Neuronauka ljudskih odnosa: vezanost i razvoj društvenog mozga | BA.Superenlightme.com

Neuronauka ljudskih odnosa: vezanost i razvoj društvenog mozga

Neuronauka ljudskih odnosa: vezanost i razvoj društvenog mozga

Ja sam jedva počeo ovu knjigu i već se preporučuje prijateljima i kolegama. Početkom drugog izdanju Neuroscience ljudskih odnosa, profesor psihologije i privatne prakse Louis Cozolino izazovi tradicionalne zapadne filozofije usamljeni i odvojeni pojedinca. Kao što piše Cozolino, "Individualna neurona ili jedan ljudski mozak ne postoje u prirodi. Bez međusobno stimulisanje interakcije, ljudi i neurona uvenuti i umrijeti. "

Na mnogo načina, mislim da bi to trebalo biti obavezno štivo za stručnjaci i politički i ekonomski teoretičari, barem u SAD-u Prečesto ovi pričaju glave zastupaju ideje bez podrške legitimne empirijskih podataka. Oni su kao Aristotel postulira da žene imaju manje zube od muškaraca, ali nikad zapravo brojanje zuba testirati svoju hipotezu. Prema Cozolino, "Dok mislioci kao što su Nietzsche, Machiavelli i Rand su veličao vrline Ubermensch (superman) i društvo čak lionizes one koji steknu ugled i uspjeh, sebično ponašanje nije se pokazalo kao uspješna strategija za grupu opstanak. "

load...

Njegova knjiga ima obilje informacija, sve pažljivo i jasno predstavljene. (Uključeno, takođe, 177 stranice navedenih studija, sa oko 15 studija po stranici.) Cozolino priča iz evolucione i razvojne perspektive da ide preko vrsta. Na taj način on pokazuje kako sve nas i sve oko nas su međusobno povezani, bez ičega postoje u izolaciji.

Fascinantno je čitati kako naš način odnose prema drugima i našim procesima donošenja odluka su u velikoj mjeri izvan naše svijesti, i kako je to u pitanju biti. To čini za odličan i provokativna knjiga za one koji studiraju psihologije, sociologije, antropologije, ili filozofije. I zbog Cozolino naglasak na teoriji privrženosti i razvoja uma - uključujući i to kako on koristi neuroznanosti i teorije prilog u pomaganju klijentima da promeni - Ja bih preporučio njegov rad za roditelje kao dobro.

Kao u knjizi opisuje kako ništa ne postoji u izolaciji, on to čini kako na mikro i makro nivou, krećući se iz ćelija i neuropeptida do plemena i kulture. Neke teme u knjizi zvuči izvanredno kao budistički koncept ne sebe. U posljednjem poglavlju, Cozolino priznaje da. Uz toliko naše ponašanje i odlučivanja izvan naše svijesti, evoluirali smo izgraditi koncept sebe. Ali mi najvjerojatnije razvio koncept drugih prvi. Cozolino razmatra razvoj empatije, neurona ogledalo, saradnju i način na koji naš mozak o smisla stvari.

Koristimo oznake i kategorije, piše on, ali ovo su konstrukti. A mi se stalno razvijaju, stalno prematanje naš mozak da se prilagodi. Možemo promijeniti jer imamo neuronske plastičnosti tokom našeg života - možemo promijeniti naš narativni, naša priča, na pozitivne načine.

load...

Cozolino posvećuje poglavlje svake četiri načina na koji naš društveni mozak može manifestovati disfunkcija: socijalna fobija, granični poremećaj ličnosti, psihopatija, i autizam. Opet, on nam daje ono što se zna o razvojnim istoriji, studije slučaja, kao i mogućnost promjene.

Ovaj članak ljubaznošću:

Završni dio knjige je oko ozdravljenja. Evo, Cozolino okuplja svu moć odnosa s tim kako se odnosimo prema sebi i drugima. On pretpostavlja da imaju znanje o tome kako naš mozak radi u vezi sa onim što je oko nas daje nam moć da promijeni.

Kada shvatimo da naš mozak evoluirao da nam pomognu preživjeti i, na taj način, dao emocije poput straha viši mjesto nego emocije poput ljubavi, piše Cozolino, možemo početi promijeniti poredak hijerarhiji. Strah je "brže, autonomni, nesvesno, spontano generalizovati na druge stimulanse, multisenzorno, otporan na izumiranje." On nam daje biologije: kako se ovo razvija i kakve dijelove mozga su uključeni.

Na kraju krajeva, Cozolino nas ohrabruje da slušati i ljubavi, da pronađu načine za ublažavanje reakcije naše dalje-primitivni mozak. On daje nadu onima koji nisu imali zdravu priloge kao dijete ili dijete koje pokazuje da zdravo priloge i dalje može postići. Zaista, stil vezanost je fluidna, pa čak i oni koji imaju zdrav stil može pasti u nezdrave odnose.

Kao knjigu zaključuje: "Upoznajte drugo lice zahteva da znamo ko smo" - što zauzvrat traži "samo-uvid, radoznalost, mudrost i dalje tačku iz koje iskusiti svijet." Ako znamo naših ograničenja i predrasude, Cozolino piše, to znanje može pomoći dovesti nas do "više ljubavi u svijetu."

Cozolino preporučuje da terapeuti uče o neurobiologije ponašanja i odnosa, tako da možemo pomoći klijentima postati više znanja i imaju više alata za promjenu. Imam bio koristeći Cozolino mudrosti i rad i za svoje klijente i sebe od čitanja ove knjige. Širinu empirijskih znanja i mudrosti sadrži je fenomenalna.

load...

Na Neuroscience ljudskih odnosa: Prilog i razvoja socijalne Brain WW Norton & Company: marta 2017. Hardcover, 656 pages $ 44.50

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji u detinjstvu

Da li imate emocionalni integritet?

Post Poremećaji odraslih

Kako naučiti da verujete sebi kada ste iz nefunkcionalne porodice

Post Poremećaji odraslih

Samo još jedna neizlečiva bolest

Post Tvoje tijelo

Sažutan način da osećate svoja osećanja

Post Poremećaji u detinjstvu

Koja je tvoja fatalna mana?

Post Roditeljstvo

Trebalo je da se nosim sa eksplozivnom i labilnom osobom

Post Poremećaji ličnosti

Problemi braka: kakva je pretnja?

Post Poremećaji odraslih

Opasnost-kompulsivni poremećaj: opsesivno-kompulzivni poremećaj ili nešto drugo?

Post Slavnost

Bachelor chris soules uzimajući pauz od dating

Post Poremećaji u detinjstvu

Emocionalno zanemarivanje na 5 načina uzrokuje poremećaj graničnog ličnosti

Post Poremećaji ličnosti

Narcizam, paranoja, opsesivno-kompulsivni poremećaj i rituali (oh moj!)

Post Poremećaji ličnosti

Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj