Neželjeni efekti lekova hiperaktivnosti poremećaja pažnje | BA.Superenlightme.com

Neželjeni efekti lekova hiperaktivnosti poremećaja pažnje

Neželjeni efekti lekova hiperaktivnosti poremećaja pažnje

efekti Side rezultat od droge uzimaju za deficit pažnje hiperaktivnost poremećaj (ADHD) su, nažalost, sasvim uobičajeno. Kao i kod bilo koje stanje, ovih neželjenih efekata mogu biti dovoljno teška da izazove pacijenata ADHD da se prekine njihov tretman.

To je važno za ljekare da budu svjesni nuspojava iz realnog svijeta iskustva, kao i informacije koje farmaceutske kompanije. Tim iz Quintiles Inc., konsultanata farmaceutska kompanija sa sjedištem u Falls Church, VA., Pogledao neželjenih efekata pacijenata prijavljenih ADHD droge. Droga pokriveni su amfetamin i dekstroamfetamina (Deksedrina); atomoxetine (Strattera); dexmethylphenidate (Focalin); lisdexamfetamine (Vyvanse); i metilfenidat (Concerta, Ritalin).

load...

Rezultati su pokazali da 48 posto 325 pacijenata ispitanih prijavilo najmanje jedna nuspojava, najčešće gubitak apetita, problema sa spavanjem, i raspoloženja. Mislila je razlika između droge u smislu nuspojave biti manji. Oko petine (21 posto) od nuspojava su smatrani "jako dosadno" ili "izuzetno smetaju", ali samo 20 posto pacijenata spomenulo nuspojave svojim lekarima.

Stopa neželjenih efekata pojavio sličan za lijekove koji stimulišu centralnog nervnog sistema i nonstimulant droge. Međutim, poremećaji raspoloženja bili su češći na stimulanse, dok mučnina i gastrointestinalni problemi su češći na nonstimulants.

Istraživač Dr. Sharon B. Wigal prokomentarisao da tretman droga ADHD obično donosi značajne terapeutske prednosti. Ali da "evidentno je povezana obrazac relativno česte neželjene događaje koji mogu uticati, pa čak i oslabiti, kratkoročne i dugoročne rezultate."

Ona objašnjava da neželjeni efekti mogu varirati dobi pacijenta, s predškolaca često imaju jači nuspojava. Većina neželjenih efekata skrasiti u nekoliko tjedana, ili sa smanjenjem doze ili promijeniti u vremenu. U stvari, mnogi su zavisno od doze, kaže ona. Ipak, oni su često razlog zašto pacijenti prekine terapiju.

A 2003 istraga percepcije lekara ADHD droge otkrili da je "stimulans strani droge efekti smanjenja apetita ili gubitka težine, poremećaj sna, i pogoršanje anksioznosti su zabrinutost za 32 posto, 50 posto, a 22 po liječnika, odnosno. "

Oko 38 posto od 365 ljekara koji su završili ankete kažu da bi radije da propiše nonstimulant nego stimulans lijek. Istraživači tvrde: "Dok mnogi lekari smatraju da nuspojave stimulansa lako upravljati, drugi su zabrinuti propisuju stimulansi zbog nuspojava." Dodaju da, "Većina liječnika radije propisati noncontrolled lijekove bez eventualne zloupotrebe umjesto kontrolisane lijekova za liječenje djece ili adolescenata s ADHD."

load...

Liječnici su češće vjeruju da neželjeni efekti se lako upravlja da su dijete i adolescent psihijatri, što ukazuje da oni koji imaju više iskustva u liječenju djece i adolescenata s poremećajem pažnje su uvjereni u upravljanju stimulans nuspojava.

Više-djelujući formulacije lek koji se koristi jednom dnevno se često prednost, da se izbjegne potreba da se uzimati lijekove tokom dana, a za smanjenje nuspojava. Lisdexamfetamine, prodaje kao Vyvanse, je novi amfetamina koji je dokazano da rade do deset sati kod djece i odraslih sa ADHD-om. Ima nuspojava profil slična drugim duže djelovanjem amfetamina droga.

Dr. Brian J. Cowles iz Albany College of Pharmacy i zdravstvenih nauka, Vermont, smatra da je zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, lisdexamfetamine "može dovesti do mogućeg smanjenja potencijalnih zloupotreba." On kaže da je neželjeni efekti vezani za lisdexamfetamine uključuju smanjeni apetit, nesanica, razdražljivost, smanjenje težine, glavobolja, kao i velika bol u trbuhu. Ovi imaju tendenciju da se najčešće na početku liječenja ili nakon povećanja doze.

A dalje studija je potvrdila da je preko 95 posto neželjenih efekata pojavljivanja za sve doze lisdexamfetamine su blage ili srednje. Ali, devet posto na 272 djece u studiji prekinuti tretman zbog neželjenih efekata leka.

Istraživanje je također pogledao dugoročne nuspojave ADHD lijekova. A 2007 pregled ispitao dokaze i utvrđeno je moguće veze na apetit i rast, i visine i težine. Gubitak apetita je prijavljen u do 60 posto djece na stimulans droge. Dva glavna recenzije pregledao sve dostupne podatke i oboje su zaključili da stimulansi mogu biti povezani sa smanjenjem očekuje visina dobiti, barem u prve tri godine liječenja.

Ali dr Willemijn M. Meijer u PHARMO instituta u Utrecht, Nizozemska, kaže da je deficit u visini i težini "ne čini se da klinički briga za većinu djece tretirane stimulansa." On dodaje da je "važnost dobre prehrane treba naglasiti roditeljima."

load...

Strahovi su također prikupili oko potencijalni dugoročni efekti stimulativnih lijekova na srce i na mozak u razvoju djeteta. Ali dostupnih podataka o ovim rezultatima je ograničen, tako da je pravi efekti su još uvijek nepoznati. Do sada, dugoročne studije su bili ubedljivi ili su metodološke nedostatke, tako da su potrebna dodatne informacije. Lekovi koji se koriste za liječenje poremećaja deficita pažnje se generalno smatraju sigurno i efikasno.

Reference

Cascade, E., kalali, AH i Wigal, SB Real-World Podaci o: Attention Deficit hiperaktivnost Lekovi Side Effects. Psihijatrija (Edgmont), Vol. 4. Travnja 2017. Godine, str 13 -. 15.

Stockl KM et al. Lekar percepcije upotrebe lijekova za deficita pažnje hiperaktivnost poremećaj. Journal of Managed Care Pharmacy, Vol. 9, septembar-oktobar 2003. Godine, str 416 -. 23.

Cowles, BJ Update o upravljanju deficitom pažnje / hiperaktivnost kod djece i odraslih: razmatranja pacijenta i ulogu lisdexamfetamine. Therapeutics and Clinical upravljanje rizicima, Vol. 5, 2009, str 943 -. 48.

Domnitei, D. I Madaan, V. Nove i proširene akcije tretmana u upravljanju ADHD: kritična procjena lisdexamfetamine kod odraslih i djece. Neuropsychiatrtric bolesti i tretman, Vol. 6, 25. Maj 2017. Godine, pp 273 -. 79.

McDonagh, MS et al. Drug Class Osvrt na Farmakološka Tretmani za ADHD: Final Report. Portland Oregon Health & Science University, decembar 2007. Godine.

Meijer, WM et al. Tekuća pitanja oko farmakoterapiji ADHD u djece i odraslih. Apoteka Svet i nauke, Vol. 31. Oktobra 2009. Godine, pp 509 -. 16.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Izbor izmedju psyd i phd psihologije

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna pažnja lekova

Post Poremećaji ličnosti

Granični poremećaj ličnosti - pažljivo prihvatanje kritike

Post Tvoje tijelo

Poremećaji u ishrani i komorbiditet: kada ed nije jedini poremećaj

Post Roditeljstvo

Granična ličnost: 7 moćnih načina porodice mogu se suočiti sa simptomima

Post Poremećaji odraslih

Kako koristiti upsight za rad sa strahom! intervju sa Danijelom Siegelom

Post Poremećaji ličnosti

Mentalni grip: granični poremećaj ličnosti s prihvatanjem i pažljivošću

Post Poremećaji ličnosti

Čuveni, ali dobronamerni narciski roditelj

Post Psihologija seksa

Debunking david j. Ley je mit o seksualnom poremećaju

Post Više o tebi

Pristup tretmanu je najbolji način borbe protiv stigme

Post Poremećaji ličnosti

Podrške grupe za ljude kojima je dijagnostikovan poremećaj Borderline ličnosti

Post Svakodnevne veze

Odrasla djeca alkoholičara i potreba da se osjećaju u kontroli