedan posto svjetske populacije. To je neselektivno rase, pola, status i bogatstvo. Suprotno popularnom vjerovanju, šizofrenija nije više ličnosti - to je odvojenog identiteta poremećaj (ranije Multiple Personality Disorder). Bolest se, umjesto toga, čini nemogućim za žrtve razliku između onoga što je stvarno, a što je fantazija. 

Sandra Yuen MacKay je 2017 memoare, My Schizophrenic života: Put ka oporavku od mentalnih bolesti, je topla priča o tome kako je naučila da učestvuju u normalan život nakon što joj pauze od stvarnosti. Iako se autor odlučio da ne koristite ghostwriter, knjiga je i dalje predivno napisano. Vidjevši vlastitim riječima autora na stranici donosi priču osjećati mnogo više lično. Definitivno bih preporučio ovu knjigu svima koji žele da znaju kako je to da pati od šizofrenije ili shizoafektivni poremećaj.

load...

Sandra Yuen MacKay je rođen 1965. Godine na azijskim porodice u Vancouver, British Columbia, Kanada. Od malena, ona je pokazala znakove da nešto nije u redu s njom mozga. Dok je išla u školu, ona bi često miris sirćeta i čuti lavež pasa. Na kraju, paranoja postavljen u MacKay često vjerovali da su ljudi iz njene škole su špijunira nju.; čula im pričam o njoj kada su gledajući kroz prozor u noć. MacKay porodica joj je primljen u bolnicu nakon što je naslikao poruku da je halucinacije na svom tremu-njen otac vjeruje da je poruka je usmjerena na njega. Kao MacKay odrastala, njena zabluda da dolaze i odlaze. Kada joj je lijekove dala nepodnošljivo teške nuspojave njen psihijatar smanjila dozu; kada se zablude vratio, psihijatar ponovo povećao dozu. Njen ponavljaju simptomi su vrlo teško MacKay održati posao, iako joj je otac zadržao poziciju recepcioner otvoren za kada je potreban posao.

Iako je ova je knjiga o šizofreniji, to je i knjiga o Sandra Yuen MacKay život. Kao i sa svim našim životima, tu su glavna i sporedna. Glavni zaplet ove priče je u samom srcu oporavka knjige-MacKay je od šizofrenije-ali knjiga služi i kao ljubavna priča. Postoje dvije ljubavi u autorovom životu: umjetnost i njen suprug, Greg. MacKay stekla je diplomu iz povijesti umjetnosti, a tokom pauze sa stvarnošću prisustvovalo nekoliko nastavi likovne kulture da pomogne njenom oporavku. Izrada umjetnost je način za nju da kontroliše svoje zablude.

Sve u svemu, My Schizophrenic Life postigla svoj cilj. Znao sam da vrlo malo o tome kako je to biti šizofreničar prije nego što pročitate knjigu; Imao sam samo jedan mali razumijevanje iz filmova kao što su A Beautiful uma i soliste. Knjiga, baš kao MacKay slikarskih radova, boje živu sliku onoga što je kao da ima šizofreniju. Iako ona nije svojom voljom u bolnici, čitalac dobija osjećaj da je autor želio pomoći. Inspirativni prolaza sve daju osjećaj nade, čak i kada je autor govori o njoj beznađa i očaja.

load...

MacKay govori o nekoliko načina je pokušala da odnosio prema njoj šizofrenije (kasnije dijagnosticiran kao shizoafektivni poremećaj). Bolničko liječenje u mentalne bolnice, lijekove, i mjesečnih sesije terapija nije pomoglo kontrolirati njene simptome. Ipak, mislim da joj je posvećenost umjetnosti je ono što joj je najviše pomogao. Art je MacKay izlaz za nju frustracije; to joj je medij u kojem je mogla pokazati joj zablude. Vjerujem MacKay koristi svoju umjetnost na isti način na koji ja koristim za pisanje i muzika: da pobjegne i stvarnosti i njen um.

Nešto što tek treba da vidimo u književnom svijetu je priča o oporavlja od mentalne bolesti bez terapije i bez lijekova. Ova knjiga pokazuje da je jedini način da se oporavi treba tretirati medicinski. Priznajem da je to bilo u najboljem interesu MacKay je da ju je bolest tretira pravilno. Samo mislim da će biti u velikoj mjeri inspirativno čitati knjigu o nekome ko je tukao bolest bez profesionalnu pomoć ili lijekove. Iako sam sretan za uspjeh gospođa MacKay je imala u liječenju svoje bolesti, moj jedini rezervacija sa ove knjige je da se podrazumijeva da je jedini način da se bolje je da potraži stručnu pomoć. Ne mogu se složiti s tom položaju.

U zaključku, Sandra Yuen MacKay Moje Schizophrenic života: Put ka oporavku od mentalnih bolesti bio je sjajan i inspirativan za čitanje. MacKay čini čitaoca vjeruju da, ako ona može oporaviti od mentalnih bolesti, onda može svatko. Čitajući ovu knjigu mi je dao osjećaj nade, kao i otvorio moj um na novo razumijevanje neshvaćenog bolesti. Definitivno sam preporučiti ovu knjigu svima koji žele znati kako je to imati šizofrenije ili koji samo želi uživati ​​inspirativna priča o veliki lični oporavak.

Moji Schizophrenic Life: putu oporavka od mentalnih bolesti Sandra Yuen MacKay Bridgecross komunikacije: Avgust 2017 meki uvez, 210 stranice $ 19.95

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Prostor između onoga što je i šta je sledeće: liminalni prostor

Post Psihologija seksa

Policija? Koji terapeuti trebaju znati o razvijanju jezika datira i parenja

Post Svakodnevne veze

Terapijski razgovor: perfekcionizam, zavisnost i sposobnost

Post Svakodnevne veze

Može li narcisisti naučiti empatiju?

Post Svakodnevne veze

Kako se zaštititi od energetskih vampira

Post Tvoje tijelo

Završite emocionalno jelo: identifikujete svoja osećanja

Post Svakodnevne veze

Narcizam: identifikovanje ključnih osobina, simptoma i faktora rizika

Post Svakodnevne veze

Poboljšati davanje: prepoznati vezu između davanja i primanja

Post Svakodnevne veze

Preporučene knjige za odrasle djece alkoholičara

Post Svakodnevne veze

Otrov mozga: 7 opasnih metala u vašoj hrani (imena, simptomi, istraživanja)

Post Roditeljstvo

Introverti zaljubljeni: tihi način sretno ikad kasnije

Post Psihologija seksa

Oporavak od cybersexa Pažnja Deficit Disorder: treći deo - saveti o korišćenju graničnih planova cybersexa