O porodičnoj terapiji | BA.Superenlightme.com

O porodičnoj terapiji

O porodičnoj terapiji

Porodična terapija gleda simptome osobe kao što se dešava u širem kontekstu porodice. Bez shvatajući da veće grupe i kompleksa, dinamične interakcije koja se odvija i kako su formirane te interakcije, to možda neće biti tako lako da pomogne identifikovani pacijent (osoba sa "problem" da su svi drugi u porodici je zabrinut zbog).

Baš kao poseban odjel u privrednom društvu može patiti zbog problema u drugom odeljenju, osoba s depresijom može biti odgovarajući na veće obitelji pitanja. Na primjer, simptoma depresivni adolescent može biti u vezi sa bračnim problemima svojih roditelja. Ali, ako terapeut video samo depresivni tinejdžeri, oni ne mogu dijeliti veći porodični problemi koji bi mogli biti važan dio njihove depresije.

load...

Porodičnu terapiju je psihoterapija stil gdje se može zaposliti kognitivne, ponašanje ili međuljudskih terapije. Međutim, to se najčešće koristi sa međuljudskim terapiju.

Neke posebne tehnike porodične terapije uključuju:

  • Genogram - A Genogram je porodično stablo izgrađen od strane terapeuta. Izgleda na prošlim vezama i događaje i kakav uticaj oni imaju o trenutnom emocionalnom tehnike osobe.
  • Sistemski Tumačenje - Views depresija kao simptom problema u veće obitelji.

    Na primjer, 16-godišnji Billy upada u nevolje u školi i borave noću se gleda kao nesvesno pokušaji da se podupre što nije brak njegovih roditelja. Napominje se na sjednicama da je jedini put njegovi roditelji se slažu i rade zajedno kao tim kada se bave problemima Billy.

  • Komunikacija Training - disfunkcionalnih obrazaca komunikacije unutar porodice su identifikovani i ispraviti. Ljudi uče kako da slušati, postavljati pitanja i odgovori nisu defanzivno.

Porodična terapija traje saradnja i spremnost da učestvuju strane svih članova porodice. Jedan onog koji usporava ili neko ko "ne vidim smisao toga" može napraviti porodične terapije malo manje efikasan. Čak i ako je samo dio porodice mogu prisustvovati, porodična terapija može biti vrlo snažan terapeutski modalitet koji mogu dovesti do trajnije i brže promjene nego samo individualnu psihoterapiju.

Iako nije toliko često praktikuje kao individualna psihoterapija, porodična terapija može biti posebno efikasan s djecom, često problemi su međusobno povezane sa onim što se dešava u porodici u ovom trenutku. Problema djeteta rijetko postoje u vakuumu, pa kako porodica reaguje na dijete je važno.

load...

Porodica terapija može izgledati posebno zastrašujuće kao porodice ne žele da "Air svoje prljavo rublje" pred drugima. Sve porodice držati "porodične tajne" koji se uglavnom ne dijele izvan porodice. Porodica terapija može rasvijetliti neke neželjene područja u porodici, koja se može preteći pojedinim članovima porodice koji mogu osjećati ugroženim ili napadnuti.

Porodične terapije se obično odvija na siguran i podržavajuće okruženje jednom tjedno u uredu terapeuta. Tražiti terapeut koji ima obuku specifičnu porodična terapija, specijalizacija i iskustvo (više od 5 godina se preferira, ali obično je više, to bolje). Iako nije za svakoga, porodična terapija može biti psihoterapija modalitet vrijedi pokušati.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Nazad u školu sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem

Post Tvoje tijelo

10 načina da budete ljubavni prema sebi ovog vikenda

Post Više o tebi

6 stvari koje mogu pogoršati depresiju

Post Svakodnevne veze

Voliš li narcisa?

Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i pamćenje

Post Svakodnevne veze

7 znaci da se podsvesno odupire promenama

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: columbine

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna pažnja lekova

Post Roditeljstvo

Pregled knjige: moć značenja

Post Poremećaji odraslih

Testiranje droga: nije uvek čitav odgovor

Post Depresija

Medicinska zloupotreba u lečenju dualne dijagnoze

Post Svakodnevne veze

Tima trauma nas čini: uticaj traume na seksualnu vezu