Novi rezultati o antidepresivima u trudnoći | BA.Superenlightme.com

Novi rezultati o antidepresivima u trudnoći

Novi rezultati o antidepresivima u trudnoći

Niz od tri nedavne studije u nuspojave antidepresiva koristiti tokom trudnoće nije našlo jasne efekte na bebu, ali mogući rizik od krvarenja tijekom poroda.

Depresija je uobičajena u trudnoći i nakon toga, sa stopom od 11% do 20% u SAD-u. Antidepresivi se sve više koriste, tako da je veliki broj istraživanja je ispitao potencijalne rizike.

Prvoj studiji, na čelu sa dr Marte Handal norveškog Instituta za javno zdravlje, uključen detalje o 51,404 djecu. Među majke, 159 koristi selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) za vrijeme trudnoće.

load...

U tri godine, djeca u ovoj grupi je pokazala "blago kašnjenje u razvoju fine i grube motorike", ali studija je ograničen malim brojevima. Dr. Handal, je izjavio: "Naši rezultati pokazuju da liječenje sa SSRI tokom dužeg vremenskog perioda u trudnoći je slabo povezana s razvojem kasni motor sa tri godine. Međutim, samo vrlo mali broj djece imao je tešku kašnjenje. Iako smo radili uzeti u simptoma majki obzir depresije još nismo imali potpune informacije o ozbiljnosti depresije majke u različitim grupama.

"Efikasan tretman depresije u trudnoći je od suštinske važnosti i ovi rezultati ne bi trebalo da obeshrabri zdravstvenih profesionalaca iz propisuju ili nastavka antidepresiva tretman onima kojima je to potrebno."

U drugoj studiji, informacije iz 49.000 žena u Australiji je analiziran. Ovo pokazuje da, dok netretirane prenatalne depresije kod majke bio povezan sa povećanim rizikom od problematičnog ponašanja kod djece (problemi hiperaktivnost, nepažnja i vršnjaka) u dobi od sedam godina, nije bilo podigao rizik kada majka je antidepresive.

Posljednjih Istraživanje je sprovedeno od strane istog tima. Dr. Luke Grześkowiak i kolege na Univerzitetu u Adelaide, Australija, analiziraju podaci o 29.850 žena. Ovo je pokazao stopa postporođajne krvarenje (gubitak od 500 do 1,000ml krvi u prvih 24 sata) je 16%, ako je žena uzima antidepresive u posljednjem tromjesečju, u odnosu na 11%, ako ona nije.

load...

"To je ohrabrujuće da je prenatalna izloženost antidepresiva nije utječu na ponašanje djeteta u dobi od sedam godina, međutim, kao i sa bilo lijekova, koristi i rizika treba uvijek uzeti u obzir", rekao je dr Grześkowiak. "Što se tiče naših drugih studija, ukupne rizike za postporođajne krvarenje su uglavnom nepoznata. Pronašli smo odvojeni povećanja rizika sa placenta previja, produženi rad, hipertenzije i pomagao vaginalni porođaj, kao i povećan rizik vide sa antidepresivima upotrebu. Međutim, nismo imati podatke o poznatim rizicima, kao što su upotreba oksitocina tokom porođaja, niti imamo bilo kakve podatke o težini osnovne majke psihijatrijske bolesti.

"Prema tome, moguće je da su žene koje su antidepresive kasno u trudnoći su bili oni sa najviše teške bolesti i to je to koja je odgovorna za povećani rizik od postporođajne krvarenja, a ne antidepresiv. Na osnovu ove studije sama ne preporučujemo da žene prestanu da uzimaju lijekove za depresiju tijekom trudnoće, ali se pomno pratiti kako bi se smanjio rizik od eventualnih povećani rizik od krvarenja što je više moguće. "

Svi su objavljeni u BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology. Dr. Patrick O'Brien na Royal College of opstetričara i ginekologa prokomentarisao, "Odluka da li ili ne koristiti SSRI tokom trudnoće mora uzeti u obzir na individualnoj osnovi kao netretirane depresija majke može sama biti štetno. Trudnice i majke mogu biti uvjereni iz ovih studija koji ukazuju da nema klinički značajan dugoročni neurorazvojnim i problemi u ponašanju u vezi sa uzimanje SSRI.

"Iako je korisno za žene biti svjesni da SSRI primjena može povećati rizik od postporođajne krvarenja, potrebno je više istraživanja da se uradi da razumiju ono što je iza ovog povećan rizik. Žene ne treba da prestanete uzimati svoje lijekove bez prethodnog razgovora njihove mogućnosti s njihovim doctor i ako se može uzeti neophodne dodatne mjere opreza kako bi se sprečilo nakon porođaja krvarenja u vrijeme rođenja. "

load...

Sve u svemu, ove nove studije čine važan doprinos dokaze o antidepresivima se koristiti tokom trudnoće. Velika, treba biti oprezan prije početka ili nastavka antidepresiv tretman za trudnice, ali istraživanja uglavnom podržava upotrebu SSRI u trudnoći, kao i bilo koji minimalni rizik od tretmana obično nadmašuje potencijalni rizik od netretiranih depresije.

Reference

Handal, M. Et al. Motorni razvoj djece prenatalno izložene selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina: velika populacija-based studija trudnoće kohorta. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, 16. Septembar 2017 DOI: 10.1111 - 1.471-0.528,13582

Grześkowiak, LE et al. Prenatalna Antidepresiv ekspozicije i djece u ponašanju ishodi na 7-godina starosti: studija u okviru danskog Nacionalnog rođenja Kohorta. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, 16. Septembar 2017 DOI: 10.1111 - 1.471-0.528,13611

Grześkowiak, LE et al. Antidepresiv upotrebu krajem trudnoće i rizik od postporođajne krvarenja: retrospektivna studija kohorte. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology, 16. Septembar 2017 DOI: 10.1111 - 1.471-0.528,13612

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

Uzgajanje organizovanog uma u moru distrakcija

Post Svakodnevne veze

Žene koje vole psihopate

Post Poremećaji ličnosti

Kako možete prevazići invazivne misli

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i percepcija da su sebični

Post Svakodnevne veze

Online dating, komunikacija i intimnost: iznenađujući nalazi

Post Poremećaji ličnosti

Jednostavna strategija za oslobađanje bolnih misli i osećanja

Post Slavnost

Mesec za mentalno zdravlje: 3 načina zagovaranja mentalnog zdravlja

Post Roditeljstvo

Opozicioni poremećaj: majčin opstanak

Post Poremećaji odraslih

Opasnost-kompulsivni poremećaj: opsesivno-kompulzivni poremećaj ili nešto drugo?

Post Svakodnevne veze

Kako dobiti ono što želite od svog partnera

Post Tvoje tijelo

Pomaganje usvojim roditeljima da prevladaju probleme sa hranom: pitanja i odgovori sa dr. Katja rowell

Post Poremećaji ličnosti

Simptom dana: poremećaj sna